Як бджоли роблять мед, час медозбору, скільки меду бджола збирає, відео



бджоли роблять медУнікальний природний продукт, створений бджолами, називається мед. Як бджоли роблять мед, чому буває мед липовий, гречаний, луговий? Як пасічник привчає з різнотрав’я вибирати єдиний вид рослин і носити тільки його пилок? Як з мікронних кульок пилку отримують тягучу масу з цілющими властивостями? Спробуємо розкрити секрет отримання меду.

Їх спільний дім – вулик

розвиток бджолиЗвичну назву сім’я для бджіл умовно. Це якась вища організація. Матка бджола нікому не мати. Її діяльність полягає у відкладанні яєць, один раз спарившись з безліччю трутнів у шлюбному польоті. А перед цим її з личинки вигодували бджоли. Трутнів теж бджоли годують всю їх недовге життя. Життя бджоли, залежить від стану крил. При річній інтенсивній роботі вони приходять в непридатність через місяць, і бджола гине, а осінні бджоли зимують і несуть перший хабарів навесні.

Робоча бджола починає працювати з моменту народження:

  • 3 дні займаються прибиранням у сотах, очищаючи їх після виходу;
  • 4-6 день годують личинок медом і квітковим пилком, облітають вулик;
  • 7-11 день у бджілок з’являється в залозах маточкино молоко, вони годують матку і личинок маток, які розвиваються в декількох комірках сотів;
  • 12-17 дні з’являються воскові залози, і бджілки перетворюються у будівельників сот, одночасно охороняють вулик, беруть нектар і підтримують мікроклімат;
  • з 18 дня і до кінця життя під час медозбору бджола вилітає з вулика за сировиною для меду, бджолиного корму.

збір пилкуСпівтовариство бджіл у вулику підкоряється законам єдиного організму. Щоб вижити, родині потрібна продукт харчування, Бджоли несуть пилок від квітучих рослин, переробляють його в мед, складують у воскові стільники. Вчені дослідили, як бджоли роблять мед з пилку і нектару.

У своєму польоті бджола орієнтується в часі, запаху, кольору вулика. Вона прилітає до квіткам до моменту їх відкриття. Якщо у відсутність працівниці вулик перефарбували, вона його шукає по запаху, але невпевнено. Тому на пасіці вулики пофарбовані в різні кольори.

Технологія виготовлення меду

соти



Перш, ніж почати збір меду, необхідно отримати ємності для зберігання продукту. У вулику або дикому борте завжди створюються воскові шестигранні стільники, досконала конструкція, що дозволяє максимально використати об’єм. Будують їх бджоли. При цьому стільники не всі однакові, поділяються:

  • маточники, де вигодовують маток;
  • перехідні, там ростуть личинки;
  • трутневі – відбудовуються робочими бджолами та матками;
  • бджолині – місце складування меду.

Читайте також: Хвороби бджіл: ознаки, препарати для лікування та заходи профілактики

Навіщо бджіл мед, зрозуміло. Потрібно годувати розплід і всіх, хто працює для продовження життя сім’ї, потрібно запасти продукт на зиму.

Отже, бджола розвідниця знайшла квітучу галявину і прилетіла до вулика, збираючи команду на медозбір. Робоча бджола є збирачем пилку і нектару. Починають бджоли робити мед, як тільки пилок і нектар потраплять в спеціальний зоб. Туди ж подаються ферменти, які розщеплюють цукор.



будова бджолиОдночасно з нектаром волохатими ніжками бджола збирає пилок, запилюючи рослини. Пыльцовый кулька ховається в кошик на нозі, з нього буде приготовлена перга. У продовольчому складі перга зберігається окремо від меду.

Для того щоб наповнити зоб бджолі потрібно зібрати данину з півтора тисяч квіток. Навантаживши 70 мг на зоб, бджола низько летить, долаючи відстань до вулика. Якщо вулик стоїть посеред медоносів, летіти не більше 2 км, вміст зобу доставляється у вулик. Якщо далі – частина продукту засвоюється бджолою, для поповнення енергії. Тому пасіки мобільні, переїжджають туди, де багато квітів.матка і робочі бджоли

Робочі бджоли доглядають за маткою, годують її і причісують. З невідомої причини вони можуть задушити матку в своїх обіймах, взявши її в щільний, стискується куля. Іноді в трупике бджоляр виявляє жало, матку вбили її слуги, працівниці, діти.

Якщо цікаво, як бджоли роблять мед, подивіться відео:

Бджола передає мед у вулик і відлітає за новим взятком. У той же час працівниця з вулика кілька разів бере краплю принесеного продукту, втягує в зоб і випускає, вона додає інвертазу зі свого зобика, продовжуючи ферментування нектару. Далі продукт сушать, видаляючи зайву вологу. Його розкладають тонким шаром по дну і стінкам осередків і дають випаровуватися волозі. Гудіння бджіл перед вуликом і всередині нього це робота крильцями, вентилювання вулика. Підсохлий до вологості 21% складають мед у верхню соту і запечатують кришечкою з воску. Від моменту потрапляння хабар у вулик до дозрівання меду проходить 10 днів.

трудівницяСкільки меду бджола збирає, залежить від багатьох факторів. У негоду бджоли не літають. Якщо пасіка далеко, бджола може зробити тільки одну річку і чверть хабар дорогий витратити на себе. Здорова сім’я за літо збирає до 150 кг меду, з них половина йде на підтримання життя сім’ї. Як нелегко дістається солодкий продукт труженицам, свідчать сухі цифри. Одна бджола-складальник робить 400 вильотів за життя, налітає близько 800 км. Для 1 г меду потрібно зробити 75 вильотів. Одна бджола за життя може принести 5 г меду, ложку. Кілограм меду збирається спільними зусиллями 200 бджіл. У сім’ї може бути до 50000 особин. Кінцевий результат залежить від погодних умов, наявності медоносів і здоров’я сім’ї.

У бджоли працівниці головний мозок значно більше, ніж у матки та трутнів.

Хитрощі бджолярів

бджолярНа прилавках до 20 сортів меду, навіть з живиці сосни є, що не дуже зрозуміло. Живиця – це смола і бджола, завязив хоботок, загине. Як бджоли збирають мед тільки з зніту, коли навколо різнотрав’я? Здавна комах привчали збирати тільки липовий або гречаний мед, підгодовуючи цим продуктом робочих бджіл перед вильотом на роботу. Підгодовані бджоли в десять разів ефективніше запилюють потрібне поле, вибірково збирають цілющий продукт.

Як у вулику з’являється мед — відео

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*