Ну що ж, літо в самому розпалі, саме час поповнити скарбничку домашніх премудростей рецептами прохолодних напоїв зі свіжих ягід і фруктів, яких виростає на наших дачних ділянках в достатку. Мова не йде про традиційну консервації на зиму у вигляді соків і компотів, сьогодні ми будемо готувати вітамінні освіжаючі напої і домашній фруктовий лід, які сподобаються і дітям, і дорослим. Прямо з грядки!
Незважаючи на те, що наші торговельні мережі готові вгамовувати нашу спрагу в режимі нон-стоп, їх барвиста продукція не витримує ніякого порівняння з натуральними напоями, приготованими власноруч. А вже заморожений сік, зі справжніх фруктів і ягід однозначно дасть фору по своїй користі фабричним кольоровим крижинка, на які так ласа наша дітвора. Ніяких консервантів і сумнівних барвників, мінімум калорій і маса задоволення.
Смачно і корисно охолодитися в жаркий літній полудень, побалувати себе і своїх домашніх, здивувати гостей напоями та крижаними ласощами вам допоможуть наші прості рецепти, в які ви можете внести свої особисті корективи, змінюючи інгредієнти і їх пропорції на власний розсуд.
Рецепти тонізуючих напоїв: 3 смаку з содовою
Ми вирішили об’єднати ці три варіанти під одним заголовком, щоб вам зручніше було вибрати, який з них вам припаде до смаку. А, може бути, все три відразу?
Динно-огірковий фреш
Для приготування свіжого ароматного напою нам знадобиться:
- 5 склянок очищеної від шкірки і посіченою кубиками дині
- 2 невеликих зелених огірка
- 1/3 склянки листя м’яти
- щіпка великої повареної солі
- 3 ст.л. меду
- 50 мл соку лайма чи лимона
- 0,5 л мінеральної води з газом
- колотий лід
У склянку блендера поміщаємо диню і огірки, очищені від шкірки і нарізані кубиками, додаємо м’яту і сіль. Збиваємо до однорідного стану. Проціджуємо отримане пюре через дрібне сито, видаляючи щільну м’якоть.
З’єднуємо мед з соком лайма і додаємо його в відфільтровану динно-огіркову суміш. Склянки на третину заповнюємо колотим льодом, поверх якого наливаємо фреш на 2/3 об’єму, доливаючи його до країв мінералкою.
Лимонад «Дівчинка з персиками»
Освіжаючий цитрусовий напій з насиченим персиковим смаком приготувати дуже просто, якщо у вас під рукою є блендер, соковижималка для цитрусів і відповідні інгредієнти:
- 4 стиглих персика
- 2 апельсина
- ½ склянки свіжовичавленого соку лимона
- 4 ст.л. меду
- мінеральна вода 0,5 л
- колотий лід
Ріжемо апельсини і лимони навпіл і віджимаємо сік за допомогою соковижималки. Персики акуратно очищаємо від шкірки і м’якоть нарізаємо кубиками.
Збиваємо в блендері персики з додаванням меду і соку цитрусових. Перед подачею склянки заповнюємо льодом, доливаємо отриманий фреш і мінеральну воду.
імбирний каркаде
Тонізуючі властивості квіток суданської троянди (гибискуса), відомих нам під назвою каркаде, не вимагає додаткової презентації. Відвар і настій пелюсток гібіскуса чудово втамовує спрагу, нормалізує артеріальний тиск. Насичений смак і рубіновий колір напою – чудово доповнює легка гірчинка імбиру.
Цей напій готується трохи довше, ніж звичайний фруктовий фреш, але його можна готувати про запас, він відмінно зберігається в холодильнику.
Складові:
- 1 літр води
- ½ склянки сухих квіток гібіскуса
- 1 лимон
- ½ склянки цукру
- шматочок кореня імбиру (3 см)
- мінеральна вода 0,5 л
- колотий лід
Для початку ріжемо лимон навпіл і віджимаємо сік. У каструлю з водою висипаємо каркаде, очищений від шкірки порізаний імбир, цукор і шкірку лимона. Доводимо до кипіння і Томім на повільному вогні хвилин 5, потім знімаємо з плити і даємо настоятися з чверть години.
Проціджуємо відвар, змішуємо його з лимонним соком і даємо охолонути. У склянки додаємо колотий лід, наливаємо охолоджений каркаде і за бажанням розбавляємо мінералкою.
Освіжаючий кавуново-м’ятний коктейль
Гарний як сам по собі, а так само в якості основи для слабоалкогольного аперитиву з додаванням текіли або білого рому.
Що знадобиться:
- 3 склянки нарізаного кубиками кавуна
- 1 невеликий огірок
- 1/3 склянки лимонного (лаймового) соку
- 10 листочків м’яти
- 1 ст.л. меду
Скибочки кавуна очищаємо від насіння і шкірки, нарізаємо кубиками. Знімаємо шкірку з огірка, нарізаємо шматочками і віджимаємо лимонний сік.
Все це разом з медом змішуємо в блендері до однорідної маси. Поклавши на дно склянки листя м’яти, злегка розтираємо їх товкачем до виділення соку і аромату, додаємо колотий лід і зверху наливаємо кавуновий фреш. Акуратно перемішуємо і починаємо дегустувати.
Крижаний зелений чай з персиком і полуницею
У магазинах від напоїв з подібними назвами ломляться полиці, обіцяючи нам карколомну свіжість і неповторний смак. Ви все ще введе на рекламу? Тоді ми йдемо до вас зі своїм рецептом.
На 1 літр свежезаваренного і охолодженого зеленого чаю нам будуть потрібні:
- 1 стакан свіжого листя м’яти
- 1/2 склянки свіжого лимонного соку
- 4 столові ложки тростинного цукру (можна обійтися і без нього)
- 1 стакан персикового соку
- 2 персика
- 1 склянка полуниці
- подрібнений лід
У невеликій посудині змішайте м’яту і цукор, за допомогою маточки гарненько розімніть листя. Влийте в глечик зелений чай, додайте м’яту, персиковий і лимонний сік, порізані дольками свіжі персики і полуницю. Дайте настоятися півгодини на холоді, подавайте з льодом.
Фруктовий лід «Диня-Кавун»
Чудове освіжаюче ласощі з натуральних свіжих фруктів не залишить байдужим нікого. Крім продуктів нам знадобляться пластикові або картонні стаканчики і палички для ескімо.
Складові:
- по 2 склянки нарізаного кубиками кавуна і медової дині
- 1/2 склянки лимонного соку
- 1 стакан води
- 1/3 склянки цукру
Приготуємо лимонний сироп. У теплій воді розчиніть цукор і змішайте його з соком лимона. Отриманий обсяг розділіть на 2 частини.
У блендері змішайте кавун з половиною лимонного сиропу. Розлийте суміш по стаканчиках так, щоб вони були заповнені наполовину. Поставте на годину в морозильну камеру.
Те ж саме повторіть в блендері з динею і залишилися лимонним сиропом. Дістаньте форми з морозилки і вставте палички, потім залийте динної сумішшю стаканчики з підмороженому кавуновим шаром, заповнюючи їх до самого верху.
До повної готовності домашнього фруктового льоду необхідно 3-4 години. Щоб дістати солодкі крижинки з форми, потримайте пару секунд стаканчик під струменем теплої води. Смачного!
Заморожений сік «Фіолетові диво»
Трохи складніший за часом приготування рецепт, трохи більше інгредієнтів і неймовірно насичений колір фруктового льоду з терпким присмаком гібіскуса, імбиру і базиліка.
Для заморозки нам знадобляться пластикові формочки і палички для ескімо. Через брак, можна також використовувати одноразові стаканчики.
Складові:
- 5 склянок нарізаного кубиками кавуна
- 3/4 склянки води
- сік 1 лимона
- 2 ст.л. сухих суцвіть гібіскуса
- 3 см кореня очищеного імбиру
- 1/4 склянки цукру
- 1/4 склянки свіжого листя базиліка
Доведіть воду до кипіння в каструлі. Зніміть з вогню і додайте гібіскус, імбир і листя базиліка, розім’яті з цукром. Перемішайте, накрийте кришкою і дайте настоятися хвилин 20. Потім процідіть настій.
У блендері збийте нарізаний кавун з лимонним соком. Процідіть суміш через дрібне сито, віджавши рідина і видаляючи кавунову м’якоть. З’єднайте отриманий сік з настоєм гібіскуса і ретельно перемішайте. Можна знову скористатися блендером.
Розлийте суміш по формочках і помістіть їх в морозилку. Через годину вийміть форми, вставте палички і відправте назад для повної заморозки на 3 години.
Як бачите, в цьому немає нічого складного. Всі рецепти напоїв і солодких ласощів з абсолютно свіжих натуральних фруктів, де кожен вітамін і кожна копієчка, витрачена на них, принесе вам користь і задоволення. Будьте здорові!
Leave a Reply