Якщо ви сільський житель і маєте в домашньому господарстві корову, сепаратор для молока необхідний. Навіть одна корова, якщо вона ведерница, нагодує сім’ю сметаною і сиром. Малопродуктивних годувальниць зараз у домашньому обійсті не тримають – нераціонально. Від кількості корів, їх продуктивності залежить, яку модель сепаратора потрібно купувати.
На чому заснована молочна переробка
Свіже коров’яче молоко являє собою суспензію, в якій жирові кульки, звані вершками, знаходяться в суміші з більш важкими молекулами інших складових молока. Вони легко відділяються від основної маси продукту, спливаючи. Для прискорення поділу фракцій створені сепаратори для молока. Надалі важкий залишок розшаровується на сирну масу і сироватку, але це після сквашування. Для їх поділу існують також сепаратори.
Відокремити вершки під час сепарації можна в будь-якому процентному відношенні.
Якщо кінцевий результат переробки становить 1:10, значить, на кожні 10 літрів відвійок отримано 1 літр вершків з 11 літрів молока. Це вершки, які містять велику кількість масла і мало рідкої фракції. Але можна отримати 3 літра вершків на 8 літрів відвійок. Такі вершки будуть рідкими, і масла з них вийде мало. Сепаратор дозволяє створити співвідношення від 1:4 до 1:12.
В побуті і для первинної переробки молока невеликих фермерських господарств використовують тільки сливкоотделители або сепаратори, що одне і те ж. Відділення вершків відбувається під дією відцентрової сили, яка відкидає важкі частинки до периферії, а легкі залишаються ближче до центру. Після поділу залишається, відібрати фракції в окремі ємності.
Сепаратор молочний являє налаштовану систему безперервної подачі молока в обертовий тарілчастий барабан і відбору вершків і відвійок, або знежиреного молока.
Але процес залежить від багатьох факторів:
- швидкості обертання барабана;
- завдання на отримання певного співвідношення відвійок і вершків;
- від температури і витрати молока через центрифугу.
Досвідчений користувач знаходить своє співвідношення змінних і намагається слідувати йому. Для користувача ручним апаратом актуально вловити потрібну кількість оборотів привода вручну. Електричний сепаратор для молока налаштовується завчасно, кнопками режиму.
Принцип роботи сепаратора
Молоко в тарельчатом барабані під дією відцентрових сил поділяється на кожній тарілці. За загальним каналах обрат піднімається в приймальну камеру і відводиться через ріжок в ємність. В іншу камеру потрапляють вершки. У грязьовик потрапляють випадкові домішки. Так працює побутової молочний сепаратор незалежно від виду приводу. Прийоми правильної роботи, послідовність операцій відображені в інструкції по експлуатації сепаратора.
Обов’язковою для всіх побутових сепараторів є ретельна промивка і просушування всіх деталей після перегонки молока.
Дивно, але якщо тарілки недостатньо чисті, одягнені не в належній послідовності, апарат не буде працювати і молоко потече з усіх щілин.
Моделі сепараторів для побутового використання
При виборі сепаратора для молока необхідно враховувати особливості кожного споживача:
- Разовий обсяг переробки зумовить вибір обсягу адміністратора чаші. Чим більше молока потрібно перегнати, тим велика чаша буде потрібно, щоб щохвилини не додавати молоко. Випускають ємності на 5,5 і 12 літрів.
- Універсальний сепаратор поєднає очищення молока від сторонніх домішок і відділення вершків.
- Якщо щодня переганяється більше 30 літрів молока, кращим придбанням стане апарат з електричним приводом.
- Металеві деталі більш міцні, довший термін експлуатації, але вони дорожче пластикових сепараторів.
Одним з найбільш затребуваних є сепаратор «Мотор СІЧ». Це електричний побутовий прилад відкритого типу універсального призначення. Маркування залежить від продуктивності, вимірюваної л/год. Сепаратор може працювати протягом години, потім необхідна перерва для охолодження мотора. З’єднання з сепаратором йде через редуктор і перехідну муфту. Молокоприймач розрахований на 12 літрів. Обрат може відбиватися до 0,05% жирності. Ставлення вершків до обрату може бути 1:4-1:10. Коштує такий агрегат від 6,5 тисяч в залежності комплектації і матеріалу виготовлення робочої частини.
Молоко перед сепарацією обов’язково підігрівають. Якщо під рукою немає термометра, молоко повинно дорівнювати температурі пальців, а це значить, що палець відчуває, молоко трохи тепле.
Відкривати кран і запускати молоко в систему потрібно після того як сепаратор набере обертів, прогріється, попрацює на холостому ходу близько п’яти хвилин.
Сепаратор Фермер відрізняється від попереднього апарату більшою швидкістю обертання шліфувальної барабана, 1450 об/ хв, а отже, більш ефективним розподілом молока на вершки і відвійки. Частота обертання барабана регулюється. Важить пристрій всього 3 кг.
Ручні сепаратори РЗ ОПВ розраховані на невисоку продуктивність. В комплект входить чаша на 5,5 літра. В пластиковому виконанні сепаратор коштує 3 тисячі, в металевому в два рази дорожче.
Як самостійно зробити слівкоотделітель для молока
Проте умільці прийшли до висновку, що можна створити молочний сепаратор своїми руками, користуючись тією ж відцентровою силою. На схемі зображений найпростіший апарат, що розділяє вершки і відвійки на фракції.
При обертанні під дією доцентрового прискорення, чим важче частка, тим далі і з більшою силою вона відкидається. Якщо взяти посудину, налити в нього молоко та надати достатню швидкість обертання, відбудеться поділ рідини. Легка фракція буде перебувати ближче до центру, а водна частина сконцентрується на обертових стінках і буде прагнути вилетіти далі.
В обертовому циліндрі робиться отвір тонкою голкою. Він поміщається в нерухому посудину, який буде приймати бризки. Важливо знати кількість відібраного знежиреного молока. Це визначається до початку відділення. Залишилася у внутрішньому циліндрі частина – легка фракція, вершки.
І чим більше буде відібрано знежиреного молока, тим густіше будуть вершки.
Такий саморобний сепаратор дозволяє обробити тільки одну порцію молока, після чого можна виробити нову завантаження. Крутний момент можна передати від будь-якого двигуна. Швидкість обертання барабана повинна бути не більше 1400 об/хв
Іншим принципом сепарації молока є вібраційний, але в побутових сепараторах для молока він не знайшов застосування. Магнітні сепаратори для відділення вершків від холодного молока і сироватки від сиру використовуються у промисловій переробці, модель А-1 АГВ.
Як зібрати сепаратор — відео
Читайте також: Культиватор Кайман для міцного господаря
Leave a Reply