Баклажани з квасолею на зиму – рецепти консервації з червоною, стручковою квасолею і овочами, відео



баклажани з квасолею на зимуПри всьому різноманітті можливих закаток, баклажани з квасолею на зиму залишаються чи не найбільш відомим і смачним консервованим салатом. Секрет успіху простий: ці овочі дійсно чудово поєднуються за смаком один з одним, так і кожен інгредієнт окремо подобається багатьом – звичайно, при правильному приготуванні.

В кулінарних книгах або на тематичних сайтах можна відшукати величезну кількість самих різних рецептів з баклажанів і квасолі – кожна господиня вміло доповнює або змінює звичний рецепт.

Сьогодні ми поговоримо про ключові нюанси, що стосуються вибору для заготівлі овочів, їх попередньою підготовкою, а також надамо кращі варіанти салату з баклажанами і квасолею на зиму.

Вибір овочів

вибір баклажан для зоготовкиОсобливої уваги заслуговує вибір якісних баклажанів: зіпсований плід може погубити навіть ідеально приготоване блюдо. При покупці варто дивитися передусім на:

  1. Колір. Баклажани, мають блідий вигляд – перезрілі, на смак «ватяними», тому їх краще обходити стороною. Максимально темне забарвлення говорить про те, що баклажан молодий, і його можна сміливо вибирати.
  2. Власні тактильні відчуття. Якщо ви проведете рукою по шкірці, і на баклажані не залишиться слідів, а ваші пальці будуть чистими – все в порядку. У тому випадку, якщо поверхня липка або після легко стиснення плід змінює форму, варто відмовитися від покупки – з такими овочами заготовки на зиму з баклажанів з квасолею не вдадуться.
  3. Видимі пошкодження. Найскладніша задача: при темному кольорі досить важко вгледіти цятки, але якщо вам вдалося помітити, відкладіть в сторону такий плід.
  4. Плодоніжка. «Хвостик» має виглядати свіжо – в цьому випадку ви можете бути впевнені, що баклажан свіжий.

Віддати перевагу варто тим баклажанів, шкірка яких блищить, а розмір самого плоду буде не надто великим.

квасоля для приготування салатуЩо ж стосується квасолі, справа дещо простіше: червона і біла квасоля повинна бути гладкою, легко висипатися і не мати видимих пошкоджень. Якщо ви збираєтеся готувати стручкову квасолю з баклажанами, то вона повинна бути міцною і тугою.

Підготовка баклажанів і квасолі

Консервація баклажанів з квасолею вимагає невеликого підготовчого етапу, щоб поліпшити смакові якості готового страви і спростити процес готування.

Який би вид квасолі ви не вибрали для приготування баклажанів з квасолею на зиму – червону, білу або стручкову – її слід замочити.

Замочування квасолі не тільки прискорює її приготування, але і позитивно впливає на перетравлювання цього продукту організмом.

Стручкової квасолі зазвичай досить полежати у воді кілька годин, а ось білої і червоної потрібно значно більше часу – в ідеалі, залишити її на ніч, на 12 годин. Вода повинна повністю закривати квасоля, а краще долити її на пару сантиметрів вище, щоб набряклий продукт «почував» себе вільно.попередньо замочити квасолю у воді



Єдиний мінус баклажанів в тому, що іноді вони можуть гірчити. Щоб уникнути такого неприємного присмаку, варто лише на 15-20 хвилин замочити нарізані плоди у воді з сіллю.

Також питання може викликати шкірочка: знімати її з баклажана чи ні? Якщо шкірка чиста і блискуча, а плід свіжий, то цілком можливо її залишити – до речі, так він не перетвориться на кашу. Якщо ж шкірка викликає сумніви, або ви звикли до пюреподібної закаткам, то озброюйтесь ножем і зчищайте шкірку.



Баклажани на зиму: рецепти салатів з квасолею

Вище вже говорилося, що рецепти приготування баклажанів з квасолею на зиму – улюблена тема багатьох господинь. Але окремо варто сказати про відмінності між білою і червоною квасолею в рецептах.

Салати з білою квасолею –як правило, більш поширений варіант заготовок, і за замовчуванням саме її мають на увазі, коли пишуть рецепт. Однак червона квасоля з баклажанами має більш яскравий і сильний смак. По суті, поєднання баклажана з цим видом квасолі – це рецепт лобіо, а якщо додати горіхи, то ви отримаєте саме його. Біла ж квасоля значно м’якше і ніжніше.

Баклажани з квасолею і овочами

баклажани з квасолею і овочамиДодаток у вигляді самих різних овочів часто зустрічається в рецептах. Найкраще з баклажанами і квасолею «розмовляють» морква, цибуля і часник, а також солодкий болгарський перець.

На шість літрових банок потрібно:

  • 2 кг баклажанів;
  • 1 кг моркви;
  • 1 кг ріпчастої цибулі;
  • 0,7 кг квасолі;
  • 2 літри томатного соку;
  • кілька зубчиків часнику;
  • перець;
  • оцет;
  • сіль;
  • цукор.

Якщо томатного соку немає під рукою, то можна замінити на томатну пасту, змішану з водою в пропорції 1:2.

Поетапний рецепт:

  1. Квасолю необхідно зварити.зварити квасолю до готовності
  2. У велику каструлю налийте сік томатів і відразу ж додають моркву і цибулю. Цибулю ріжуть півкільцями, а моркву труть на крупній тертці.нарізати цибулю і моркву для салату
  3. Через 20-30 хвилин слід додати попередньо замочені баклажани.нарізані баклажани
  4. Додати перець, сіль і цукор, вимішати і залишити нудитися близько години; через годину після варіння масу додають 50-70 г оцту, часник і відварену квасолю, і залишають на маленькому вогні 15 хвилин.гасити салат з баклажанів і квасолі
  5. Готові баклажани з квасолею і овочами на зиму розкладають по стерилізованим баночках.

Баклажани зі стручковою квасолею

Стручкова квасоля з баклажанами – салат дуже оригінальний. Головну роль у страві відіграє поєднання спецій і трав, тому відхилятися від початкового рецепта не варто.

На одну порцію салату знадобиться:

  • два баклажана;
  • 300 г стручкової квасолі;
  • одна середня морква;
  • кріп;
  • часник;
  • базилік;
  • перець чорний.

Поетапний рецепт:

  1. Овочі нарізаються: морква – кругляшками, баклажани кубиками, довга квасоля розділяється на невеликі частини.нарізати стручки квасолі для салату
  2. Овочі відправляють в глибоку каструлю з підсоленою водою на годину-півтора.гасити овочі
  3. Чорний перець, базилік, кріп і часник додають за десять-п’ятнадцять хвилин до готовності.зелень і часник додати в салат
  4. Готові овочі викладаються в стерилізовані банки.смачний салат з баклажанів і квасолі

Зверніть увагу: цей рецепт баклажанів з квасолею на зиму легко перетворити на дуже смачне пюре – достатньо лише розбити в блендері готові овочі, і також закатати в банки.

Читайте також: Давайте дізнаємося як маринувати кавуни на зиму і познайомимося з цікавими рецептами

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*