Привіт, дорогі наші читачі! Хто як, а я дуже люблю капусту, і не тільки білокачанну, але і інші види – кольорову, пекінську, кольрабі та, звичайно ж, брокколі. Ось про останній і піде у нас мова: що за капуста – брокколі, користь і шкода її для здоров’я, можливі варіанти приготування.
А з’явилася вона в Італії …
І час появи цього підвиду цвітної капусти – приблизно V століття до нашої ери, тобто знають про брокколі дуже давно (по крайней мере, італійці). Близько XVIII століття про цю дивовижну овоче дізналися і в інших європейських країнах, на американському континенті, в Азії.
НА ЗАМІТКУ! У країнах Західної Європи і США в даний час посадки брокколі перевищують посадки цвітної капусти.
В Україні цей вид капусти все ще можна віднести до екзотичних, хоча в супермаркетах заморожений овоч розходиться досить швидко. На своїх ділянках наші городники традиційно звикли вирощувати білокачанну, кольорову капусту, а й «італійська спаржа» також набирає популярність.
Родителям маленьких детей, которым нужно покупать новую одежду несколько раз в году, можно посоветовать купить одежду для детей в Киеве в интернет-магазине “Мамин дом”. Кстати, есть и стационарные магазины бренда – на Осокорках, возле метро “Вокзальная” и “Васильковская”.
Брокколі – перехідний вид, відрізняється від цвітної капусти менш щільними суцвіттями (головками) і забарвленням. Головки брокколі зазвичай досягають діаметра від 7 до 30 см і пофарбовані в різні відтінки зеленого кольору.
Головки зрізають до розпускання жовтих квіток, інакше капуста буде непридатна в їжу. У ранніх сортів зібрані в кисті суцвіття більш пухкі, у пізньостиглої брокколі – щільні. Смак її схожий зі смаком цвітної капусти, але він більш «трав’яний» з приємними пряними нотками.
З брокколі готують найрізноманітніші страви:
- супи;
- рагу;
- запіканки;
- салати;
- соки;
- різні соуси.
Її рекомендують обов’язково включати в меню, а все завдяки унікальному складу різних елементів.
Хімічний склад брокколі
Красиві зелені суцвіття цієї капусти містять велику кількість вітамінів: PP, C, E, K, B, U, A, різні мікроелементи, харчові волокна, кислоти.
НА ЗАМІТКУ! За вмістом вітаміну A цей вид капусти перевершує всі інші (пекінську, кольрабі, білокачанну).
Є в брокколі хлорофіл, синигрин, сульфорафан, різні цукри, біологічно активні речовини.
Чим корисна брокколі?
Цю капусту з красивими зеленими головками часто називають королівською, а все завдяки її корисним властивостям. На жаль, вітчизняні споживачі не надто добре обізнані про користь брокколі і мало знають про її унікальному складі. Тим часом, за змістом такого елемента як кальцій овоч не поступається молоку, а за кількістю бета-каротину перевершує багато інших городні культури.
Брокколі сприяє нормалізації нервової, серцево-судинної системи, стан шкіри, зубів, кісткових тканин. Вона дуже корисна для тих, хто займається розумовою працею, тому бажано включати страви з зеленими суцвіттями в меню школярів, студентів.
На процес кровотворення великий вплив робить хлорофіл, а він міститься в маленьких суцвіттях брокколі в великій кількості. В овочах рідко зустрічається вітамін U, необхідний для нормальної роботи залоз внутрішньої секреції, а ось в брокколі він є. Брокколі показана при проблемах з кишечником, тому що міститься в ній клітковина надає на цей орган позитивний вплив.
Згідно з останніми дослідженнями, в брокколі містяться:
- сінегрін;
- сульфорафан.
Ці речовини, поряд з індол-3-карбінол, пригнічують ракові клітини, сприяють зміцненню імунної системи. Овоч рекомендується для літніх людей, він безпечний для вагітних і годуючих жінок, а також вводиться в харчування немовлятам. Капуста є гіпоалергенним продуктом, незамінна для прикорму немовлятам, при цьому завдяки фолієвої кислоти, білку, різним корисним мікроелементів і вітамінів, вона сприяє правильному і здоровому розвитку дитини.
НА ЗАМІТКУ! Якщо ви недавно хворіли або перенесли операцію, то в вашому меню в обов’язковому порядку повинна бути приготовлена на пару брокколі. Корисні також салати і сік з її суцвіть.
Ця капуста відмінно очищає наші організми від шлаків, токсинів, інших шкідливих речовин. Також існують навіть спеціальні дієти для тих, хто бажає швидко і безпечно для здоров’я схуднути.
Є у брокколі протипоказання?
Розібравшись зі складом капусти брокколі та її корисними властивостями, треба з’ясувати, якщо у неї протипоказання. Так, існує ряд умов, при яких від вживання цього овоча доведеться відмовитися.
- Індивідуальна непереносимість (зустрічається не так часто, але треба пам’ятати про таку можливість).
- Підвищена кислотність шлунка.
- виразка.
- гастрит.
- Хвороби підшлункової залози.
Треба обов’язково проконсультуватися з лікарем, якщо організм не переносить грубу клітковину. Зазвичай при такій проблемі обмежується вживання сирих овочів, і брокколі не є винятком.
Бажано готувати брокколі з мінімальною термічною обробкою, так як в цьому випадку зберігаються всі корисні властивості цього продукту. Суцвіття-кочанчики готують не більше 7-8 хвилин (якщо овочі були в свіжому вигляді), і не більше 12 хвилин, якщо капуста була замороженою. Варіант смаження тут не підходить, а найоптимальніші способи приготування – це приготування на пару, бланшування, запікання (краще за все це робити в духовці), варіння.
Що можна приготувати з брокколі?
Говорячи про користь цього дійсно унікального і недооцінений у нас в країні овоча, треба не забувати про правила приготування брокколі.
По-перше, для більшості рецептів використовуються в основному тільки суцвіття капусти, хоча для вживання в їжу придатний і стебло. Але його треба перед приготуванням ретельно очистити.
По-друге, якщо бажаєте зберегти максимум корисних властивостей, вживайте італійську капусту в сирому вигляді (як компонент салатів). Вона смачна з різними заправками, відмінно поєднується з часником, солодким перчиком, морквою, помідорами, горошком, кукурудзою, а також з куркою, кальмарами.
Корисні соки з брокколі, коктейлі, так як в них зберігаються всі вітаміни і мікроелементи.
НА ЗАМІТКУ! Ці напої треба вживати відразу після приготування.
Кулінари готують з цієї смачної і корисної капусти оладки, котлети, запіканки, омлети. Оригінальні на вигляд і прекрасні на смак такі страви як брокколі запечена з курочкою, з різними сирами, холодець, овочеві закуски, пироги. Яскраво-зелені суцвіття надають стравам дуже вишуканий вигляд, а це теж важливо в кулінарії.
І не поспішайте бігти до мікрохвильовки, так як приготована в ній капуста втратить всі свої корисні якості. Використовуйте духовку, готуйте кочанчики на пару і обов’язково дотримуйтесь час приготування.
Отже, ви все ще роздумуєте – купувати чи ні брокколі? Думаємо, що наша стаття переконала вас в користь цього продукту, при цьому особливо відзначимо, що капуста дійсно смачна!
Наталя Северова
Leave a Reply