Готуємо домашні в’ялені помідори – трошки Італії на нашій кухні



Сьогодні в магазинах можна купити все. У тому числі і таку звичну для Середземномор’я (і поки досить екзотичну для Росії) закуску, як в’ялені помідори. Однак в силу низької поширеності, баночка ця обійдеться досить недешево – при тому, що зав’ялити помідори в самих що ні на є домашніх умовах простіше простого!

Скажемо більше – приготоване фірмово, по-грецьки або по-італійськи, це блюдо в честі багатьох відомих вітчизняних кулінарів (зокрема, воно зустрічалося в «Сніданку» від Юлії Висоцької).

І все-таки – як зробити в’ялені помідори в домашніх умовах? Кільком таким рецептам ми і присвятили цю статтю – постаравшись коротко розглянути найпоширеніші й доступні способи їх приготування (в духовці, сушарці, мікрохвильовці, мультиварці і навіть на аерогрилі).

Кілька важливих рад

  • В Іспанії та Італії в’ялять не будь-які, а строго певні сорти помідорів. Знайти саме такі у нас навряд чи вдасться – і тому досить простежити за тим, щоб томати були досить м’ясистим (крім вже згадуваних вершків і черрі можна використовувати і інші, подібні за консистенцією плодів сорту).
  • При бажанні є помідори відразу, пересипати їх спеціями треба перед в’яленням (причому краще сухими). При закладці в банки – в самому кінці, перекладаючи шматочки плодів свіжою зеленню.
  • Які трави краще використовувати? Єдиних правил тут немає. Однак жителі Середземномор’я ніколи не залишать таке блюдо без чабера, орегано, розмарину, базиліка, майорану і чебрецю.
  • Масло можна використовувати і соняшникову, але італійці не визнають нічого, крім рідного оливкової.
  • Коли банку відкрита, діставати шматочки допускається тільки чистими і сухими ложками (або вилками) – в іншому випадку вже через день-два вони покриються цвіллю.

В’ялені помідори в духовці

Готуємо домашні в' /></div>
</p>
<p>Найчастіше наші господині готують в духовці печені помідори. З огляду на малий час приготування (близько 1,5 годин), м’якоть томатів втрачає зовсім небагато вологи, і овочі хоч і пропікаються, але м’ясистості не втрачають.</p>
<p>Зі справжніми в’яленими помідорами все інакше: час їх приготування – від 4 до 6 годин, і в цьому випадку вони мало відрізняються від професійного продукту, що пройшов вяление в промисловому духовій шафі.</p>
<p>Отже – як приготувати в домашніх умовах в’ялені помідори? Почнемо з інгредієнтів. Нам знадобляться:</p>
<ul>
<li>помідорів (бажано сорту «вершки» або «чері») – 2 кг;</li>
<li>оливкового масла – 250 мл;</li>
<li>трохи солі (краще морської);</li>
<li>жменька горошин чорного і запашного перцю;</li>
<li>сухий мелений часник (пара пучок);</li>
<li>італійські трави (готовий набір або змішані самостійно лавр, чебрець, розмарин і, звичайно, базилік).</li>
</ul>
<p>В’ялитися помідори будуть близько 5 годин, на виході давши 0,5 кг готового продукту.</p>
<p>Як буде протікати сам процес?</p>
<p><div style=Готуємо домашні в' /></div>
</p>
<p>Спочатку нам знадобиться ретельно вимити і розрізати на 2 (можна на 4) часточки кожен плід. У класичному варіанті – ще й акуратно вилучити чайною ложечкою соковиту серединку з насінням.</p>
<p>Взяти деко, постелити на нього фольгу і розкласти на ній злегка підсолені частини зрізами вниз.</p>
<p>Пересипати все сухими травами і перцем, закрити дверцята, включити духовку на 120 ° на конвекційний режим і почекати (якщо такий режим у вас не передбачений – створіть конвекцию штучно, не давши дверцятах закритися до кінця за рахунок просунути в щілину змоченою у воді дерев’яною скіпи).</p>
<p>Через 2 години понизьте температуру до 100 ° і чекайте ще 3 години.</p>
<p>Повністю зав’ялених шматочки можна діставати по черзі (залишаючи доходити «до кондиції» трохи більші і соковиті часточки).</p>
<p>У такому вигляді закуску можна збризнути маслом і подавати до столу.</p>
<h3>Закладка в банки</h3>
<p><div style=Готуємо домашні в' /></div>
</p>
<p>Що робити, якщо ми хочемо створити запас на зиму? В цьому випадку процес буде трохи довше.</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.80 -->
<div class=

  1. Спочатку необхідно буде простерилізувати банки і насухо їх витерти (це можна зробити, поки вялятся помідори).
  2. Далі покладемо на дно лавровий лист і горошини перцю.
  3. У міру готовності в’ялені половинки будуть акуратно складатися в банку шарами, перекладаючи пластинками нарізаних часточок часнику і замінюють сухі спеції гілочками зелені тих же самих трав.
  4. Як тільки банку буде сповнена, потрібно нагріти масло і залити його гарячим (але не киплячим!) Приблизно на 2/3.
  5. Далі злегка постукати її денцем по столу, щоб «вигнати» з-під шару масла бульбашки повітря, і долити її повністю, щоб жоден помідор не залишився не вкритих.
  6. При любові до кисленький в’ялені помідори можна зробити і з оцтом (брати краще бальзамічний – з розрахунку 3 ст.л. на літрову баночку).
  7. Закручуємо кришку і гарненько збовтувати вміст – так кришка змаститься маслом і не дасть осідати на ній конденсату.

Закриті банки виставляються рядами в звичайній коморі або шафі – відкриті же знадобиться зберігати в холодильнику.

Вялім помідори в електросушарці для овочів

Готуємо домашні в' />

<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.80 -->
<div class=

Ще краще в’ялити помідори в електросушарці, спеціально призначеної для сушіння овочів.

Процес в’ялення в цьому випадку займе набагато більше часу (в залежності від ступеня соковитості і м’ясистості томатів – від 10 до 16 годин), але зате зав’ялити часточки помідорів абсолютно рівномірно, чого в духовці зробити при всьому бажанні не вийде.

Внутрішню частину плодів при використанні сушарки потрібно акуратно вийняти ложечкою, а на піддонах розкласти половинки зрізами не вниз, а вгору (в іншому випадку волога може потрапити в двигун).

Стандартні моделі дозволять розмістити на кожному піддоні близько 1 кг овочів – тому температуру слід виставляти на 70 °, а в процесі приготування періодично міняти їх місцями.

Як тільки перестане виділятися сік – помідори треба знімати, щоб не пересушити і зберегти їх м’якість і гнучкість.

В’ялення помідорів в мікрохвильовці

Готуємо домашні в' /></div>
</p>
<p>Мікрохвильова піч для в’ялення помідорів оптимальна в тому випадку, якщо вам необхідно максимально швидко отримати готову страву. Довго зберігати приготовані таким способом овочі не вийде, але для салату з в’яленими томатами це і не потрібно.</p>
<p>Як використовувати мікрохвильову піч?</p>
<ol>
<li>На першому етапі просто розкладаємо часточки плодів на плоскому піддоні.</li>
<li>Виставляємо на панелі максимум і час 5 хв.</li>
<li>По завершенні цього часу чекаємо 10 хв., Не відкриваючи дверцята.</li>
<li>Відкриваємо, зливаємо сік і ставимо ще на 3 хв.</li>
<li>Знову чекаємо 5 хв.</li>
<li>Виймаємо плоди, складаємо в стерильну баночку, перекладаючи спеціями і заливаючи масло так, як в попередніх інструкціях.</li>
</ol>
<h2>В’ялення помідорів в аерогрилі</h2>
<p><div style=Готуємо домашні в' /></div>
</p>
<p>Як зав’ялити помідори в аерогрилі?</p>
<p>Плоди ретельно миємо, розрізаємо дрібні на 2 половинки, більші – на 4.</p>
<p>Ложечкою виймаємо серединку з насінням.</p>
<p>Змішуємо сіль, перець і приправи.</p>
<p>Викладаємо часточки на решітки (можна в два яруси), акуратно посипаємо сумішшю приправ і виставляємо 110 ° при злегка відсунути кришці (попереджаючи утворення конденсату).</p>
<p>Для черрі буде досить 2,5 годин, для вершків – 3,5 (головне – простежити, щоб овочі не почали чорніти).</p>
<p>Скласти готові помідори в банку, пересипаючи нарізаними пластинками часнику, повністю залити олією (переважно використовувати оливкову), закрити кришкою і прибрати в холодильник.</p>
<h2>В’ялені помідори в мультиварці</h2>
<p><div style=Готуємо домашні в' /></div>
</p>
<ol>
<li>Готуємо помідори (ріжемо дрібні навпіл, великі – на четвертинки).</li>
<li>Вистилаємо чашу мультиварки папером для випічки і розкладаємо часточки максимально близько одна до одної зрізами вгору.</li>
<li>Засипаємо приправою (сіль, перець, очищені і нарізані зубчики часнику, сухі італійські трави за смаком), рясно скроплюємо оливковою олією.</li>
<li>Виставляємо режим «Випічка» і час 1 годину – для отримання достатньо соковитих в’ялених томатів, 2 години – середніх, 3 години – сухих.</li>
</ol>
<p>Все, наші в’ялені помідори готові.</p>
<h2>>Що таке в’ялені помідори і куди їх можна додавати?</h2>
<p><div style=Готуємо домашні в' /></div>
</p>
<p>По-перше, томати в в’яленої вигляді прекрасні самі по собі, як закуска. По-друге, в країнах Середземномор’я без них абсолютно немислимо величезна кількість страв з м’яса, риби, морепродуктів, а також різноманітних соусів і підлив.</p>
<p>Крім того, підв’ялений м’які і соковиті пластинки йдуть в пасти, брускетти, десятки видів салатів, а греки, кіпріоти, іспанці та італійці додають їх в пироги і навіть деякі сорти хліба. Причому в’ялять кращі томати як за старих часів – виключно на сонці.</p>
<p>Спробуйте в’ялені помідори всього один раз – і вони назавжди ввійдуть до складу багатьох ваших домашніх рецептів!
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.80 -->
<div class=