Томат Шоколадний являє собою оригінальну різновид помідор. Всі ми звикли до томатів червоного або рожевого забарвлення. Але дана різновид томатів має унікальний і оригінальний як для томатів колір шоколаду.
Таке диво селекції з’явилося в 21 столітті завдяки нашим російським селекціонерам. І відразу ж даний різновид зайняла достойне місце в рейтингу популярності томатів.
Його затребуваність у дачників і городників пов’язана з його цікавою забарвленням, відмінними смаковими якостями, гідної врожайністю і невибагливістю у догляді.
Даний сорт включений в Держреєстр Російської Федерації. Ну а тепер про все по порядку.
Характеристики даної сортовий різновиди
Опис сорту позиціонує даний томат як напівдетермінантний нештамбовий гібрид. По термінах дозрівання він среднеранний. Урожай починають збирати через 110-115 діб після висадки насіння.
Таку різновид цілком можливо виростити як на відкритій ділянці, так і в теплиці.
Сорт потребує пасинкування і формування куща. Кущ виростає до 1,2-1,5 метра, досить міцний і потужний, вимагає обов’язкової підв’язки до опор. Облистянність невелика, листочки темного зеленого кольору, злегка гофровані.
Відгуки городників і дачників свідчать про те, що краще за все формувати рослину в 2 стебла.
Суцвіття проміжного типу, перше з них зароджується над 8 листочком, такі – через кожні 1-2 листочка. Плоди виростають гронами, на одній руці формується 4-5 овочів. У кожному овочі знаходиться 4-5 гнізд.
Плоди мають правильну округлу форму, вагу овочів варіюється від 200-до 400 грам. Незрілі овочі мають темний зелене забарвлення, в стиглому вигляді помідори набувають гарний червоно-коричневе забарвлення. Смакові якості плодів відмінні, овочі солодкі, м’ясисті. М’якоть пружна.
Відмінно переносять транспортування і досить довго зберігаються.
способи використання
Плоди відмінно підходять для вживання в свіжому вигляді. З них виходять дуже смачні салати, вельми презентабельні і екзотичні на вид. Підходять томати і для консервування, для приготування соків, кетчупів, соусів. Незважаючи на коричневе забарвлення шкіри, всередині овочі мають звичайний червоний окрас і сік або кетчуп з таких помідор виходить звичного всім червоного кольору. Гармоніюють такі овочі та в складі різних овочевих тушкованих або варених страв. Помідори можна також заморожувати на зиму і в’ялити.
Переваги такого різновиду томатів
Переваг у таких помідор багато.
- Стійкість до різних хвороб і шкідників. Цей різновид має гарну стійкість до різних хвороб. А такий поширений недуга томатів як коренева і верхова гниль взагалі ніколи не вражає даний сорт.
- Висока врожайність. Заявлена характеристика та опис сорту свідчить про можливість зібрати до 5 кг врожаю з одного квадратного метра. Але ті, хто садив такий різновид стверджують, що при хорошому догляді можна зібрати і 14 кг з одного квадрата.
- Крупноплідність томатів дозволяє значно заощадити час при зборі врожаю.
- Відмінні смакові якості і корисні властивості томата дозволяють не тільки насолодитися відмінним смаком вирощених томатів, а й зміцнити своє здоров’я.
- Невибагливість у вирощуванні і догляді дозволяє вирощувати помідори не тільки досвідченим городникам, але і тільки починаючим дачникам і садівникам.
- Презентабельний товарний вигляд дозволяє вирощувати таку томат як в себе на ділянці для власних потреб, так і для промислових цілей.
Особливості вирощування та догляду
Ті, хто вирощував дані томати говорять про те, що найкраще ростити їх з розсади.
Для цього насіння висівають в окремі ємності в пухку зволожений грунт. Роблять це за 60-65 діб до передбачуваної висадки у відкритий грунт. Коли на сходах з’являються 1-2 справжніх листочки, їх пікірують в окремі горщики. Грунт в ємностях необхідно час від часу рихлити, щоб до кореневої системи надходив кисень і періодично зволожувати.
Обов’язково необхідно проводити заходи по загартуванню розсади. Для цього розсаду починають виносити на відкрите повітря спочатку на 1-2 години, поступово доводячи час до цілої доби.
Важливий момент! Виносити на вулицю на добу, розсаду необхідно тільки виключивши можливість нічних заморозків. В іншому випадку рослини замерзнуть і загинуть.
Також необхідно на вулиці ховати ємності з розсадою від протягів.
У відкритий грунт розсаду висаджують в кінці травня. Якщо передбачається висадка в теплицю, то можна це робити вже на початку травня.
Ділянка перед посадкою помідор слід ретельно підготувати. Для цього прибирають всі бур’яни, грунт розпушують, потім роблять лунки, які рясно поливають і за бажанням вносять в них добрива. В якості підгодівлі відмінно підійде природне добриво: коров’як або курячий послід.
На одному квадратному метрі розміщують 3-4 кущика томатів. Висаджувати розсаду можна в шаховому порядку.
Після висадки розсади необхідно здійснювати своєчасні полив. Поливати рослину найкраще ввечері відстояною водою кімнатної температури. Добре підійде для цих цілей система крапельного поливу.
Також у міру необхідності потрібно видаляти з ділянки бур’яни, удобрювати рослини (не частіше ніж один раз в три тижні).
Помідор даного сорту, вирощений в теплиці і на відкритій ділянці, нічим не відрізняється один від одного. Тільки при вирощуванні в теплиці необхідно не забувати регулярно провітрювати парник і підтримувати в ньому температуру не вище 25 градусів.
Господарочка, яка посадила на своїй ділянці шоколадні томати, завжди зможе здивувати своїх домочадців і гостей їх незвичайним забарвленням і відмінні смакові якості, не витрачаючи при цьому багато зусиль на їх вирощування і догляд за ними.
Leave a Reply