Диня Чогаре або Бухарка, як звикли називати солодкі плоди жителі колишнього СРСР, відноситься до середньоазіатської скоростиглої різновиди chandalak або хандалак.
Це урожайні ранньостиглі дині з округлими або трохи плескатими плодами. У рослин, зарахованих до сортотипу Чогаре, зеленувата або світло-жовта шкірка, покрита сіткою характерних для культури тріщин. М’якоть товста, з ніжною соковитою консистенцією. Термін вегетації становить 70-80 днів. При відповідному поливі і температурно-влажностном режимі диня на короткий час встигає накопичити досить багато цукру, але при цьому плід швидко перезріває і не підлягає транспортуванню.
Сорт дині Бухарка 944
Сорт Бухарка 944 або Чогаре виведений співробітниками Середньоазіатської дослідної станції ВИР. Невибагливі урожайні рослини прекрасно переносять вирощування на засолених грунтах, мають імунітет до борошнистої роси, а їх плоди досягають ваги 4-7 кг. Шкіра дині злегка зморшкувата, світло-жовта, прикрашена рідкісними плямами коричневого або оранжевого відтінку.
На розрізі диня демонструє товсту білу м’якоть з вмістом цукру до 13,5%. У дині цього сорту впізнаваний аромат, що нагадує грушу.
З-за корою псування стиглих динь з баштану їх знімають незрілими. Збір йде в декілька прийомів, а ступінь готовності визначають:
- за появи динного аромату;
- за висиханню батоги;
- по зміні забарвлення дині;
- за освітою на поверхні сітчастого візерунка.
У радянський час сорт Бухарка був районований у традиційних для вирощування баштанних культур Узбецької РСР і Казахській РСР. Сьогодні динні баштани в цих країнах зайняті іншими різновидами. В Узбекистані віддають перевагу сортам динь, плоди яких здатні довго зберігати товарний вигляд і транспортувати на великі відстані.
За цими показниками дині сортотипу Чогаре не витримують конкуренцію з великими солодкими плодами гуляби або інших видів. Але вони все так само улюблені місцевим населенням і першими з’являються на яскравих галасливих ринках.
Особливості агротехніки
Невибагливість і скоростиглість сорту Бухарка дозволяє вирощувати його не тільки в південних регіонах, але і середній смузі Росії. При цьому можна скористатися досвідом узбецьких баштанників, які застосовують для динь агротехнічні прийоми, характерні для вирощування кавунів. Правда, із-за більшої вимогливості дині до родючості грунту, насіння загортають у вологий грунт після внесення добрив.
В Середній і Малій Азії ранні дині садять вже у квітні, коли температура ґрунту досягає 12-13 °C. Навесні ризик ураження паростків заморозками в цій місцевості мінімальний, а в центральній Росії дині потребують укриття, хоча б до пори середини червня. Чим щільніше грунт, тим менше повинна бути глибина загортання насіння. В середньому на узбецьких баштанах насіння занурюють у ґрунт на 4 – 6 см, що забезпечує рослинам дружне проростання і швидке утворення потужної кореневої системи.
Відео про користь дині
Читайте також: Чому жовтіє петрушка на грядці?
Leave a Reply