Аджика давно стала улюбленою приправи у багатьох сім’ях. Напевно, ви знаєте, що традиційна абхазька аджика завжди дуже гостра, робиться без помідорів, але з великою кількістю часнику, спецій і сухих трав. Не всім подобається її гострота, особливо тим, у кого проблема з шлунково-кишкового тракту, та й дітям давати її категорично не можна.
Тому, нашими господинями були введені багато удосконалення і сьогодні відомі вже сотні рецептів цього салату-приправи. Ми підібрали для вас прості рецепти, як готується аджика з помідорів і яблук на зиму. І використовувати таку аджику можна просто до м’яса, просто намазав на хліб, як добавку до других і перших страв.
Зміст:
- Гостра аджика з яблуками
- Аджика з яблуками і травами
- Аджика «Пекуча» або «Поцілунок сатани»
- Аджика яблучна з баклажанами, злегка пікантна
- Яблучна аджика з гарбузом
1. Гостра аджика з яблуками
Три години мороки – і у вас на зиму 8 літрів (16 банок по 0,5 л) гострої закуски з морквою. Втім, її пікантність можна регулювати зменшенням або добавкою гострого перцю.
- 5 кг стиглих помідорів;
- 1 кг болгарського перцю (вже очищеного);
- 1 кг яблук часточками (зі шкіркою, без насіннєвих камер);
- 1 склянки чищеного часнику;
- 3-5 штук гострого перчика (без насіння);
- 1 кг моркви;
- 400 мл оцту 9%;
- 400 мл рафінованої олії;
- 400 г цукру;
- 2 ст.л. з верхом солі.
приготування:
Помити і прогріти в духовці банки – так вони і висохнуть, і простерилизуйте.
Овочі помити, почистити, порізати дольками, пропустити через м’ясорубку (крім часнику).
Перекласти у велику ємність з товстим дном, довести до кипіння і на маленькому вогні варити 1 годину, іноді перемішуючи вміст.
Додати в каструлю рослинне масло, цукор і порізаний гострий перчик, варити ще півгодини.
Наступний етап – додавання солі, часнику та оцту.
Через 15 хвилин кипіння аджика готова – її розкласти по чистим сухим простерилизованнимбанкам і закупорити.
2. Аджика з яблуками і травами
Перевага цього старовинного рецепту з варінням в тому, що не треба зважувати інгредієнти, а все береться поштучно або ложками з розрахунку на овочі середнього розміру і заповненні ложки з невеликою гіркою (щоб не осипалося).
Складові:
- 25 штук стиглих червоних помідорів;
- 10 штук болгарських перців червоного і жовтого кольору;
- 10 цибулин;
- 5 літніх яблук;
- 2 шт. гіркого перцю;
- 4 головки часнику;
- 0,5 л соняшникової олії;
- 4 ст.л. цукру;
- 2 ст.л. солі;
- 1 пакет хмелі-сунелі;
- 4 ст.л. оцту 9%.
приготування:
Овочі ретельно миємо й очищаємо, ріжемо на зручні для перемолкі м’ясорубкою шматки.
З яблук видаляємо тільки серцевинку, шкірку залишаємо.
Гострий перчик очищаємо від насіння, а то буде дуже гостро.
Всі овочі перемелює на м’ясорубці і додаємо інші інгредієнти і суху приправу.
Змішавши, ставимо каструлю з сумішшю на невеликий вогонь і варимо півгодини з моменту закипання. Регулярно треба заважати.
Через 30 хвилин гарячу аджику розкласти в сухі стерилізовані банки і відразу закатати.
Ця аджика дуже вдала для смаження курки і іншого м’яса в духовці або на грилі. Нею треба щедро обмазати шматок, залишити маринуватися на 40-60 хвилин і потім запікати. Виходить смачна скоринка, а м’ясо залишається дуже соковитим.
3. Аджика «Пекуча» або «Поцілунок сатани»
Це найгостріший з відомих рецептів з яблуками без варіння, рецепт з китайської кухні – там цей соус її готують з дуже пекучим перцем Сяомей, а назва відбулися через те, що навіть горошинка такої аджики викликає тривале печіння губ і язика.
Це, звичайно, на любителя, та й для здоров’я це не дуже корисно. Щоб зменшити гостроту, можна взяти більш солодкий перець, замінити або замінити частину болгарським.
Але в цьому випадку рекомендується поверхню готової аджики в банку залити киплячим рослинним маслом.
Інгредієнти на 12 банок по 0, 5 л:
- Гострий перець – 200-300 г;
- 2,5 кг дуже стиглих соковитих томатів;
- 1 кг чищеного солодкого перцю;
- 1 кг моркви;
- 1 кг кислих яблук;
- 1 кг м’якоті кабачка;
- 200 г чищеного часнику;
- 200 мл соняшникової олії;
- 1 склянка цукру;
- 2 ст.л. без верху солі;
- За 3 гілочки петрушки і кропу.
Приготування дуже просте – всі інгредієнти очистити, перемолоти, додати всі спеції і на дуже маленькому вогні гасити 1 годину, періодично помішуючи.
Потім розкласти по сухим гарячим банкам, зверху налити гарячого масла і відправити в нагріту духовку на 5-8 хвилин (поки в банку не з’являться бульбашки). Відразу закатати. Зберігатися може роками, якщо банку не нахиляти.
4. Аджика яблучна з баклажанами, злегка пікантна
Готування виконується точно так, як в попередньому рецепті. А кількість складових інше.
Складові:
- 3 кг томатів;
- 2 кг баклажанів;
- 1 кг перцю;
- 1 2г лука;
- 2,5 кг яблук;
- 3 великі головки часнику;
- 1 гострий перчик;
- 0,5 л рослинного масла;
- 200 мл оцту 9%;
- 3 ст.л. з гіркою солі;
- 200 г цукру.
5. Яблучна аджика з гарбузом
Якщо зробити все за рецептом, але не давати гострий перець, то вийде дуже смачний кисло-солодкий салат, який можна давати і дітям, і літнім людям, і тим, у кого проблеми з шлунково-кишкового тракту. У пікантному стані таку аджику відмінно поєднується і з м’ясом в будь-якому вигляді, і з рибою.
Складові:
- 300 г великих стиглих помідорів;
- 400 г гарбуза;
- 300 г кислих (можна незрілих) яблук;
- 1 велика цибулина;
- 5 зубків часнику;
- 30 г темного родзинок без кісточок;
- 1 ч.л. меленого сушеного імбиру;
- 250 г цукру;
- 1 ст.л. з верхом солі;
- 0,5 л яблучного оцту;
- 1 гострий перчик.
- За 5 горошин чорного і запашного перцю.
приготування:
Ізюм промити і замочити на 20-30 хвилин для набухання.
Помідори надрізати біля плодоніжки в ситі на 1-2 хвилини пустити в окріп, потім обдати холодною водою. Ножем зняти шкірку.
Решта інгредієнти почистити від шкірки і насіння, пропустити через м’ясорубку. І родзинки теж.
Додати сіль, цукор, спеції, імбир і оцет.
Поставити на плиту і варити 1 годину на маленькому вогні. Гарячої аджику розкласти по сухим гарячим банкам і відразу закатати. Укутати на добу.
Leave a Reply