Унікальний природний продукт, створений бджолами, називається мед. Як бджоли роблять мед, чому буває мед липовий, гречаний, луговий? Як пасічник привчає з різнотрав’я вибирати єдиний вид рослин і носити тільки його пилок? Як з мікронних кульок пилку отримують тягучу масу з цілющими властивостями? Спробуємо розкрити секрет отримання меду.
Їх спільний дім – вулик
Звичну назву сім’я для бджіл умовно. Це якась вища організація. Матка бджола нікому не мати. Її діяльність полягає у відкладанні яєць, один раз спарившись з безліччю трутнів у шлюбному польоті. А перед цим її з личинки вигодували бджоли. Трутнів теж бджоли годують всю їх недовге життя. Життя бджоли, залежить від стану крил. При річній інтенсивній роботі вони приходять в непридатність через місяць, і бджола гине, а осінні бджоли зимують і несуть перший хабарів навесні.
Робоча бджола починає працювати з моменту народження:
- 3 дні займаються прибиранням у сотах, очищаючи їх після виходу;
- 4-6 день годують личинок медом і квітковим пилком, облітають вулик;
- 7-11 день у бджілок з’являється в залозах маточкино молоко, вони годують матку і личинок маток, які розвиваються в декількох комірках сотів;
- 12-17 дні з’являються воскові залози, і бджілки перетворюються у будівельників сот, одночасно охороняють вулик, беруть нектар і підтримують мікроклімат;
- з 18 дня і до кінця життя під час медозбору бджола вилітає з вулика за сировиною для меду, бджолиного корму.
Співтовариство бджіл у вулику підкоряється законам єдиного організму. Щоб вижити, родині потрібна продукт харчування, Бджоли несуть пилок від квітучих рослин, переробляють його в мед, складують у воскові стільники. Вчені дослідили, як бджоли роблять мед з пилку і нектару.
У своєму польоті бджола орієнтується в часі, запаху, кольору вулика. Вона прилітає до квіткам до моменту їх відкриття. Якщо у відсутність працівниці вулик перефарбували, вона його шукає по запаху, але невпевнено. Тому на пасіці вулики пофарбовані в різні кольори.
Технологія виготовлення меду
- маточники, де вигодовують маток;
- перехідні, там ростуть личинки;
- трутневі – відбудовуються робочими бджолами та матками;
- бджолині – місце складування меду.
Читайте також: Хвороби бджіл: ознаки, препарати для лікування та заходи профілактики
Навіщо бджіл мед, зрозуміло. Потрібно годувати розплід і всіх, хто працює для продовження життя сім’ї, потрібно запасти продукт на зиму.
Отже, бджола розвідниця знайшла квітучу галявину і прилетіла до вулика, збираючи команду на медозбір. Робоча бджола є збирачем пилку і нектару. Починають бджоли робити мед, як тільки пилок і нектар потраплять в спеціальний зоб. Туди ж подаються ферменти, які розщеплюють цукор.
Одночасно з нектаром волохатими ніжками бджола збирає пилок, запилюючи рослини. Пыльцовый кулька ховається в кошик на нозі, з нього буде приготовлена перга. У продовольчому складі перга зберігається окремо від меду.
Для того щоб наповнити зоб бджолі потрібно зібрати данину з півтора тисяч квіток. Навантаживши 70 мг на зоб, бджола низько летить, долаючи відстань до вулика. Якщо вулик стоїть посеред медоносів, летіти не більше 2 км, вміст зобу доставляється у вулик. Якщо далі – частина продукту засвоюється бджолою, для поповнення енергії. Тому пасіки мобільні, переїжджають туди, де багато квітів.
Робочі бджоли доглядають за маткою, годують її і причісують. З невідомої причини вони можуть задушити матку в своїх обіймах, взявши її в щільний, стискується куля. Іноді в трупике бджоляр виявляє жало, матку вбили її слуги, працівниці, діти.
Якщо цікаво, як бджоли роблять мед, подивіться відео:
Бджола передає мед у вулик і відлітає за новим взятком. У той же час працівниця з вулика кілька разів бере краплю принесеного продукту, втягує в зоб і випускає, вона додає інвертазу зі свого зобика, продовжуючи ферментування нектару. Далі продукт сушать, видаляючи зайву вологу. Його розкладають тонким шаром по дну і стінкам осередків і дають випаровуватися волозі. Гудіння бджіл перед вуликом і всередині нього це робота крильцями, вентилювання вулика. Підсохлий до вологості 21% складають мед у верхню соту і запечатують кришечкою з воску. Від моменту потрапляння хабар у вулик до дозрівання меду проходить 10 днів.
Скільки меду бджола збирає, залежить від багатьох факторів. У негоду бджоли не літають. Якщо пасіка далеко, бджола може зробити тільки одну річку і чверть хабар дорогий витратити на себе. Здорова сім’я за літо збирає до 150 кг меду, з них половина йде на підтримання життя сім’ї. Як нелегко дістається солодкий продукт труженицам, свідчать сухі цифри. Одна бджола-складальник робить 400 вильотів за життя, налітає близько 800 км. Для 1 г меду потрібно зробити 75 вильотів. Одна бджола за життя може принести 5 г меду, ложку. Кілограм меду збирається спільними зусиллями 200 бджіл. У сім’ї може бути до 50000 особин. Кінцевий результат залежить від погодних умов, наявності медоносів і здоров’я сім’ї.
У бджоли працівниці головний мозок значно більше, ніж у матки та трутнів.
Хитрощі бджолярів
На прилавках до 20 сортів меду, навіть з живиці сосни є, що не дуже зрозуміло. Живиця – це смола і бджола, завязив хоботок, загине. Як бджоли збирають мед тільки з зніту, коли навколо різнотрав’я? Здавна комах привчали збирати тільки липовий або гречаний мед, підгодовуючи цим продуктом робочих бджіл перед вильотом на роботу. Підгодовані бджоли в десять разів ефективніше запилюють потрібне поле, вибірково збирають цілющий продукт.
Як у вулику з’являється мед — відео
Leave a Reply