Березовий сік — безсумнівно корисна для всього нашого організму цінна рідина. У ньому міститься багато вітамінів, корисних речовин. Крім того, цей продукт має приємний аромат і солодкий смак. Щоб у домі завжди був смачний напій, необхідно знати, як приготувати березовий сік запас на цілий рік.
Навесні приємно випити свіжозібраний прохолодний сік! А заготівля допоможе зберегти цей смак до наступного сезону збору чарівної рідини.
Коли і як добувати березовий сік
У період танення снігу, коли на деревах ще не розпустилися молоді листочки, починається час, який називають «плач беріз». Зазвичай цей сезон випадає на середину березня — квітня. Саме тоді потрібно вирушати збирати цінну рідина з солодким смаком.
Збирати березовий сік випливає тільки в чистих лісах, далеко від дороги і міст, інакше рідина може надати не користь, а шкоду для здоров’я.
Збір березового соку — справа, здавалося б, просте, але має кілька правил:
- Береза має бути не молоденької і не старої.
- З одного дерева можна зібрати не більше 1 літра соку в 2-3 доби.
- Розріз робиться невеликий, щоб не завдати шкоди березі.
- Після процедури необхідно заклеїти поріз пластиліном, воском, садовим варом.
Варто відзначити, що в сонячну погоду береза «плаче» швидше, ніж в похмуру.
Корисні властивості
Березовий сік, а особливо зібраний у віддалених від людей і доріг місцях, має безліч корисних властивостей. Медики рекомендують навесні вживати як мінімум один стакан цінної рідини в день. Це допомагає впоратися з весняною слабкістю, депресією, неуважністю і втомою.
Читайте також: П’ємо огірковий сік, користь і шкоду якого давно відомі
«Сльози берези» можуть похвалитися вмінням виліковувати захворювання шлунка та печінки, знімати головний біль і благодійно впливати на стан організму в цілому. Крім того, косметологи запевняють, що умивання березовим соком надає позитивний вплив на зовнішній вигляд шкіри, бореться з пігментними плямами і висипом вугрів. Для цього потрібно не тільки вживати еліксир, але і вмиватися.
Приготування березового соку
Приготування березового соку в домашніх умовах — справа нескладна і навіть цікаве. Найчастіше чарівну солодку рідину консервують, але багато також заморожують «сльози берези». Завдяки другому способу зберігання березового соку він не втрачає корисних властивостей, як це трапляється при термічній обробці, проте розглянемо обидва способи заготовок.
Консервування
Перший рецепт приготування березового соку заснований на термічній обробці. На жаль, при такому способі заготівлі смачною рідини всі вітаміни і корисні речовини втрачаються, але напій продовжує бути смачним.
Для приготування березового соку в домашніх умовах нам знадобиться:
- 7 літрів соку берези;
- 1 лимон;
- 1 апельсин;
- гілочка сухої м’яти (додається за смаком, проте з цим інгредієнтом напій в результаті буде купувати більш цікавий аромат);
- 1 склянку цукрового піску.
Заливаємо у велику каструлю сік, додаємо цукор. Ставимо напій на середній вогонь. Як тільки рідина почне закипати, збираємо всю піну з ложкою соку і видаляємо її. Якщо цього не зробити, закатанной банку з смачним напоєм утворюється осад. Після закипання додаємо половинку лимона, половинку апельсина(лимон і апельсин краще нарізати кружечками) і суху гілочку м’яти, після чого зменшуємо вогонь до мінімуму і залишаємо на 10-12 хвилин.
Перед приготуванням заповітного соку варто простерилізувати банки. Важливо робити це особливо ретельно, щоб напій не зіпсувався. Промиваємо чистою губкою банку під гарячою водою з содою, потім стерилізуємо скляні ємності будь-яким зручним для вас способом. Пляшки ж, якщо ви зважилися зберігати березовий сік у них, просто промиваємо гарячою водою з содою.
Як тільки призначений час прийшов, «сльози берези» приготувалися, ретельно проціджуємо їх.
На дно заготовлених банок викладаємо залишилися половинку лимона і апельсина(нарізаємо кружальцями). Заливаємо в ємності приготований в домашніх умовах березовий сік, закатуємо металевою кришкою і ставимо вгору дном у холодне місце.
Якщо ви зберігаєте сік в пляшках, то підготувати лимон і апельсин для подальшого приміщення на дно посуду можна кубиками, паличками або будь-яким іншим способом некрупною нарізки.
Заморожування
Ще один спосіб приготування і зберігання березового соку — заморожування. Він простий і практичний. Таким чином напій не розгубить цінних речовин і корисних для організму вітамінів.
Для такого способу знадобиться лише березовий сік у чистому вигляді і пакети, або пластикові пляшки.
Свіжий березовий сік виливається у пляшки і щільно закупорюють, поміщається в морозильну камеру.
Якщо ви використовуєте пакети, то вони повинні бути чистими, новими. Виливати рідину в них краще невеликими порціями, по 2 склянки напою в пакетик. Все повітря обов’язково випустити, пакет щільно закрити і відправити в морозилку.
» Як приготувати березовий сік у домашніх умовах?» — у всі часи це питання було актуальним. Способів і рецептів створення смачного напою зараз існує величезна кількість, і всі вони по-своєму унікальні, цікаві. Звичайно, було б чудово спробувати березовий сік у всіх виконаннях, але починати варто з простого і в той же час смачного рецепта.
Вживати березовий сік корисно і приємно, адже напій не тільки багатий цінними для здоров’я речовинами, але і володіє жаждоутоляющим ефектом і прекрасним смаком.
Робимо лимонад з березового соку — відео
Leave a Reply