Як правильно заморозити білі гриби на зиму



Сьогодні швидка заморозка стоїть на одному з перших місць в організації зберігання продукції. Розглянемо, як заморозити білі гриби. Господині часто вибирають саме цей спосіб, так як тривале зберігання в замороженому вигляді дозволяє зберегти природний смак, а всі корисні речовини і мікроелементи залишаються практично в незмінному вигляді.

Підготовчий етап

Куплені або зібрані власноруч боровики ретельно очищають від лісового сміття м’якою щіткою або мочалкою для посуду. Збирати їх поблизу від шосе не рекомендується, так як гриби вбирають шкідливі речовини з машинних вихлопів.

Бажано не мити дари лісу. Вдатися до такої процедури слід, якщо бруду занадто багато: гриби злегка споліскують під краном або обмивають у воді, підкисленою оцтом. Не варто замочувати на тривалий час, так як їх структура нагадує губку, швидко вбирає вологу. Для заморожування білих грибів на зиму наявність рідини вкрай небажано, тому перед заморожуванням продукт повинен бути сухим.

зберігання свіжозаморожених

Заморожувати білі гриби можна в свіжому вигляді. Попередньо проводиться сортування, великі екземпляри розрізають на кілька невеликих часточок. З маленьких можна готувати цікаві святкові страви, а розділені на частини додавати в гуляш або варити суп.

нарізані гриби

Готові боровики розкладають в спеціальні контейнери або пакети для заморожування продуктів. Пластикові контейнери ретельно промивають і 2 – 3 хвилини тримають над каструлею з парою.

Якщо в процесі підготовчої роботи гриби обполіскувати, їх краще розкласти на деякій відстані один від одного, інакше змерзнути. Бажано скропити їх лимонною кислотою, щоб боровики не втратили забарвлення.

Після 12 години охолодження в холодильній камері їх можна перекладати в пакети приблизно по 200 – 300 г, попередньо витиснувши повітря, і в такому вигляді закладати в морозильні камери для зберігання. Перед тим як приготувати страву з грибами, розморожувати їх не потрібно: заготівля прямо з пакету поміщається на сковорідку або в каструлю до супу.

Заморожені боровики не рекомендують заморожувати повторно. Це не тільки знижує їх смакові якості, але і в деяких випадках призводить до отруєння. Якщо необхідно розморозити одну холодильну камеру, пакети повинні бути на цей час перекладені в іншу. Заморожувати сирі гриби не слід в разі частих перебоїв з електрикою.

смажені гриби

Дрібні екземпляри можна ретельно промити, нарізати невеликими шматочками часник, укласти все в пластиковий пакет і відправити в морозилку.

Способи заморожування проварених примірників

У відповідь на питання, як правильно заморозити білі гриби на зиму, часто радять заготовляти їх в проваренном вигляді. Цей спосіб має перевагу перед зберіганням свіжозаморожених – така заготовка займає менше місця. Особливо це актуально для сімей, у яких в користуванні невелику холодильник. До того ж для цього варіанту годяться і екземпляри після вирізання червоточини і ті, які втратили свій привабливий вигляд.

Гриби нарізають великими часточками і проварюють протягом 5 – 10 хвилин в злегка підсоленій киплячій воді. Довше варити не рекомендується. Після цього їх відкидають на друшляк, щоб стекла рідина. Загальний обсяг повинен зменшитися приблизно в 3 рази.



Після повного охолодження можна наповнювати спеціальні контейнери або поліетиленові пакети. Заморожені таким способом гриби додають в супи або в підливи.

заморожування бульйону

Воду, в якій проварюють боровики, використовують для приготування страв. Її попередньо уварюють, щоб рідина загусла, а потім заморожують у формочках для льоду.

Після варіння гриби поміщають в баночки і заливають бульйоном. У такому вигляді заморожені білі гриби зберігаються близько 1 року. Коли буде потрібно, можна викласти вміст в каструлю, і через 10 хвилин буде практично готовий бульйон.

гриби в кошику

Варка у власному соку

Ще більше корисних речовин зберігають гриби, коли їх варять у власному соку. Для цього їх поміщають в каструлю з товстим дном або глибоку сковороду і накривають кришкою. При нагріванні на повільному вогні через кілька хвилин розпочнеться процес випаровування рідини. Рекомендується посуд розпалювати не сильно, всього до +70 градусів.

Поступово обсяг грибів зменшиться в три рази, що і буде сигналом про готовність. Після охолодження вміст каструлі разом з рідиною переливають в спеціальні поліетиленові пакети. Туди ж можна додати нарізану зелень, мелений духмяний перець, а потім щільно закрити ємності.

Щоб не було проблем, краще при заморожуванні накладати в пакет таку кількість грибів, який буде потрібно для приготування однієї страви, щоб не довелося заморожувати їх повторно.

прожарені гриби

Перед тим як заморозити на зиму білі гриби, можна їх попередньо прожарити на сковороді. Очищені гриби нарізають кубиками і поміщають в сковороду без кришки. Поступово вони починають випускати рідину, а приблизно через 20 – 30 хвилин вода повинна повністю випаруватися. Після цього можна додавати рослинне масло.



Жарка проводиться до того моменту, поки не утвориться золотава скоринка. Потім їх викладають в друшляк і дають можливість стекти зайвому жиру. В пакети укладають тільки після повного охолодження. Розфасовують порційно, в кількості, достатній для приготування страви. Зберігають в морозилці звичайного холодильника.

Заморожені боровики не втратять свої смакові якості протягом 1 року. Температура, в якій їх слід розміщувати для тривалого зберігання, повинна бути близько -18 – 20 градусів.

Для приготування заморожених білих грибів зазвичай не потрібно попереднього розморожування. Але якщо це необхідно, їх спочатку витримують протягом 5 – 6 годин в холодильнику, а потім поміщають для подальшого розморожування в приміщення з температурою +20 – +23 градуси.

Як використовувати

Рецепти приготування свіжозаморожених боровиків рекомендують попередньо їх проварювати перед смаженням. Ті екземпляри, які перед приміщенням в морозилку були проварені, можна відразу кидати в сковороду або в каструлю для приготування супів.

Якщо перед заморожуванням гриби прожарюватися, їх можна подати з підливою. Якщо готуєте з овочами, прожарьте цибулю з морквою, нарізаною соломкою.

Потім в сковороду додайте сметану і протушкувати овочі майже до готовності, тільки потім додайте гриби. Через кілька хвилин гасіння грибна підлива буде готова.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*