Чи можна солити разом огірки і помідори? Та й дуже смачно!



Помідори і огірки – два найпоширеніші види овочів для салатів. Але який з них частіше використовується в якості «зимової закуски» в засоленном або замаринувати вигляді?

Якщо поставити це питання господаркам – то, швидше за все, відповіддю буде слово «обидва». Більш того – у будь-який з них обов’язково знайдеться навіть не один рецепт соління огірків з помідорами.

З цієї причини має сенс задатися і іншим питанням – а чим корисні солоні огірки і помідори? І чи можна солити їх разом?

По-перше, соління такого виду хороші тим, що в них повністю зберігаються всі корисні речовини, властиві ці овочам, а при закладці холодним способом – ще й 100% вітаміну C (як відомо, частково руйнується під впливом тривалої теплової обробки).

По-друге, ніяких обмежень для змішування помідорів і огірків разом не існує – і засолюють або замаріновивать їх на зиму в банках, діжках, бочках і будь-який інший тарі можна в будь-яких пропорціях і з додаванням будь-яких спецій, що додають закладці пікантності – з часником, з оцтом, з перцем, з лимонним соком і т.д.

У даній статті ми наведемо лише кілька найбільш пікантних рецептів таких асорті.

Зміст:

  1. Асорті (помідори + огірки) з болгарським перцем
  2. Асорті (помідори + огірки) з лимонним соком
  3. Асорті (помідори + огірки) в маринаді
  4. Асорті (помідори + огірки) в желе
  5. Овочі в виноградному листі без оцту

1. Асорті (помідори + огірки) з болгарським перцем

Складові:

  • Вода (краще брати навіть не просто очищену фільтром, а підземну, артезіанську, або ж джерельну воду).
  • Сіль (ідеально підходить велика, кристалічна, чи не йодована).
  • Цукор (пісок, ніж дрібніші).
  • Оцет (в рецептах його кількість розраховується для 6%. Використання 3% -го робить овочі занадто м’якими, 9% -го – занадто кислими, якщо не зробити поправку на збільшення або зменшення обсягу).
  • Кріп (сухий, зонтичний).
  • Хрін (тільки корінь).
  • часник.
  • Солодкий перець (званий також болгарським). Саме його включення в рецепт робить смак асорті особливим – так само, як і додавання перцю чилі або горошку.
  • Власне огірки і помідори.

Знадобиться також тара (в рецепті розрахунки робляться для 3-х літрових банок) і кришки (металеві закочувати для скляного посуду або дерев’яні кругові для діжок і бочок).

Процес закладки

стерилізація банок

Найбільш зручний спосіб – надягати порожню банку на дерев’яну ложку, вставлену в киплячий чайник так, щоб не було контакту металу зі склом. Час стерилізації кожної банки – близько 5-7 хвилин.

Кришки стерилізуються прямо в киплячій воді такий же час. Діжки й барила просто ретельно миються і висушуються

підготовка посуду

Найзручніше стерилізовані банки поставити поряд на вафельний рушник.

Укладання спецій і овочів

Спочатку на дно банки укладаються:

  • парасольку кропу (1 шт.);
  • хрін (3 шт. очищених кореня розміром приблизно з палець);
  • часник (4-5 середніх зубчиків).

Потім перець (1 шт. Оболонки великого плода, без насіння, нарізаного на 8 часточок) і власне огірки і помідори починають укладатися досить щільно, але так, щоб не пом’яти плоди – причому часточки перцю розставляються по краях, впритул до скла.

Заливка розсолу

Робиться в 2 етапи. Спочатку заливається окріп (залишаємо на 7 хвилин). Потім зливаємо цю воду в каструлю, додаємо ще приблизно 100 мл, а також 2 ст.л. солі і 3 ст.л. цукру.

Кип’ятимо, і як тільки з’являться перші бульбашки – заливаємо розсіл в банку, додаємо 1 ст.л. оцту і закочує кришку. Очевидно, що при одночасній закладці відразу декількох банок кількість цукру і солі, які засипаються в каструлю з розсолом, пропорційно збільшується.

Крім того, після закачування кришки треба перевернути банку догори дном і перевірити – чи немає протікання. Якщо воно є – постаратися докрутити кришку закаточной машинкою (при невдачі – взяти іншу кришку).

Укладання банок

Закочені банки встановлюються рядами, кришками вниз, на заздалегідь підготовлене вовняну ковдру, вільним краєм якого вони повністю накриваються зверху.

У теплі банки повинні простояти від 12 до 24 годин – після чого їх треба перевернути, поставити остигати, і вже повністю остиглими прибрати в льох або комору (при закладці холодним способом підійшов би тільки досить холодний погріб або холодильник).

Примітка:

для соління та маринування підходять тільки огірки з пухирцями, не дуже великого розміру (салатні НЕ будуть хрустіти і занадто размягчатся). Помідори теж краще брати невеликі і не дуже м’які, а можна – полусозревшіе.

2. Асорті (помідори + огірки) з лимонним соком

Чи можна солити разом огірки і помідори? Та й дуже смачно!

Наступний рецепт дає можливість отримати не звичайне, а малосольне асорті з огірків і помідорів – причому з використанням лимонного соку замість оцту. Це надає йому особливого, пікантний смак і наближає до того, який утворюється при квашенні в бочках.



Складові:

  1. Помідори і огірки.
  2. часник.
  3. Хрін (очищені коріння).
  4. Вишня і смородина (зелень).

Розсіл (розрахунок на 3-літрову банку, що містить близько 1,2 л води і 2 кг овочів):

  • сіль – 2 ст. л .;
  • цукор – 3 ст. л .;
  • сік лимона – 1 ст. л.

Процес закладки

Овочі ретельно миються (огірки ще й попередньо замочують на 3-4 години).

Дрібні помідори закладаються цілком, більші – надрізають, і в надріз кладеться дрібно посіченою зелень.

На дрібних огірочки зрізаються «попки», великі ріжуться товстими кружечками приблизно в 2 см завтовшки.

Часник, хрін і зелень складаються не на дно банки, а рівномірно перекладаються разом з помідорами і огірками.

Розсіл (вода з сіллю і цукром) готується так само, як і в попередньому рецепті.

Замість оцту (перед закочуванням кришок) додається свіжий видавлений лимонний сік.

При кімнатній температурі малосольні огірки з помідорами витримуються 12-24 години, після чого прибираються в комору або льох.

3. Асорті (помідори + огірки) в маринаді

Чи можна солити разом огірки і помідори? Та й дуже смачно!

Третій рецепт соління огірків з помідорами відрізняється від двох попередніх варіантів закладки тим, що набір овочів в них більш різноманітний, а самі вони заливаються НЕ розсолом, а запашним маринадом.

Зберігається така консервація дуже довго, і смак має більш солодкий, запашний і специфічний.

Інгредієнти (на 3-х літрову банку):

  1. Дрібних огірочків – 800 гр.
  2. Невеликих, але стиглих помідорів – 800 гр.
  3. Морквина середнього розміру – 1 шт.
  4. Болгарський солодкий перець – 1 шт.
  5. Цибулина – 1 шт.
  6. Часник – ½ головки (4-5 зубчиків).
  7. Перець-горошок – 10 шт.
  8. Перець запашний горошком – 10 шт.
  9. Гвоздика – 4-5 сухих зірочок.
  10. Лавровий лист – 2-3 шт.
  11. Кріп – 2 «парасольки».

Маринад (на 3-х літрову банку, тобто 1,2 л води):

  1. Сіль крупного помелу – 1,5 ст.л. (1 з гіркою і 1 без).
  2. Цукор-пісок – 3 ст.л.
  3. Оцет (3% – 4 ст.л., 6% – 2 ст.л., 9% – 1,5 ст.л.).

Процес закладки

Проводиться процес стерилізації, закладки та підготовки до збирання банок в льох таким же чином, як і в попередніх рецептах – але, крім огірків і помідорів, в банки додаються:

  • нарізана пластинками вздовж морква і часточками солодкий перець – по можливості під стінами банки;
  • спеції (гвоздика, перець, кріп, лаврове листя) – на дно банки;
  • цибулю кільцями і часник розрізаними навпіл зубчиками – упереміш з помідорами і огірками.

4. Асорті (помідори + огірки) в желе

Чи можна солити разом огірки і помідори? Та й дуже смачно!

Ще один рецепт закладки огірків і помідорів дуже незвичайний, і використовується господинями досить рідко. Відмінність його від попередніх полягає не в наборі інгредієнтів, а в способі закладки та введення в розсіл желатину.

Найкраще таке асорті готувати з дуже великих огірків і стиглих помідорів – в звичайному розсолі будь-якого виду розповзаються, а в желе зберігаючись навіть при нарізці шматочками (1 помідор – на 4 часточки, 1 огірок – на 5-6 кружечків).

При закладці в банки спецій і овочів желатин додається після того, як банки наповнюються приблизно наполовину. Крім того, після заливки повністю готовою до консервації банки скипіла розсолом, кришками її шийку тільки накривають, а остаточно закочують не відразу, а приблизно через 15 хвилин.

Чим примітно готове асорті такого виду? По-перше, воно вкрай незвично виглядає. По-друге, навіть часточки в ньому зберігаються цілими, і перестиглі овочі багатого врожаю в кінці літа не доводиться просто викидати. По-третє, у желе виходить оригінальний солодкуватий і слабосоленої смак, який напевно припаде до душі, як домочадцям, так і будь-яким вашим гостям.

5. Овочі в виноградному листі без оцту

Чи можна солити разом огірки і помідори? Та й дуже смачно!


Досить оригінальний рецепт, як з вигляду, так і за смаком. Огірки і томати виходять не тільки хрусткими, а прямо скриплять. А виноградне листя, якщо їх розгортати акуратно, можна використовувати для приготування долми.

Інгредієнти на 3-х літрову банку:

  • по 1,2-1,5 кг огірків та помідорів середнього розміру (скільки влізе).
  • Виноградне листя.
  • 1 л свіжого яблучного або кислого виноградного соку.
  • 6 ст.л. солі (без гірки).
  • 6 ст. л цукру (з гіркою).

приготування:

Закип’ятити воду. Поруч поставити каструлю з холодною водою.

Овочі ретельно вимити.

Кожну помидорку наколоти 2-3 рази шпажкою.

За допомогою шумівки кожен овоч опустити на пару секунд в киплячу воду, а потім відразу помістити в холодну. Точно так обробити виноградне листя пачками.

Потім кожен огірочок і помідор обернути в лист і помістити в банку. Ніяких інших приправ не дається.

Залити банку окропом і залишити до повного охолодження. Так вчинити два рази.

Приготувати заливку – сік довести до кипіння з сіллю і цукром, залити його в банку і відразу закатати.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*