Сьогодні в нашій рубриці ми розповімо про найсмачніших і легких рецептах приготування айви. З цього корисного овоча з терпким смаком і незвичайним ароматом виходить дуже смачне варення, желе, джем і компот. Тому айва рецепти приготування представлені нижче безсумнівно урізноманітнить ваше повсякденний і навіть святковий стіл.
1. Варення з айви з лимоном і корицею
Складові
- стиглі плоди з жовтою шкіркою – 10 шт .;
- цукор – 2 кг;
- лимон – 2 шт .;
- кориця – 1/2 чайної ложки.
Приготування
Вимити з мочалкою плоди айви, щоб видалити повністю пух. Просушити, вирізати на шкірці непотрібні частини і серцевину з насінням. Підготовлену м’якоть нарізати невеликими скибочками або часточками.
Скласти нарізку в каструльку, залити водою. Багато води не потрібно – головне, щоб вона покрила айву. Поставити на запалену конфорку. Проварити на слабкому вогні чверть години. Остудити, злити ароматну воду в металеву посудину і додати цукор. Поставити сироп на вогонь і проварити після закипання десять хвилин.
У ароматну рідину додати корицю, проварити ще кілька хвилин. Опустити айву в сік і побризкати свіжовичавленим лимонним соком.
Проварити варення ще десять хвилин і можна розкладати по чистим баночках. Такий продукт з лимонним ароматом можна закатати, а можна тримати під капроновою кришкою в холодильнику. Правда термін його зберігання в холодильнику скорочується, і про це варто пам’ятати.
2. Айвовий джем
Хочете зробити що-небудь дуже смачненьке і оригінальне на зиму? Джем з айви якраз те, що треба. Такий ароматний і смачний продукт стане відмінним доповненням до млинців, оладок. Його можна додавати в будь-які десерти. А готується він легко і швидко.
Складові
- айва – 1,7 кг;
- цукор – 1 кг;
- лимон – 1 шт.
Приготування
У цьому рецепті потрібно використовувати добре визріли плоди, інакше така заготовка може не вийти. Визначити їх зрілість можна по яскраво-жовтою шкірці.
Перемити фрукти, просушити. Вирізати у плодів серцевину, звільнити від шкірки. М’якоть нарізати скибочками і перемолоти на м’ясорубці.
Перекласти фруктову масу у містку посудину, пересипати цукром і дати постояти близько години. За цей час айва пустить сік. Якщо ж соку буде мало, можна додати 1/2 склянки води.
Поставити каструлю на середній вогонь, постійно помішуючи, довести до кипіння. Зменшити вогонь на мінімум і проварити 40 хвилин. За 5 хвилин до закінчення варіння вичавити сік лимона, перемішати. Гарний бурштиновий колір айвовий джем набуває після повного охолодження.
Розкласти гарячий продукт за чистим підлогу літровим баночках і закатати.
3. Варення з айви без варіння
Ароматна айва з цукром на швидку руку стане відмінним ласощами для всієї родини. Готується такий продукт простіше простого, зате виходить дуже смачним, а найголовніше – корисним.
Складові
- айва – 2 кг;
- цукор – 2 кг.
Приготування
Айву промити, прибрати весь пух і просушити. Всі непотрібні частини вирізати, залишаючи одну м’якоть без шкурки. Натерти фрукти на дрібну терку і перекласти в глибоку миску.
Пересипати фруктову масу цукром, винести на холод на пару годинок.
Потім знову перемішати і дати постояти ще пару годин.
Ось і все сире варення з айви готове. Розкласти продукт по банках, закрити капроновими кришками і поставити на зберігання в холодильну камеру.
4. Айва, запечена в духовці
У запеченому вигляді цей фрукт виходить особливо смачним і ароматним.
Складові
- стиглі плоди – 5 шт .;
- цукор – 1/2 склянки;
- масло вершкове – 170 г;
- лимон – 1 шт.
Приготування
Перемити плоди айви, вирізати всі дефекти, розрізати навпіл і видалити серцевину. Змастити деко вершковим маслом, злегка припорошив сахарком. Розкласти на поверхні форми половинки фруктів зрізами до верху.
У кожне поглиблення покласти по невеликому шматочку масла, 1 столовій ложці цукру і додати по кілька крапель лимона.
Накрити заготовки фольгою і відправити в духовку на 25-30 хвилин при температурі 180 градусів.
Цього часу достатньо, щоб айва стала м’якою і придбала карамельний колір. Після охолодження фруктовий десерт можна подавати до столу.
5. Індичка, запечена з айвою
Таке пікантне блюдо можна сміливо ставити на святковий стіл. М’ясо, просочене айвового соком, набуває надзвичайний смак і ніжний аромат.
Складові
- індичатина (філе) – 900 г;
- стиглі плоди айви – 3 шт .;
- рідкий мед – 50 г;
- часник – маленька головка (5 зубків);
- масло вершкове – 20 г;
- оливкова олія – 80 мл;
- кориця – 1/2 чайної ложки;
- біле вино (сухе) – 120 мл;
- шавлія – кілька гілочок;
- сіль, перець – за смаком.
Приготування
Обполоснути м’ясо, просушити, посолити, поперчити і відкласти в сторону.
Перемити фрукти, вирізати серцевину і зняти шкірку. Нарізати айву часточками.
Придушити очищений часник, обсмажити кілька хвилин на оливковій олії.
Перекласти до часнику мариноване м’ясо, обсмажити на середньому вогні з обох боків до золотистої скоринки.
Застелити деко пергаментом, перекласти на нього підсмажену індичину.
Прибрати з сковороди часник, і на цьому ж маслі обсмажити фруктову нарізку. Якщо масла буде мало, можна додати ще пару ложечок. Як тільки айва придбає карамельний колір, додати в сковороду мед і вершкове масло, перемішати гарненько.
Наверх індички розкласти часточки обсмаженої айви. Полити маслом зі сковорідки, вином і присипати корицею. Зверху красиво викласти шавлія і відправити запікатися в духовку.
Час приготування такої страви 50 хвилин при температурі 190 градусів. Щоб м’ясо не підгоріло в процесі запікання його можна накрити листом фольги.
Готовий продукт злегка остудити, нарізати на порційні шматочки і разом з айвою можна подавати на стіл.
Leave a Reply