Сьогодні в магазинах можна купити все. У тому числі і таку звичну для Середземномор’я (і поки досить екзотичну для Росії) закуску, як в’ялені помідори. Однак в силу низької поширеності, баночка ця обійдеться досить недешево – при тому, що зав’ялити помідори в самих що ні на є домашніх умовах простіше простого!
Скажемо більше – приготоване фірмово, по-грецьки або по-італійськи, це блюдо в честі багатьох відомих вітчизняних кулінарів (зокрема, воно зустрічалося в «Сніданку» від Юлії Висоцької).
І все-таки – як зробити в’ялені помідори в домашніх умовах? Кільком таким рецептам ми і присвятили цю статтю – постаравшись коротко розглянути найпоширеніші й доступні способи їх приготування (в духовці, сушарці, мікрохвильовці, мультиварці і навіть на аерогрилі).
Кілька важливих рад
- В Іспанії та Італії в’ялять не будь-які, а строго певні сорти помідорів. Знайти саме такі у нас навряд чи вдасться – і тому досить простежити за тим, щоб томати були досить м’ясистим (крім вже згадуваних вершків і черрі можна використовувати і інші, подібні за консистенцією плодів сорту).
- При бажанні є помідори відразу, пересипати їх спеціями треба перед в’яленням (причому краще сухими). При закладці в банки – в самому кінці, перекладаючи шматочки плодів свіжою зеленню.
- Які трави краще використовувати? Єдиних правил тут немає. Однак жителі Середземномор’я ніколи не залишать таке блюдо без чабера, орегано, розмарину, базиліка, майорану і чебрецю.
- Масло можна використовувати і соняшникову, але італійці не визнають нічого, крім рідного оливкової.
- Коли банку відкрита, діставати шматочки допускається тільки чистими і сухими ложками (або вилками) – в іншому випадку вже через день-два вони покриються цвіллю.
В’ялені помідори в духовці
- Спочатку необхідно буде простерилізувати банки і насухо їх витерти (це можна зробити, поки вялятся помідори).
- Далі покладемо на дно лавровий лист і горошини перцю.
- У міру готовності в’ялені половинки будуть акуратно складатися в банку шарами, перекладаючи пластинками нарізаних часточок часнику і замінюють сухі спеції гілочками зелені тих же самих трав.
- Як тільки банку буде сповнена, потрібно нагріти масло і залити його гарячим (але не киплячим!) Приблизно на 2/3.
- Далі злегка постукати її денцем по столу, щоб «вигнати» з-під шару масла бульбашки повітря, і долити її повністю, щоб жоден помідор не залишився не вкритих.
- При любові до кисленький в’ялені помідори можна зробити і з оцтом (брати краще бальзамічний – з розрахунку 3 ст.л. на літрову баночку).
- Закручуємо кришку і гарненько збовтувати вміст – так кришка змаститься маслом і не дасть осідати на ній конденсату.
Закриті банки виставляються рядами в звичайній коморі або шафі – відкриті же знадобиться зберігати в холодильнику.
Leave a Reply