Готуємо смачну аджику з помідорів, яблук, баклажанів, перцю і пряних трав



Аджика давно стала улюбленою приправи у багатьох сім’ях. Напевно, ви знаєте, що традиційна абхазька аджика завжди дуже гостра, робиться без помідорів, але з великою кількістю часнику, спецій і сухих трав. Не всім подобається її гострота, особливо тим, у кого проблема з шлунково-кишкового тракту, та й дітям давати її категорично не можна.

Тому, нашими господинями були введені багато удосконалення і сьогодні відомі вже сотні рецептів цього салату-приправи. Ми підібрали для вас прості рецепти, як готується аджика з помідорів і яблук на зиму. І використовувати таку аджику можна просто до м’яса, просто намазав на хліб, як добавку до других і перших страв.

Зміст:

  1. Гостра аджика з яблуками
  2. Аджика з яблуками і травами
  3. Аджика «Пекуча» або «Поцілунок сатани»
  4. Аджика яблучна з баклажанами, злегка пікантна
  5. Яблучна аджика з гарбузом

1. Гостра аджика з яблуками

Готуємо смачну аджику з помідорів, яблук, баклажанів, перцю і пряних трав

Три години мороки – і у вас на зиму 8 літрів (16 банок по 0,5 л) гострої закуски з морквою. Втім, її пікантність можна регулювати зменшенням або добавкою гострого перцю.

  • 5 кг стиглих помідорів;
  • 1 кг болгарського перцю (вже очищеного);
  • 1 кг яблук часточками (зі шкіркою, без насіннєвих камер);
  • 1 склянки чищеного часнику;
  • 3-5 штук гострого перчика (без насіння);
  • 1 кг моркви;
  • 400 мл оцту 9%;
  • 400 мл рафінованої олії;
  • 400 г цукру;
  • 2 ст.л. з верхом солі.

приготування:

Помити і прогріти в духовці банки – так вони і висохнуть, і простерилизуйте.

Овочі помити, почистити, порізати дольками, пропустити через м’ясорубку (крім часнику).

Перекласти у велику ємність з товстим дном, довести до кипіння і на маленькому вогні варити 1 годину, іноді перемішуючи вміст.

Додати в каструлю рослинне масло, цукор і порізаний гострий перчик, варити ще півгодини.

Наступний етап – додавання солі, часнику та оцту.

Через 15 хвилин кипіння аджика готова – її розкласти по чистим сухим простерилизованнимбанкам і закупорити.

2. Аджика з яблуками і травами

Готуємо смачну аджику з помідорів, яблук, баклажанів, перцю і пряних трав

Перевага цього старовинного рецепту з варінням в тому, що не треба зважувати інгредієнти, а все береться поштучно або ложками з розрахунку на овочі середнього розміру і заповненні ложки з невеликою гіркою (щоб не осипалося).

Складові:

  • 25 штук стиглих червоних помідорів;
  • 10 штук болгарських перців червоного і жовтого кольору;
  • 10 цибулин;
  • 5 літніх яблук;
  • 2 шт. гіркого перцю;
  • 4 головки часнику;
  • 0,5 л соняшникової олії;
  • 4 ст.л. цукру;
  • 2 ст.л. солі;
  • 1 пакет хмелі-сунелі;
  • 4 ст.л. оцту 9%.

приготування:

Овочі ретельно миємо й очищаємо, ріжемо на зручні для перемолкі м’ясорубкою шматки.

З яблук видаляємо тільки серцевинку, шкірку залишаємо.

Гострий перчик очищаємо від насіння, а то буде дуже гостро.

Всі овочі перемелює на м’ясорубці і додаємо інші інгредієнти і суху приправу.

Змішавши, ставимо каструлю з сумішшю на невеликий вогонь і варимо півгодини з моменту закипання. Регулярно треба заважати.

Через 30 хвилин гарячу аджику розкласти в сухі стерилізовані банки і відразу закатати.



Ця аджика дуже вдала для смаження курки і іншого м’яса в духовці або на грилі. Нею треба щедро обмазати шматок, залишити маринуватися на 40-60 хвилин і потім запікати. Виходить смачна скоринка, а м’ясо залишається дуже соковитим.

3. Аджика «Пекуча» або «Поцілунок сатани»

Готуємо смачну аджику з помідорів, яблук, баклажанів, перцю і пряних трав

Це найгостріший з відомих рецептів з яблуками без варіння, рецепт з китайської кухні – там цей соус її готують з дуже пекучим перцем Сяомей, а назва відбулися через те, що навіть горошинка такої аджики викликає тривале печіння губ і язика.

Це, звичайно, на любителя, та й для здоров’я це не дуже корисно. Щоб зменшити гостроту, можна взяти більш солодкий перець, замінити або замінити частину болгарським.

Але в цьому випадку рекомендується поверхню готової аджики в банку залити киплячим рослинним маслом.

Інгредієнти на 12 банок по 0, 5 л:

  • Гострий перець – 200-300 г;
  • 2,5 кг дуже стиглих соковитих томатів;
  • 1 кг чищеного солодкого перцю;
  • 1 кг моркви;
  • 1 кг кислих яблук;
  • 1 кг м’якоті кабачка;
  • 200 г чищеного часнику;
  • 200 мл соняшникової олії;
  • 1 склянка цукру;
  • 2 ст.л. без верху солі;
  • За 3 гілочки петрушки і кропу.

Приготування дуже просте – всі інгредієнти очистити, перемолоти, додати всі спеції і на дуже маленькому вогні гасити 1 годину, періодично помішуючи.

Потім розкласти по сухим гарячим банкам, зверху налити гарячого масла і відправити в нагріту духовку на 5-8 хвилин (поки в банку не з’являться бульбашки). Відразу закатати. Зберігатися може роками, якщо банку не нахиляти.

4. Аджика яблучна з баклажанами, злегка пікантна

Готуємо смачну аджику з помідорів, яблук, баклажанів, перцю і пряних трав


Готування виконується точно так, як в попередньому рецепті. А кількість складових інше.

Складові:

  • 3 кг томатів;
  • 2 кг баклажанів;
  • 1 кг перцю;
  • 1 2г лука;
  • 2,5 кг яблук;
  • 3 великі головки часнику;
  • 1 гострий перчик;
  • 0,5 л рослинного масла;
  • 200 мл оцту 9%;
  • 3 ст.л. з гіркою солі;
  • 200 г цукру.

5. Яблучна аджика з гарбузом

Готуємо смачну аджику з помідорів, яблук, баклажанів, перцю і пряних трав

Якщо зробити все за рецептом, але не давати гострий перець, то вийде дуже смачний кисло-солодкий салат, який можна давати і дітям, і літнім людям, і тим, у кого проблеми з шлунково-кишкового тракту. У пікантному стані таку аджику відмінно поєднується і з м’ясом в будь-якому вигляді, і з рибою.

Складові:

  • 300 г великих стиглих помідорів;
  • 400 г гарбуза;
  • 300 г кислих (можна незрілих) яблук;
  • 1 велика цибулина;
  • 5 зубків часнику;
  • 30 г темного родзинок без кісточок;
  • 1 ч.л. меленого сушеного імбиру;
  • 250 г цукру;
  • 1 ст.л. з верхом солі;
  • 0,5 л яблучного оцту;
  • 1 гострий перчик.
  • За 5 горошин чорного і запашного перцю.

приготування:

Ізюм промити і замочити на 20-30 хвилин для набухання.

Помідори надрізати біля плодоніжки в ситі на 1-2 хвилини пустити в окріп, потім обдати холодною водою. Ножем зняти шкірку.

Решта інгредієнти почистити від шкірки і насіння, пропустити через м’ясорубку. І родзинки теж.

Додати сіль, цукор, спеції, імбир і оцет.

Поставити на плиту і варити 1 годину на маленькому вогні. Гарячої аджику розкласти по сухим гарячим банкам і відразу закатати. Укутати на добу.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*