У цій збірці представлені смачні і корисні домашні заготовки з повстяної вишні. Ця унікальна ягода, що росте на кущах, за своїми смаковими якостями нітрохи не поступається звичайній вишні, і з неї можна заготовити безліч солодкої консервації на зиму. А також, повстяна вишня використовується в соусах і аджикою.
Чи можна їсти повстяну вишню?
Звісно так! Плоди повстяної вишні мають приємний смак. За своїм зовнішнім виглядом вони дуже схожі на звичайні вишні і відрізняються від них тільки розмірами (повстяна вишня дрібніше). Ягоди приємні на смак, солодкі, мають невеликою кислинкою.
Їх можна вживати як в свіжому вигляді, так і в переробленому. З ягід роблять компоти, варення, джеми, вино. Також повстяну вишню можна маринувати, сушити, заморожувати і робити з неї квас.
Властивості ягоди
У чому користь і шкоду для здоров’я? Повстяна вишня є джерелом багатьох вітамінів, тому вона корисна для зміцнення імунітету. Також вона підвищує апетит, допомагає регулювати роботу кишечника, знижує тиск, знижує ризик інфарктів та інсультів.
Лікарі рекомендують повстяну вишню тим, хто страждає від недокрів’я. Що стосується протипоказань, то, за винятком індивідуальної непереносимості продукту, їх практично немає.
Вишня повстяна: що приготувати
У кулінарії повстяну вишню використовують точно так же, як і звичайну вишню. З неї варять варення і компоти, віджимають сік, роблять домашнє вино. Нижче наведені рецепти декількох смачних заготовок з повстяної вишні.
- Варення з повстяної вишні з кісточками
- Сік з повстяної вишні
- Вино з повстяної вишні в домашніх умовах
- Компот з повстяної вишні
- Компот із суміші ягід
- Желе з повстяної вишні
- Желе з ягодами
- желе прозоре
- Сироп з повстяної вишні + варення до чаю
- Сушена повстяна вишня
- морожена вишня
1. Варення з повстяної вишні з кісточками
Якщо ви отримали великий урожай повстяної вишні, то кращий спосіб її «утилізувати» – це зварити ароматне варення, яке можна буде їсти всю зиму, згадуючи про літні дні.
Буде потрібно:
- вишня повстяна – 1 кг;
- цукровий пісок – 1 кг.
приготування:
Перш за все, потрібно перебрати, ретельно промити і обсушити повстяну вишню. Потім ягоди треба скласти в емальований посуд, пересипаючи цукром (краще за все робити це пошарово: шар вишні, шар цукру, знову шар вишні і т. Д.).
Посуд слід поставити на запалену конфорку і, помішуючи, довести суміш до кипіння. Після закипання потрібно вимкнути вогонь і залишити повстяну вишню на півгодини, щоб ягода трохи охолола.
Потім її знову слід довести до кипіння і знову залишити на півгодини остуджувати, після чого довести до кипіння в останній раз, розлити по стерильним банкам і закатати. Ось і все, ароматна заготовка на зиму готова!
2. Сік з повстяної вишні
Ароматний сік з повстяної вишні – прекрасна і корисна альтернатива шкідливим магазинним напоїв, що містять консерванти і барвники.
Буде потрібно:
- повстяна вишня – 1 кг;
- цукровий пісок – 150 г.
приготування:
Плоди повстяної вишні потрібно перебрати, промити, видалити у них плодоніжки (а ось кісточки краще залишити). Потім ягоди треба скласти в емальовану каструлю, розім’яти дерев’яним товкачем і віджати сік, який потрібно нагріти на плиті до 90 градусів.
У гарячий сік слід додати цукровий пісок і відфільтрувати рідина. Потім сік потрібно ще раз нагріти, не доводячи до кипіння, і розлити по банках.
Тепер слід простерилізувати банки з соком в спеціальному стерилізаторі (або прокип’ятити їх у великій каструлі з водою – на водяній бані). Трилітрові банки необхідно стерилізувати протягом 25 хвилин, дволітрові – 20, а літрові – 10.
Після стерилізації банки потрібно закатати. Ось і все, дуже смачний сік з повстяної вишні готовий.
3. Вино з повстяної вишні в домашніх умовах
З плодів повстяної вишні можна заготовити дуже смачне і ароматне домашнє вино, нітрохи не поступається виноградному. Для його приготування потрібно брати тільки ягоди середньої стиглості.
З переспілих ягід вийде вино зі слабо вираженим смаком і ароматом, а невизревшіе ягоди дадуть занадто кислий напій. В принципі, таке ж вино можна приготувати з вишні каліровкі.
Буде потрібно:
- свіжа ягода – 1 відро;
- цукровий пісок – 2 кг;
- вода – 2 л;
- винні дріжджі – 2/3 склянки;
- етиловий спирт – 0.5 л.
приготування:
Всі ягоди потрібно ретельно вимити і перебрати. Зверніть увагу, що всі зіпсовані плоди необхідно викинути: вони негативно впливають на смак вина і навіть можуть його зіпсувати.
Далі вишню слід звільнити від плодоніжок і кісточок (можна скористатися спеціальною машинкою).
Підготовлені плоди потрібно залити водою і залишити на добу. Якщо цього не зробити, буде дуже важко віджати сусло.
Для приготування вина потрібно взяти велику ємність, застелити її чистою тканиною і викласти туди настоявся вишню. Воду, яка залишилась після замочування повстяної вишні, слід влити туди ж, до ягід.
Крім того, потрібно додати до вишні ще 2 літри чистої води. Потім дерев’яним товкачем потрібно гарненько розім’яти ягоди до отримання кашки, після чого зв’язати кінці тканини, щоб вийшов мішечок. Цей мішечок потрібно добре пом’яти, щоб з нього потік сік.
У вийшло сусло влити винні дріжджі і залишити його побродити протягом 10 діб. Потім потрібно перелити вино з повстяної вишні в чисту ємність, всипати в нього цукровий пісок і влити спирт.
Напій повинен постояти ще 10 діб, а потім його можна відфільтрувати і розлити по бутлях. Вино готове до вживання.
4. Компот з повстяної вишні
Заготівля в вигляді компоту – ще одне смачні ласощі, яке можна приготувати з повстяної вишні, а потім насолоджуватися ним протягом всієї зими.
Буде потрібно:
- вишня повстяна – 1 кг;
- вода – 1 л;
- цукор – 300 г.
приготування:
Повстяну вишню потрібно перебрати, ретельно вимити, обсушити і звільнити від кісточок. Потім ягоди треба розкласти по банках, наповнивши їх на одну третину.
Цукор слід залити водою і довести до кипіння. Киплячим сиропом залити вишні в банках, потім прикрити банки кришками і відправити в стерилізатор. Якщо стерилізатора немає, можна поставити банки у велику каструлю з водою, на дно якої покласти ганчірку, і кип’ятити їх там.
Трилітрові банки необхідно стерилізувати протягом 25 хвилин, дволітрові – 20, а літрові – 10. Після стерилізації банки слід закатати і перевернути. Ось і все, ароматні ласощі, яке буде радувати вас всю зиму, готове!
5. Компот із суміші ягід
Дуже смачна і корисна вітамінна заготівля. На одну 3-х літрову банку взяти 300 грамів будь-яких ягід, включаючи повстяну вишню. Це може бути малина, смородина, аґрус, чорниця, Гумма, пізня черешня. Покласти туди ж гурток лимона. Налити в банку води на 2 см не доходячи краю.
Потім воду злити в каструлю, додати 300 г цукру і довести сироп до кипіння. Залити ним ягоди в банку, накрити кришкою і стерилізувати на водяній бані 30 хвилин (ставити в підігріту воду, щоб банка не лопнула). Закатати і відкласти до зими.
6. Желе з повстяної вишні
Прозорий, дуже яскравий і смачний десерт – відмінна вітамінна добавка до млинців, оладок, випічці. Чи стане улюбленим ласощами дітей. Є два варіанти приготування желе: з ягодами і без. технологія різна.
7. Желе з ягодами
- 1 кг повстяної вишні без плодоніжок;
- 750 г цукру;
- 2 ст.л. з гіркою швидкорозчинного желатину.
приготування:
Ягоди промити, кісточки не витягувати, желатин змішати з цукром і засипати їм вишню. У мисці це не повинно займати більше половини місця, так як під час варіння утворюється багато піни, і вона може витекти на плиту. Перемішати дерев’яною ложкою і відкласти в прохолодне місце на 12 годин, щоб ягода пустила сік.
Далі поставити на дуже слабкий вогонь і, постійно помішуючи, довести до кипіння. Дати вишні покипіти 3-4 хвилини і тільки тоді прибрати пінку. Промиті банки висушити і нагріти в духовці, в ще гарячий посуд розлити желейне варення, закатати і укутати до охолодження.
8. Желе прозоре
- 1 кг повстяної вишні без плодоніжок;
- 800 г цукру;
- Пакет желфікс або 2 ст.л. желатину;
- 4 ст.л. лимонного соку.
приготування:
Ягоди вимити, засипати цукром, залишити на кілька годин. Желфікс замочити за інструкцією, желатин залити 250 мл води для набухання. Долити в миску з вишнею півсклянки холодної води і поставити на слабкий вогонь для нагрівання. Регулярно заважати, особливо, коли склад закипить. Дати покипіти 3 хвилини і вимкнути вогонь.
Вийде багато соку. Його треба відібрати в іншу каструльку, найпростіше опустити в миску друшляк або велике сито (попередньо обдайте окропом на всякий випадок) і черпаком зберіть сік. До нього, ще гарячого, пора додати желатин, нехай розходиться.
Ягоди треба протерти через сито, відокремивши кісточки, пюре відправити до соку. Туди ж влити лимонний сік. Масу, що залишилася з кісточками не викидайте – з неї вийде чудовий освіжаючий компот.
Сік довести до кипіння і відразу розлити в підготовлені, сухі і нагріті в духовці банки, закупорена, закутати до повного охолодження (нехай хоч добу коштує). Все готово!
9. Сироп з повстяної вишні + варення до чаю
Ця заготовка – справжня знахідка для тих, хто любить робити молочні коктейлі. На 250 мл свіжого молока треба брати 4 ст.л. сиропу і 100 г ванільного морозива або пломбіру.
Буде потрібно:
- 1 кг повстяної вишні;
- 1 кг цукру;
- + 300 г цукру;
- 1 лимон.
приготування:
Помиту вишню без плодоніжок засипати цукром – 1 кг, і залишити на 10-12 годин, щоб пустила сік. Далі лимон пропустити через м’ясорубку, додати до вишні і все довести до кипіння.
Відібрати сік (описаним вище способом) і залишити його до повного охолодження. До ягід додати 300 г цукру, півсклянки гарячої води і варити до повного розчинення цукру. Розкласти по сухим гарячим банкам і закупорити.
Сік знову довести до кипіння і дати повністю охолонути. Так вчинити всього три рази, а потім сироп (він в обсязі втратить майже чверть) розлити в сухі гарячі пляшки або баночки від дитячих соків. Щільно закрити і тримати в холодильнику.
Також добре зберігається сироп в пляшках від горілки, де залишилося пару мілілітрів спиртного.
10. Висушена повстяна вишня
Ягоду промити, видалити плодоніжки, обсушити на повітрі, в 1 шар розкласти на деко, накритий пергаментом і відправити в духовку на мінімальне нагрівання, залишивши дверцята відчиненими. Так тримати півгодини, потім газ вимкнути. Коли вишня охолоне, знову нагріти і вимкнути. Досушувати можна на повітрі, або в духовці. Зберігати в скляних банках, закритих тканиною (НЕ кришками!).
11. Морожена вишня
Все просто – ягоди моєму, сушимо, розкладаємо порціями по пакетах і відправляємо в морозилку, щоб взимку варити смачний компот з ароматом літа. Можна зробити так ягідне асорті.
Leave a Reply