Заморожену вишню широко використовують в приготуванні різних кулінарних страв: вареників, пиріжків, компотів. Але, чи можна їсти заморожену вишню сирої, не піддаючи тепловій обробці?
Безумовно, ягоди вишні корисні, навіть заморожені. Вишню можна їсти і в сирому вигляді, попередньо розморозивши, але за смаковими якостями заморожені ягоди значно поступаються свіжої вишні. І в цьому її головний недолік.
Користь і шкода замороженої вишні
При правильній заморожування вишня майже не втрачає своїх корисних властивостей, тому заморожені ягоди – дуже цінний продукт.
- Вони містять вітаміни А, С, Е, фолієву кислоту, а також кальцій, калій, фосфор, мідь і безліч інших речовин, корисних для організму.
- Вишню, як свіжу, так і заморожену, особливо рекомендують при недокрів’ї, хворобах нирок, артрозі, запорах, а також для профілактики серцево-судинних захворювань.
- Є у ягід і протипоказання: вишню не слід вживати людям, що страждають від гастриту і виразкових хвороб. При цукровому діабеті ягоди можна їсти лише в невеликих кількостях.
- Кісточки вишні містять отруйну синильну кислоту, в зв’язку з цим в процесі приготування страв із замороженої вишні, ягоди слід розморозити і видалити з них кісточки.
- Вишневий сік руйнівно впливає на зубну емаль, тому після вживання ягід в їжу потрібно полоскати рот водою.
Чи можна заморожену вишню вагітним
Майбутнім мамам вишня дуже корисна. В її плодах міститься фолієва кислота, яка необхідна для нормального розвитку плода. Ягоди також зміцнюють імунітет, заспокоюють болю в суглобах, додають бадьорості і сил, тому вишня – бажаний гість в меню вагітних жінок.
Звичайно, краще вживати її свіжою, але в зимові місяці, допускається їсти і заморожені ягоди (після попередньої розморозки).
Однак варто пам’ятати про протипоказання: вишню при вагітності не можна жінкам, які хворіють на виразку шлунка або дванадцятипалої кишки, а також, що страждають від діареї. Ні в якому разі не можна їсти вишню разом з кісточками, які містять отруту.
Чи можна заморожену вишню при цукровому діабеті
У вишні низький глікемічний індекс, він становить всього 22 одиниці. Крім того, в ягодах міститься антоціани – речовини, які регулюють рівень цукру в крові, і підвищують рівень хорошого холестерину.
Тому діабетикам 2 типу вишня, як свіжа, так і заморожена, дуже корисна. Варто, однак, пам’ятати, що вживати її можна лише в невеликих кількостях, не більше 13 ягід в день, і без додавання цукру.
Чи можна заморожену вишню на дієті
Вишня – це просто знахідка для тих, хто сидить на дієті. Вона володіє низькою калорійністю, крім того, допомагає виводити з організму шлаки і токсини. Існує досить велика кількість дієт на основі вишні. Всі вони дуже ефективні і дозволяють скидати до 5 кілограмів за тиждень.
Невелика кількість ягід можна з’їдати навіть увечері, не побоюючись, що вони спровокують появу зайвої ваги. Звичайно, найкраще під час дієти вживати свіжу вишню, але взимку її цілком можна замінити замороженої.
Єдине, що слід пам’ятати, – ягоди повинні бути заморожені без додавання цукру.
Що зробити із замороженої вишні
Заморожена вишня широко використовується в кулінарії. З неї готують найрізноманітнішу начинку для випічки, а також джеми, варення, компоти, желе, наливки та солодкі соуси.
Перед приготуванням ягоди необхідно розморозити, відкинути на друшляк, щоб стекла вся рідина і видалити кісточки, якщо вишня була заморожена в такому вигляді.
1. Вареники з вишнею
Знадобиться на тісто:
- борошно – 250 г;
- масло рослинне – 2 ст. л .;
- вода – 100 мл;
- сіль – щіпка.
Для начинки:
- вишня заморожена – 400 г;
- крохмаль – 1 ст. л .;
- цукровий пісок – 100 г.
приготування:
Борошно потрібно просіяти у велику миску. У борошняної гірці треба зробити поглиблення, в яке слід влити теплу підсолену воду і рослинне масло. Тепер потрібно замісити тісто. Воно повинно бути крутим і не липким. Готове тісто загорнути в харчову плівку і прибрати в холодильник мінімум на годину.
Поки тісто «відпочиває» в холодильнику, можна зайнятися вишнею. Ягоди потрібно розморозити, злити з них сік і обсипати крохмалем.
Тепер можна діставати тісто. Його слід розкласти на посипаній борошном поверхні і тонко розкачати. За допомогою кружки вирізати з тіста кружечки діаметром 7-8 см. У центр кожного кружечка потрібно покласти 2-3 вишеньки і присипати їх цукровим піском. Тепер треба добре защипнути краю кружечків, так, щоб вийшли вареники.
Їх можна заморозити, щоб використовувати в наступний раз, а можна відразу зварити і подати на стіл. Для цього потрібно закип’ятити воду, всипати в неї вареники і варити 7 хвилин після спливання. Готові вироби розкласти по тарілках і подати до столу з вершковим маслом або сметаною.
2. Компот із замороженої вишні
Складові:
- заморожені ягоди вишні – 500 г;
- вода фільтрована – 3 л;
- цукровий пісок – 150 г;
- сік половинки лимона.
приготування
Спочатку потрібно налити у велику каструлю воду і поставити її на вогонь. Коли вода закипить, треба влити в неї сік половинки лимона і зменшити вогонь. Потім слід додати у воду цукровий пісок і при постійному помішуванні, знову довести воду до кипіння.
Тепер можна відправити в киплячу воду вишню. Попередньо розморожувати її не потрібно.
Компот потрібно довести до кипіння, прокип’ятити хвилин п’ять і зняти з вогню. Перед вживанням компот повинен настоятися під закритою кришкою хоча б півгодини.
3. Желе з вишні
Складові:
- вишня заморожена без кісточок – 300 г;
- цукровий пісок – 150 г;
- желатин – 2 ст. л .;
- кип’ячена вода для розчинення желатину – 2 склянки.
приготування:
Желатин потрібно залити холодною кип’яченою водою і залишити набухати на годину. Поки желатин набухає, потрібно приготувати вишневий компот.
Заморожені ягоди покласти в каструлю, засипати цукром, залити невеликою кількістю води і поставити на вогонь.
Цю суміш потрібно довести до кипіння і варити до розчинення цукру. Приготований компот потрібно процідити через сито, ягоди відкласти.
Набряклу желатинову масу поставити на водяну баню і тримати там до повного розчинення желатину.
Підготовлений желатин потрібно тоненькою цівкою влити в компот, суміш перемішати і трохи остудити.
У вазочки покласти ягоди вишні з компоту і залити їх приготованим желе.
Leave a Reply