Як зберегти фрукти з овочами з вашого саду свіжими протягом тижнів або місяців? Ми зібрали для вас корисні рекомендації та поради, які допоможуть вам досягти успіху у створенні належних умов для зберігання врожаю.
Як зберігати овочі
Картопля
Ні в якому разі не використовуйте холодильник для зберігання картоплі, інакше крохмаль, що входить до його складу, перетвориться в цукор, а сам овоч придбає солодкий смак. Щіткою видаліть залишки землі з плодів і помістіть їх в темне прохолодне місце, де температура тримається на позначці в 4-5°С. Найкраще зберігати картоплю в підвалі, в недоступній для світла зоні, використовуючи пластикові ящики, вистелені шаром вологого піску.
На відміну від інших овочів, плодів картоплі потрібно трохи більше тепла, тому контейнери з ними слід розташовувати вище рівнем.
Не складируйте з яблуками в одну тару, так як фрукт виділяє газ етилен, прискорює процес псування картоплі.
Часник і цибулю
Ні часник, ні цибуля (не шалот) також ніколи не зберігається в холодильнику. Їм потрібне прохолодне сухе місце з хорошою вентиляцією і температура 5-8°С. Ідеально підходять сітчасті мішки, в яких партію овочів доставляють в магазин (вони чудово «дихають»). Якщо спеціального мішка у вас немає, візьміть звичайну миску. Помістіть в неї часник і зберігайте в коморі. Можна також використовувати сумку, тільки переконайтеся, що в ній досить вентиляційних отворів.
Пара цікавих фактів на замітку:
- картоплю виділяє вологу, яка прискорює гниття цибулі, тому не зберігайте їх поруч;
- цибуля зелена і цибуля-шалот можна тримати в холодильнику;
- з часнику можна приготувати часниковий порошок, який служить чудовою приправою.
Хочете перестати плакати, коли ріжете цибулю? Охолодіть його протягом півгодини раніше, ніж відокремлювати зовнішні шари. Корінь відрізайте в останню чергу, так як він викликає сльози сильніше всього.
Як зберігати буряк, морква і пастернак
Морква та інші коренеплоди добре зберігаються шарами в ящиках з піском або торфом. Тримайте їх на самому нижньому ярусі вашого підвалу, там холодніше.
Якщо у вас є надлишок буряків, приготуйте з неї борщ і заморозьте. Щоб отримати більш насичений колір, додайте трохи оцту. Буряк буде легко натерти, якщо її попередньо відварити.
Гострий перець
Гострий перець висушується за звичаєм на нитці. Розташуйте його так, щоб стручки не стикалися один з одним. Таким чином ви забезпечите хорошу циркуляцію повітря, а перець высушится правильно.
Помідори
Помідори зберігаються при кімнатній температурі подалі від прямих сонячних променів. Підійде будь-яка неопалювана кімната, або вентильований погріб. Якщо овочі ще зелені, викладіть їх в неглибоку коробку, відокремивши кожен плід папером, тоді вони дозріють. При температурі 12 градусів цей процес займе близько 26 днів. Якщо підняти до 20°С, то знадобиться всього два тижні. Ніколи не зберігайте помідори в холодильнику, якщо хочете зберегти їх оригінальний освіжаючий смак.
Салат-латук
Салат довго не зберігається, це швидкопсувний продукт. Це єдиний овоч, який ми рекомендуємо промити і висушити перш, ніж прибирати в холодильник. Зазвичай продукти миються безпосередньо перед їх приготуванням. В результаті дії води руйнується природне захисне покриття, що перешкоджає утворенню цвілі.
Сполосніть листя салату холодною водою і просушіть на кухонному рушник (якщо немає спеціальної центрифуги для сушіння зелені). Після цього заберіть латук в пластиковий контейнер з вентиляційними отворами.
Якщо ви збираєте салат з городу, то робіть це тільки вранці. В іншому випадку, він швидко зів’яне.
Кабачки
Кабачки не люблять холод так, як коренеплоди. Їх слід зберігати при температурі від 10 до 18 градусів. Якщо в приміщенні буде холодніше, вони зіпсуються, а якщо тепліше – стануть жорсткими і волокнистими. Можна покласти кабачки під ліжко в спальні, але за умови, що в приміщенні буде завжди прохолодно.
Як зберігати фрукти
Кращий спосіб зберігання яблук
Яблука можна помістити в холодильник для зберігання на короткий термін. Покладіть їх в висувний фруктовий ящик і накрийте вологим рушником.
Ніколи не залишайте яблука в мисці на кухонному столі, якщо не збираєтеся їсти їх найближчим часом. Вже при температурі +10 градусів плоди зріють в 4 рази швидше, ніж при нульовій. А якщо в приміщенні буде більше 20°С, то фрукти стануть перезрілими за лічені дні.
Для тривалого збереження наповніть яблуками целофанові пакети і покладіть в пластикові коробки. Слід підтримувати стовпчик термометра на нульовій позначці, тоді плоди не втратять свої властивості і не зіпсуються протягом півроку. Якщо у вас немає спеціального погреби для коренеплодів, досягти схожих умов теж можливо. Для цього додайте подвійну картонну коробку з яблуками в холодній передпокої або в підвалі.
Якщо яблука заморозити, то при відтаванні вони випустять сік. Слідкуйте, щоб температура не падала нижче нуля.
Зберігання ягід
Ніколи не мийте ягоди, якщо не збираєтеся відразу ж їсти їх, вода видаляє тонкий захисний епідермальний шар шкірки. На жаль, довго зберігати цей швидкопсувний продукт не вийде. Однак, при великій необхідності, загорніть ягоди в паперовий рушник і покладіть в щільно закривається контейнер. Приберіть в сухе прохолодне місце або в холодильник на 2-3 дні максимум.
Тропічні фрукти
Тропічні фрукти швидко втрачають свої смакові якості в холодильнику або при низькій температурі. По можливості, зберігайте банани, авокадо, цитрусові фрукти, а також ананаси, кавуни, баклажани, огірки, перець і квасолю при 10 градусах.
Трави
Кріп і петрушка простоять до двох тижнів, якщо стебла занурити його у склянку води і накрити поліетиленовим пакетом. Більшість інших трав (і зелені) можна короткочасно зберігати в холодильнику немитими в щільно закритих пластикових контейнерах з достатньою кількістю рідини, щоб не допустити передчасного в’янення. Для більш тривалого зберігання, використовуйте влагопроницаемую папір і целофан.
Зберігання свіжих трав
Більшість свіжих трав швидко в’яне в холодильнику. Ви напевно помічали, як буріє базилік або петрушка. Ці листові трави (а також кінзу, м’яту і кріп) краще всього поставити в склянку холодної води, немов букет квітів. Підріжте стебла і міняйте воду раз на два дні. Просто отщипывайте листя тоді, коли вам потрібно. Це буде стимулювати ще більше зростання. Ви також можете висушити або заморозити зелень, а також законсервувати в оцті або використовувати її для соусу песто.
Сушені трави не можна розміщувати біля плити або в безпосередній близькості від пальників. Тепло і пар швидко змусить їх майже повністю втратити смак. Як і завжди, вибирайте сухе і прохолодне місце.
Загальні поради
Кілька загальних порад обов’язково стануть вам у нагоді. Запам’ятайте, заморожений ревінь, солодка кукурудза і зелена квасоля не втрачають смакових якостей після відтавання, тому сміливо зберігайте їх у морозилці.
Огірки, буряк, журавлина, помідори і практично всі фрукти (особливо персики) відмінно підходять для консервування. Як співав один американський співак на цю тему: «Моя бабуся завжди зберігає в банках шматочок літа».
Відео-рекомендації по збереженню врожаю
Читайте також: Як швидко проростити насіння моркви
Leave a Reply