Якщо влітку, як правило, кавуни – це десерт, то взимку цей плід з легкістю перетворюється в незвичайну закуску. Він набуває різні смакові якості і може стати кислим, пряним, солоним і навіть гострим. Все залежить від особистих переваг.
У кавуні міститься багато цілющих речовин і мікроелементів, які благотворно впливають на людський організм. Але як солити кавуни на зиму в банках, щоб максимально зберегти їх?
При маринуванні, наприклад, оцтова кислота руйнує частину корисних сполук і вітамінів. До того ж, не всім можна вживати в їжу продукти з її змістом, тим більше дітям, у яких при вигляді кавуна руки так і тягнуться до ласощів. Замінюючи процес консервації природних бродінням, отримуємо натуральний продукт у власному соку. Тому корисніше заготовляти на зиму солоні кавуни в банках, тоді ними можна радувати всю сім’ю.
Перш ніж визначитися з рецептом соління кавунів в банках на зиму, потрібно правильно вибрати сам продукт, щоб не розчаруватися в смаку готового страви і не отримати розлад шлунка.
Кавун з жовтим плямою і яскравим контрастом смужок скоріше всього не містить хімікатів. А груба, м’якоть жовтувата, її нерівномірний колір, різнокольорові насіння повинні насторожити: скоріше всього ягода напхана нітратами, для швидкого дозрівання.
Звичайно, якщо солити кавуни цілими в бочках, то вони виходять соковитою і відрізняються за смаком. Але в умовах квартири такий спосіб приготування стає неможливим. Тому немає нічого краще, як солити кавуни шматочками, використовуючи пляшки або банки.
Рецепт класичного соління кавунів з фото
З розрахунку на 3-х літровий бутель знадобиться:
- кавун (скільки увійде в бутель);
- 4 ст. ложки цукру;
- 1 ст. ложки солі;
- 1 ч. ложки лимонної кислоти;
- вода.
Процес приготування:
- Кавун добре промити проточною водою.
- Зрізати тонку зелену шкірку до твердої білої м’якоті.
- Нарізати на середні шматочки і видалити кісточки.
- Бутлі промити з содою і простерилізувати.
- Укласти кавун в готову тару і залити окропом. Хвилин через 10 злити воду в каструлю, закип’ятити і повторити процес. Ще раз злити воду в каструлю, додати цукор, сіль, кислоту і дати розсолу покипіти 3-5 хвилин.
- Не утрамбовувавши, укласти в банки шматочки, залити гарячим розсолом. Закатати стерильними кришками.
- Встановити банки догори дном і укутати ковдрою. Наполягати пару днів, прибрати в прохолодне місце.
Для рецепта соління кавуна в банку під закатку кісточки з м’якоті слід видалити. В процесі бродіння в них відбувається дуже активна реакція, що може призвести до вибуху банки. Якщо зберігати продукт планується під капроновою кришкою або в інший не герметичної ємності, то таке очищення можна не проводити.
Лимонну кислоту часто замінюють оцтом, якщо він не протипоказаний. Додають його при заливці готового розсолу в банки – 1 ч. л. оцту на 1 літр продукту. Також консервантом може послужити аспірин. На кожен літр тари кладеться 1 таблетка і заливають розсолом.
Для цього рецепта можна використовувати всілякі прянощі. Кавун любить ті ж спеції, що і огірок. Це можуть бути вишневі або смородинові листя, кріп, зубчики часнику, хрін, імбир, перець запашний, лавровий лист, коріандр.
Подавати солоний кавун рекомендується до жирної їжі, для легкого її перетравлення, або як самостійну закуску.
Для засолювання рекомендується використовувати домашні кавуни без нітратів, так як під час бродіння дію отрут посилюється. Вибирати слід тонкокорі сорти з щільною м’якоттю, не перезріле. Якщо попався недозрілий плід – не варто його викидати. Закочувати можна навіть зеленуваті кавуни, які не набрали солодощі. Розсіл з цукром виправить становище.
Самим здоровим способом зберегти кавун є його засолювання в банках без стерилізації. Закочувати такий продукт не можна – інтенсивне бродіння розірве банку. Зберігати його слід під капроновими кришками.
Але зберігати, іноді, не вистачає сили волі. Хочеться якнайшвидше випробувати готову страву і заготівля відкривається раніше, ніж вона повністю просолились. Як засолити кавуни в банках на зиму, щоб можна було насолодитися ними в будь-який момент? Кавуни з гірчицею можна вживати на третій день приготування. Якщо витримати їх тиждень – вони перетворяться в пікантну ароматну закуску з багатим смаком.
Рецепт малосольних арбузов з гірчицею
Кавун промиваємо і обов’язково очищаємо від шкірки (так вони швидше просолятся).
Нарізаємо плід колами, а потім кожен коло ріжемо на 4-6 трикутників.
На тарілки насипаємо сіль, цукор і суху гірчицю.
Кожен шматок натираємо гірчицею і вмочаємо в солі і цукру. За бажанням – приперчити.
Викладаємо кавун в бутель шарами.
Кілька днів витримуємо засолку при кімнатній температурі, а потім відправляємо в льох або холодильник.
Таким чином вийдуть малосольні кавуни. Якщо хочеться більш вираженого смаку – пересипте кожен шар викладених кавунових трикутників невеликою кількістю солі і цукру.
Засолку арбузов краще починати виробляти з вересня. Висока літня температура сприяє швидкому і занадто інтенсивному бродінню і кавуни можуть перекиснуть.
Солоні кавуни з медом
Якщо процес стерилізації замінити змазуванням медом, природним консервантом та антибіотиком, то кавуни придбають особливий запашний аромат і незабутній смак.
Процес приготування:
- Очищений гарбуз нарізати на шматочки.
- Стінки банок щедро змастити медом.
- Укласти шматочки кавуна.
- Додати добре промиті листя смородини, невеликий шматочок імбиру і 2-3 розколотих стручка кардамону.
- Залити гарячим розсолом (на літр води по 1 ст. л солі і цукру)
- Через 2-3 дні шумування розсіл слід злити, прокип’ятити і залити заново.
- Можна загорнути готовий продукт.
Дізнавшись, як правильно солити кавуни в банках на зиму, порадуйте себе цій заготівлею холодним зимовим вечором. Тим більше, що організму в цей період катастрофічно не вистачає корисних речовин. Містяться в кавунових ягодах магній, калій, фосфор, залізо, вітаміни групи В, Р і С, легко компенсують частину потрібних мікроелементів.
Читайте також: Як заморозити кінзу на зиму?
Leave a Reply