Сьогодні в магазинах можна купити все. У тому числі і таку звичну для Середземномор’я (і поки досить екзотичну для Росії) закуску, як в’ялені помідори. Однак в силу низької поширеності, баночка ця обійдеться досить недешево – при тому, що зав’ялити помідори в самих що ні на є домашніх умовах простіше простого!
Скажемо більше – приготоване фірмово, по-грецьки або по-італійськи, це блюдо в честі багатьох відомих вітчизняних кулінарів (зокрема, воно зустрічалося в «Сніданку» від Юлії Висоцької).
І все-таки – як зробити в’ялені помідори в домашніх умовах? Кільком таким рецептам ми і присвятили цю статтю – постаравшись коротко розглянути найпоширеніші й доступні способи їх приготування (в духовці, сушарці, мікрохвильовці, мультиварці і навіть на аерогрилі).
Кілька важливих рад
- В Іспанії та Італії в’ялять не будь-які, а строго певні сорти помідорів. Знайти саме такі у нас навряд чи вдасться – і тому досить простежити за тим, щоб томати були досить м’ясистим (крім вже згадуваних вершків і черрі можна використовувати і інші, подібні за консистенцією плодів сорту).
- При бажанні є помідори відразу, пересипати їх спеціями треба перед в’яленням (причому краще сухими). При закладці в банки – в самому кінці, перекладаючи шматочки плодів свіжою зеленню.
- Які трави краще використовувати? Єдиних правил тут немає. Однак жителі Середземномор’я ніколи не залишать таке блюдо без чабера, орегано, розмарину, базиліка, майорану і чебрецю.
- Масло можна використовувати і соняшникову, але італійці не визнають нічого, крім рідного оливкової.
- Коли банку відкрита, діставати шматочки допускається тільки чистими і сухими ложками (або вилками) – в іншому випадку вже через день-два вони покриються цвіллю.
В’ялені помідори в духовці



