Огірок – популярна овочева культура, яка користується попитом у городників і споживачів. Найбільшу перевагу віддають гібридним сортам, позначеним символом F1. Це означає, що насіння овоча отримані в результаті схрещування двох видів і мають їх кращими якостями. Головні з них – швидкий час дозрівання, врожайність і відмінні смакові властивості.
Селекціонери безперервно працюють над отриманням нових різновидів огірків, що володіють необхідними характеристиками і стійкістю до хвороб. Один з таких гібридів, допущений до вирощування та включений в Держреєстр селекційних досягнень по РФ, – вітчизняний гібрид Пивниця.
характеристика виду
Скоростиглий високоврожайний сорт Пивниця F1 популярний серед городників завдяки біологічним і товарними властивостями. Гібридний вид вирощують під плівковими укриттями, що захищають овочі від заморозків, і на відкритому грунті.
Основні характеристики огірка:
- врожайність рослини при сприятливих умовах може досягати 15 – 17 кг з 1 м2 – завдяки такому приросту сорт відносять до високоврожайних;
- дозрівання овочів відбувається швидко – вже через 43 – 48 дня від висадки в грунт можна збирати перший урожай;
- стійкість гібрида до хвороб – головне достоїнство селекційної роботи;
- універсальний вид придатний для вживання його в свіжому вигляді, для консервування і солінь.
Отриманий гібрид має індетермінатний кущ і средневетвістое будова батогів з дрібними листочками. Для рослини характерний змішаний тип цвітіння з переважанням жіночих квіток, особливо на бічних плетучи.
Стійкість гібрида до хвороб
Опис виду, як самого стійкого до хвороб вітчизняного гібрида, підтверджується численними відгуками городників, які вирощують овочеву культуру.
Рослина практично несприйнятливі до несправжньої борошнистої роси, кладоспоріозу.
Слід дотримуватися загальних правил підготовки грунту, обробки молодих рослин для попередження розвитку захворювань. Не можна висаджувати овочі в грунт, де раніше росли квасоля або морква, щоб попередити поширення білої гнилі, яка уражує дані культури. Як тільки виявлені симптоми борошнистої роси або білої гнилі, слід негайно обприскати листя рослини медьсодержащими препаратами.
Іноді листя огірка Пивниця вражає баштанна попелиця. Справитися з паразитом допоможуть обприскування розчином господарського мила або сучасними препаратами типу Біотлін, Фуфанон.
Особливості вирощування рослин
Практично всі огірки теплолюбні і вологолюбні рослини, сорт Пивниця не виняток. Перш ніж приступити до вирощування, необхідно виключити переохолодження: молоді рослини його не витримують.
Висаджувати насіння для отримання розсади краще на початку травня, а у відкритий грунт – в кінці травня, паростки з’являться вже на 3 – 6 добу. Місце для пророщування насіння має бути добре освітленим, захищеним від вітрів.
Можна придбати готову розсаду огірочків і висадити її в грунт, прогрітий сонцем до постійної температури від 18 ° С. У разі похолодання паростки покривають плівкою. Оптимально проростити насіння на початку травня, а висадити паростки в пухкий, багатий гумусом грунт в кінці травня – початку червня за схемою 40х40 см.
Рослина вимогливо до поливу, який краще проводити в ранкові години або ввечері після заходу сонця. Оптимальна температура навколишнього повітря для швидкого росту і розвитку плодів – 25 – 30 ° С, нижче 14 ° С або вище 42 ° С рослина перестає розвиватися. Овочеву культуру необхідно періодично підгодовувати азотовмісними добривами і розпушувати грунт. Запилення квіток виробляють бджоли та інші комахи.
Збір врожаю
Перші огірочки встигають через 1,5 місяці після проростання. Плоди гібридного виду циліндричної форми, звужується до основи, довжиною до 11 см, діаметром до 4 см і масою до 100 г.
Поверхня огірка горбиста, зеленого кольору з білими смужками і бурими горбками. При правильному догляді рослина плодоносить до настання холодів.
Збирати плоди рекомендується рано вранці, коли вони найбільш міцні і пружні, акуратно відриваючи їх від стебла, не пошкоджуючи тендітні батоги. Не можна допускати переспеванія огірочків, щоб не зупинити процеси плодоутворення. Чим частіше збирати урожай, тим більше нових зав’язей буде утворюватися на рослині.
Структура плода, відмінний смак і відсутність гіркоти визначають універсальність сорти Пивниця і дозволяють використовувати його для приготування свіжих салатів і консервації, а засолені в бочках зеленці отримали найпозитивніші відгуки. Для Маринівка частіше використовують овочі та корнішони, а для бочкового соління – великі плоди. Міцні овочі відмінно переносять транспортування.
Leave a Reply