Так іноді хочеться з’їсти що-небудь ніжне і пікантне. Ікра з кабачків і баклажанів – саме те, що вам потрібно. До її складу входять не тільки кабачки і баклажани, а і моркву, цибулю, помідори, часник, загалом, весь набір вітамінів, які так необхідні в зимовий період. Делікатну кабачково-баклажанну добавку до страв їдять відразу після приготування, а також консервують у скляні баночки на зиму.
Цей овочевий мікс наповнений корисними мікроелементами і вітамінами. В шинку, наприклад, кальцій, залізо, калій, магній, яких так потребує наша печінка, серце, мозок і м’язи. Баклажан, зі своєю трудноусвояемой клітковиною і пектином, допомагає виводити холестерин з організму. Вітамін а в моркві сприятливо впливає на зір, ріст і шкіру. Також він корисний для людей, що володіють малокрів’я, авітаміноз, хворобами нирок, шлунка і поліартритом. Ікра з кабачків і баклажанів, має у своєму складі цибулю, дозволяє вважати цю страву цілющим. Цибулю, наділений величезним списком фитонутриентов, прийнято відносити до активних продуктів, лікує багато недуг. Низькокалорійні помідори доповнюють ікру не тільки своїм приємним смаком, але і великою кількістю антиоксидантів і пуринів, тому саме вони рекомендовані в прийом людям з порушеним обміном речовин. Солодкий перець насичує організм вітамінами P, C, B1, B2, B9, алкалоїдом, мінеральними солями і іншими корисними речовинами.
Якщо у вас алергія на який-небудь інгредієнт ікри, його можна просто виключити зі складу. Етапи та процес приготування не зміняться, а результат буде трохи відрізнятися за смаком.
Ікра з кабачків і баклажанів без тривалого зберігання
Цей рецепт ікри з кабачків і баклажанів передбачає приготування страви без консервації на зиму. Після проварки інгредієнтів можна сміливо мазати на хліб і їсти. Як варіант, помістити її в стерилізовані банки, закрити капроновою кришкою і прибрати в холодильник.
Читайте також: Рецепти приготування смачного соте з баклажанів
Етапи приготування:
- Підготувати інгредієнти, вимивши і дрібно нарізавши їх кубиками: 3 кабачка, по 2 штуки баклажанів, цибулі і солодкого перцю, 3 помідори, 5 зубків часнику і пучок петрушки і кропу.
- Натерти на крупній тертці 2 штуки моркви.
- У сковороду налити 20 грам рослинного масла і підсмажити цибулю до легкої золотистої скоринки.
- Помістити до цибулі моркву і смажити ще хвилин 5. Регулярно помішувати, щоб не пригоріли.
- Додати нарізку з баклажанів, закрити щільно кришкою і тушкувати 10 хвилин. Коли баклажани виділили певну кількість рідини, всю суміш можна перемістити в емальований таз або каструлю, тому що обсяг інгредієнтів в сковороду вже не будуть поміщатися.
- підсмажені овочі всипати кубики кабачків. Тепер час гасіння збільшується до 30 хвилин.
- Після, слід додати перець і проварити хвилин 10.
- Далі в овочеве асорті вкинути залишилися компоненти: помідор, часник, зелень. Посипати за смаком перцем, сіллю, меленим лавровим листом, цукром.
- Гасити ікру з кабачків з баклажанами і перцем слід до готовності, коли вся рідина випарується. Всі інгредієнти повинні перетворитися на пюре. Такої консистенції можна досягти за допомогою м’ясорубки або блендера.
- Ікра готова.
Ікра тривалого зберігання на зиму
Ікра на зиму з кабачків і баклажанів, рецепт з фото допоможе приготувати і законсервувати смачний овочевий мікс.
Етапи консервування:
- 1,5 кілограми баклажанів порізати кільцями, покласти в таз або глибоку миску. Зверху рясно посолити і чекати 6 годин, поки ті випустять всю гіркоту на дно тазу.
- Вимити і очистити 3 штуки моркви, 4 штуки цибулини, 1 кілограм солодкого болгарського перцю, видалити серцевину. Очищені інгредієнти перемолоти.
- Очищений часник (за смаком) пропустити через прес.
- З 1,5 кг кабачків прибрати шкірку, видалити кісточки, перемолоти.
- Після закінчення 6 годин, дістати баклажани з тазу і подрібнити за допомогою м’ясорубки.
- 1 кілограм помідор вимити і покласти в м’ясорубку.
- Змішати всі підготовлені інгредієнти в 5-ти літрової каструлі і проварити близько двох годин.
- Зварені овочі змолоти на блэндере, посолити, поперчити, додати зелень і спеції. Розмістити за чистим стерилізованим баночках.
- Відправити банки з ікрою на стерилізацію, яка триватиме 15 хвилин. Дістати тару, закрутити кришками. Укутати провізію до охолодження.
- Ікра з кабачків і баклажанів на зиму готова. Приємного апетиту!
Час гасіння всіх інгредієнтів залежить від їх соковитості – чим більше соку, тим довше проварка.
Ікра кабачкова з баклажанами в мультиварці
Щоб ми робили без маленьких кухонних хитрощів, які полегшують приготування їжі. Заощадити час і сили допомагає мультиварка. Ікра кабачкова з баклажанами в мультиварці готується швидко, і виходить смачною.
Етапи приготування:
- Дві цибулини очистити, дрібно нарізати. 2 штуки солодкого перцю вимити, видалити серцевину і перетворити на шматочки. Подрібнені овочі помістити в чашу мультиварки, додати рослинне масло. Вибрати пункт меню «Смаження» і встановити таймер на 10 хвилин.
- Очистити один баклажан, видалити кісточки і нарізати кубиками.
- Ту ж процедуру проробити з одним кабачком.
- Додати до обсмажених овочів нарізані баклажани і кабачки. Всипати сіль за смаком. Вибрати режим «Гасіння» на 30 хвилин.
- Вимити 4 штуки помідор, перемолоти в блэндере.
- На 15-ій хвилині гасіння, відкрити кришку і всипати томатне пюре.
- Після закінчення попереднього кроку, додати в масу подрібнених три зубки часнику.
- Ікра кабачкова з баклажанами готова!
Якщо бажаєте законсервувати баклажанно-кабачкову ікру після приготування в мультиварці, її необхідно розмістити в банках і простерилізувати 20 хвилин.
Приготування даного страви вважається об’ємною роботою, лише з-за великої кількості інгредієнтів, які слід підготувати до гасіння. Незважаючи на ці дрібні нюанси, ікра виходить неперевершено солодко-кислого смаку. Таким чином, етапи консервування ікри з кабачків і баклажанів займають всього кілька годин.
Leave a Reply