
Народне татарське блюдо азу – ситний м’ясної обід, який шанують у багатьох сім’ях нашої країни. Рецептів приготування такої страви безліч. У нашій рубриці ми розповімо, як приготувати азу по татарськи смачно і різними способами.
1. Азу з курки з солоними огірками
Для приготування цієї страви з пікантним смаком потрібно:
- куряча грудка – 500 г;
- часник – 3 зубки;
- солоні огірки – 2-3 шт .;
- масло рослинне без запаху;
- морквина – 1 шт .;
- цибуля білий – 2 великі головки;
- сіль перець;
- будь-яка зелень.
Очистити цибулю, моркву, промити. Нарізати овочі кружальцями. Пропассеровать цибулю на олії кілька хвилин, потім додати моркву.
Обполоснути куряче філе, нарізати кубиками, перекласти в сковороду до цибулі і моркви. Злегка обсмажити, потім додати огірочки, нарізані соломкою.
Посолити, поперчити страву, додати часник, пропущений через прес. Все добре перемішати і накрити кришкою. Блюдо буде готовим через півгодини гасіння під кришкою.
За кілька хвилин до вимкнення конфорки, додати дрібно посічену зелень кропу або петрушки. Азу по татарськи з куркою подається гарячим на стіл. Як гарнір до нього можна підійде відварний рис.
2. Азу з яловичиною в горщиках

Готується це смачна страва під сиром з наступних інгредієнтів:
- яловичина (м’якоть) – 500 г;
- солоні огірочки – 5 шт .;
- картопля – 8 шт .;
- морквина – 1 шт .;
- цибуля коренеплід – 2 шт .;
- сир твердий – 170 г;
- перець чорний – 5 горошин .;
- сіль велика;
- паста томатна – 20 г;
- вода – 170 мл;
- спеції – за смаком;
- масло рослинне для обсмажування;
- лаврушка – 2 листи;
- майонез, кетчуп – по 50 г.
Обполоснути м’ясо, перекинути на друшляк. Як тільки стече вода, нарізати яловичину шматочками середнього розміру. Обсмажити м’ясо на олії до золотистого кольору. У процесі смаження його потрібно трохи підсолити і присипати перчиком.
Натерти на великій тертці огірочки. На дно підготовлених горщиків викласти шар з огірків. Наверх огірків покласти обсмажене м’ясо. Його потрібно полити томатним соусом. Розвести томатну пасту в воді. У кожен горщик влити по три столових ложки соусу.
Наверх покласти по листку лаврове листя, пару горошин перцю і присипати все це дрібно нарізаним кропом (можна використовувати сушену зелень).
Очистити цибулю, моркву, нарізати кільцями. Обсмажити на сковороді спочатку цибулю, потім додати моркву. У процесі смаження овочі трохи підсолити і присипати перчиком.
Викласти овочеву піджарку наверх м’яса зі спеціями.
Тепер прийшов час зайнятися картоплею. Зняти шкірку, промити, нарізати кубиками або брусочками, кому, як більше подобається. Обсмажити на сильному вогні картопля до золотистого кольору, посолити, поперчити і перекласти в горщики.
Полити заготовку ще раз томатним соусом – по пару столових ложок в кожен горщик.
Розігріти духовку до температури 200 градусів. Надіслати азу на запікання, попередньо накривши горщики кришками. Час приготування 40 хвилин.
За 5 хвилин до закінчення готування, присипати блюдо тертим сиром, подрібненим часником і зеленню. Відправити назад в духовку. За цей час сир візьметься золотистою скоринкою і блюдо насититься часниковим ароматом.
Азу з яловичини з картоплею подають на стіл прямо в горщиках. Кому не зручно їсти з такого посуду, може перекласти його на звичайну тарілку.
3. Азу з баранини по-татарськи

Готується це традиційне блюдо татарської кухні з наступних інгредієнтів:
- м’якоть баранини (бажано молодий) – 800 г;
- цибуля ріпчаста – 2 великі головки;
- солоні огірки – 4 шт .;
- картопля – 5 шт .;
- свіжі помідори – 3 шт. (Можна замінити томатною пастою – 50 г);
- бульйон, приготований на м’ясі, – 700 мл .;
- часник – 2-3 зуба;
- вершкове масло – 50 г;
- коріандр, сіль, перець – за смаком;
- подрібнена кінза – 1 столова ложка.
Нарізати м’ясо смугами. Обсмажити на вершковому маслі до золотистого кольору.
Очистити цибулю, нарізати чверть кільцями, також обсмажити на маслі до карамельного кольору.
Додати до цибулі м’ясо, посолити, поперчити, додати коріандр. До речі солити багато м’ясо не потрібно, оскільки будуть додаватися солоні огірочки.
Додати в сковороду томатну пасту, розведену водою. Якщо це будуть свіжі томати, їх потрібно очистити від шкірки і натерти на тертку.
Поставити сковороду на плиту і згасити на середньому вогні, щоб випарувалася вся рідина. На це піде близько 15 хвилин.
Залити м’ясо бульйоном, щоб він повністю його покрив. Накрити блюдо кришкою і протушкувати півгодини на слабкому вогні.
Поки м’ясо гаситься можна приготувати огірки. Нарізати їх соломкою або натерти на дрібну тертку. Залити бульйоном і поставити на запалену конфорку. Проварити солоні овочі 5-7 хвилин.
Очистити картоплю, нарізати соломкою, обсмажити на сильному вогні в декілька заходів. Картопля повинна придбати золотистий колір.
Перекласти картоплю разом з огірками до м’яса. Перемішати акуратно всі інгредієнти. Спробувати на сіль, перець. Для пікантності смаку додати пару пучок цукру.
Очистити часник, нарізати пластинками зубчики, змішати з рубаною кінзою. Посипати цієї ароматної сумішшю блюдо. Накрити кришкою і тушкувати до готовності. Блюдо буде готовим, коли картопля пом’якшиться.
Подається азу з баранини по домашньому в гарячому вигляді. До нього можна подати кілька шматочків житнього хліба. Для пікантності смаку до страви можна додати ложечку некислим сметани.
Маріанао Павлей