Диня Бухарка або Чогаре



Ароматна диня БухаркаДиня Чогаре або Бухарка, як звикли називати солодкі плоди жителі колишнього СРСР, відноситься до середньоазіатської скоростиглої різновиди chandalak або хандалак.

Це урожайні ранньостиглі дині з округлими або трохи плескатими плодами. У рослин, зарахованих до сортотипу Чогаре, зеленувата або світло-жовта шкірка, покрита сіткою характерних для культури тріщин. М’якоть товста, з ніжною соковитою консистенцією. Термін вегетації становить 70-80 днів. При відповідному поливі і температурно-влажностном режимі диня на короткий час встигає накопичити досить багато цукру, але при цьому плід швидко перезріває і не підлягає транспортуванню.

Сорт дині Бухарка 944

Сорт дині Бухарка 944 у продажуСорт Бухарка 944 або Чогаре виведений співробітниками Середньоазіатської дослідної станції ВИР. Невибагливі урожайні рослини прекрасно переносять вирощування на засолених грунтах, мають імунітет до борошнистої роси, а їх плоди досягають ваги 4-7 кг. Шкіра дині злегка зморшкувата, світло-жовта, прикрашена рідкісними плямами коричневого або оранжевого відтінку.

На розрізі диня демонструє товсту білу м’якоть з вмістом цукру до 13,5%. У дині цього сорту впізнаваний аромат, що нагадує грушу.

З-за корою псування стиглих динь з баштану їх знімають незрілими. Збір йде в декілька прийомів, а ступінь готовності визначають:



  • за появи динного аромату;
  • за висиханню батоги;
  • по зміні забарвлення дині;
  • за освітою на поверхні сітчастого візерунка.

У радянський час сорт Бухарка був районований у традиційних для вирощування баштанних культур Узбецької РСР і Казахській РСР. Сьогодні динні баштани в цих країнах зайняті іншими різновидами. В Узбекистані віддають перевагу сортам динь, плоди яких здатні довго зберігати товарний вигляд і транспортувати на великі відстані.

Першим на галасливих ринках з'являється сорт ЧогареЗа цими показниками дині сортотипу Чогаре не витримують конкуренцію з великими солодкими плодами гуляби або інших видів. Але вони все так само улюблені місцевим населенням і першими з’являються на яскравих галасливих ринках.

Особливості агротехніки

Невибагливість і скоростиглість сорту Бухарка дозволяє вирощувати його не тільки в південних регіонах, але і середній смузі Росії. При цьому можна скористатися досвідом узбецьких баштанників, які застосовують для динь агротехнічні прийоми, характерні для вирощування кавунів. Правда, із-за більшої вимогливості дині до родючості грунту, насіння загортають у вологий грунт після внесення добрив.

В Середній і Малій Азії ранні дині садять вже у квітні, коли температура ґрунту досягає 12-13 °C. Навесні ризик ураження паростків заморозками в цій місцевості мінімальний, а в центральній Росії дині потребують укриття, хоча б до пори середини червня. Чим щільніше грунт, тим менше повинна бути глибина загортання насіння. В середньому на узбецьких баштанах насіння занурюють у ґрунт на 4 – 6 см, що забезпечує рослинам дружне проростання і швидке утворення потужної кореневої системи.

Відео про користь дині

Читайте також: Чому жовтіє петрушка на грядці?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*