Найоригінальніші рецепти страв з айвою на зиму і на святковий стіл



Сьогодні в нашій рубриці ми розповімо про найсмачніших і легких рецептах приготування айви. З цього корисного овоча з терпким смаком і незвичайним ароматом виходить дуже смачне варення, желе, джем і компот. Тому айва рецепти приготування представлені нижче безсумнівно урізноманітнить ваше повсякденний і навіть святковий стіл.

1. Варення з айви з лимоном і корицею

Найоригінальніші рецепти страв з айвою на зиму і на святковий стіл

Складові

  • стиглі плоди з жовтою шкіркою – 10 шт .;
  • цукор – 2 кг;
  • лимон – 2 шт .;
  • кориця – 1/2 чайної ложки.

Приготування

Вимити з мочалкою плоди айви, щоб видалити повністю пух. Просушити, вирізати на шкірці непотрібні частини і серцевину з насінням. Підготовлену м’якоть нарізати невеликими скибочками або часточками.

Скласти нарізку в каструльку, залити водою. Багато води не потрібно – головне, щоб вона покрила айву. Поставити на запалену конфорку. Проварити на слабкому вогні чверть години. Остудити, злити ароматну воду в металеву посудину і додати цукор. Поставити сироп на вогонь і проварити після закипання десять хвилин.

У ароматну рідину додати корицю, проварити ще кілька хвилин. Опустити айву в сік і побризкати свіжовичавленим лимонним соком.

Проварити варення ще десять хвилин і можна розкладати по чистим баночках. Такий продукт з лимонним ароматом можна закатати, а можна тримати під капроновою кришкою в холодильнику. Правда термін його зберігання в холодильнику скорочується, і про це варто пам’ятати.

2. Айвовий джем

Найоригінальніші рецепти страв з айвою на зиму і на святковий стіл

Хочете зробити що-небудь дуже смачненьке і оригінальне на зиму? Джем з айви якраз те, що треба. Такий ароматний і смачний продукт стане відмінним доповненням до млинців, оладок. Його можна додавати в будь-які десерти. А готується він легко і швидко.

Складові

  • айва – 1,7 кг;
  • цукор – 1 кг;
  • лимон – 1 шт.

Приготування

У цьому рецепті потрібно використовувати добре визріли плоди, інакше така заготовка може не вийти. Визначити їх зрілість можна по яскраво-жовтою шкірці.

Перемити фрукти, просушити. Вирізати у плодів серцевину, звільнити від шкірки. М’якоть нарізати скибочками і перемолоти на м’ясорубці.

Перекласти фруктову масу у містку посудину, пересипати цукром і дати постояти близько години. За цей час айва пустить сік. Якщо ж соку буде мало, можна додати 1/2 склянки води.

Поставити каструлю на середній вогонь, постійно помішуючи, довести до кипіння. Зменшити вогонь на мінімум і проварити 40 хвилин. За 5 хвилин до закінчення варіння вичавити сік лимона, перемішати. Гарний бурштиновий колір айвовий джем набуває після повного охолодження.

Розкласти гарячий продукт за чистим підлогу літровим баночках і закатати.

3. Варення з айви без варіння

Найоригінальніші рецепти страв з айвою на зиму і на святковий стіл

Ароматна айва з цукром на швидку руку стане відмінним ласощами для всієї родини. Готується такий продукт простіше простого, зате виходить дуже смачним, а найголовніше – корисним.



Складові

  • айва – 2 кг;
  • цукор – 2 кг.

Приготування

Айву промити, прибрати весь пух і просушити. Всі непотрібні частини вирізати, залишаючи одну м’якоть без шкурки. Натерти фрукти на дрібну терку і перекласти в глибоку миску.

Пересипати фруктову масу цукром, винести на холод на пару годинок.

Потім знову перемішати і дати постояти ще пару годин.

Ось і все сире варення з айви готове. Розкласти продукт по банках, закрити капроновими кришками і поставити на зберігання в холодильну камеру.

4. Айва, запечена в духовці

Найоригінальніші рецепти страв з айвою на зиму і на святковий стіл


У запеченому вигляді цей фрукт виходить особливо смачним і ароматним.

Складові

  • стиглі плоди – 5 шт .;
  • цукор – 1/2 склянки;
  • масло вершкове – 170 г;
  • лимон – 1 шт.

Приготування

Перемити плоди айви, вирізати всі дефекти, розрізати навпіл і видалити серцевину. Змастити деко вершковим маслом, злегка припорошив сахарком. Розкласти на поверхні форми половинки фруктів зрізами до верху.

У кожне поглиблення покласти по невеликому шматочку масла, 1 столовій ложці цукру і додати по кілька крапель лимона.

Накрити заготовки фольгою і відправити в духовку на 25-30 хвилин при температурі 180 градусів.

Цього часу достатньо, щоб айва стала м’якою і придбала карамельний колір. Після охолодження фруктовий десерт можна подавати до столу.

5. Індичка, запечена з айвою

Найоригінальніші рецепти страв з айвою на зиму і на святковий стіл

Таке пікантне блюдо можна сміливо ставити на святковий стіл. М’ясо, просочене айвового соком, набуває надзвичайний смак і ніжний аромат.

Складові

  • індичатина (філе) – 900 г;
  • стиглі плоди айви – 3 шт .;
  • рідкий мед – 50 г;
  • часник – маленька головка (5 зубків);
  • масло вершкове – 20 г;
  • оливкова олія – ​​80 мл;
  • кориця – 1/2 чайної ложки;
  • біле вино (сухе) – 120 мл;
  • шавлія – ​​кілька гілочок;
  • сіль, перець – за смаком.

Приготування

Обполоснути м’ясо, просушити, посолити, поперчити і відкласти в сторону.

Перемити фрукти, вирізати серцевину і зняти шкірку. Нарізати айву часточками.

Придушити очищений часник, обсмажити кілька хвилин на оливковій олії.

Перекласти до часнику мариноване м’ясо, обсмажити на середньому вогні з обох боків до золотистої скоринки.

Застелити деко пергаментом, перекласти на нього підсмажену індичину.

Прибрати з сковороди часник, і на цьому ж маслі обсмажити фруктову нарізку. Якщо масла буде мало, можна додати ще пару ложечок. Як тільки айва придбає карамельний колір, додати в сковороду мед і вершкове масло, перемішати гарненько.

Наверх індички розкласти часточки обсмаженої айви. Полити маслом зі сковорідки, вином і присипати корицею. Зверху красиво викласти шавлія і відправити запікатися в духовку.

Час приготування такої страви 50 хвилин при температурі 190 градусів. Щоб м’ясо не підгоріло в процесі запікання його можна накрити листом фольги.

Готовий продукт злегка остудити, нарізати на порційні шматочки і разом з айвою можна подавати на стіл.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*