Грузинська кухня користується популярністю в багатьох країнах. Саме тому сині баклажани по-грузинськи на зиму є традиційною стравою, яке люблять консервувати багато домогосподарки. Квашені баклажани виділяються серед інших закруток, так як вони володіють не тільки хорошими смаковими якостями, але ще і виділяються своїм зовнішнім виглядом.
Деякі вважають, що консервувати мариновані баклажани дуже складно. Однак зробити це не так важко, якщо заздалегідь ознайомитися з тим, як приготувати на зиму баклажани по-грузинськи.
підготовка тари
Закручування баклажанів по-грузинськи на зиму без стерилізації здійснюється досить рідко. Більшість віддає перевагу закривати смажені баклажани в заздалегідь простерилізовані ємності. Тому складно знайти домогосподарку, яка б не стерилізувала банки перед їх застосуванням.
пар
Часто закуска з баклажанів на зиму закривається в банки, які перед цим були оброблені паром. Саме це найпоширеніший спосіб стерилізації.
Щоб обробити ємності, необхідно заздалегідь їх оглянути і переконатися в тому, що на них немає тріщин. Після цього невелика каструлька наповнюється водою і ставиться на газову плиту. Зверху розміщується решітка, яка потрібна для установки банок. Вони обробляються до тих пір, поки по внутрішній стороні їх кришок не почнуть стікати краплі води. Після цього можна знімати тару з каструлі і закочувати солоні баклажани на зиму.
У посудомойке
Якщо кухня оснащена посудомийкою, то можна простерилізувати тару з її допомогою. Перед закручуванням заготовки все банки слід ретельно відмити і поставити в посудомийну машину. Температура води в ній повинна бути не менше 70 градусів. Тара обробляється протягом 10-20 хвилин, після чого можна закочувати печені або квашені баклажани.
В духовці
Солоні баклажани можна закочувати в тару, яка була простерилізована в духовці. Для таких цілей абсолютно не підходить газова духовка, так як в ній нерівномірна температура. Тому рекомендується використовувати електричну модель з більш стабільною температурою нагріву.
Стерилізувати банки таким методом дуже просто. Для цього необхідно кілька ємностей помістити в піч, розігріту до 150 градусів. Вони витримуються в ній протягом 20 хвилин, після чого дістаємо їх і консервуємо сині.
класичний рецепт
Існують різні рецепти приготування консервацій, але не всі з них можуть використовуватися в домашніх умовах. Допоможе закрити будинку баклажани по-грузинськи на зиму рецепт класичний. Така заготовка створюється за допомогою таких інгредієнтів:
- три головки часнику;
- один перець;
- кілограм баклажанів;
- 80 г цукру;
- сіль за смаком;
- 400 мл олії;
- 100 мл оцту.
У деяких випадках ця засолювання доповнюється та іншими інгредієнтами. Наприклад, деякі кладуть в банки помідори.
Консервація починається з підготовки всіх необхідних інгредієнтів. Для приготування закуски вибирається смачний і молодий баклажан. Все синенькі ретельно вимиваються і нарізаються невеликими кружечками і відкладаються в сторону. Деякі з них можуть мати гіркуватий присмак, і щоб його позбутися, доведеться замочити овочі в спеціальному сольовому розчині.
Не варто вимочувати кожен нарізаний баклажанний кружечок занадто довго. Досить виділити для цього 10-15 хвилин.
Підготувавши основні інгредієнти, необхідно зайнятися підготовкою соусу. Саме в ньому і будуть закриватися нарізані баклажани. Для приготування соусу доведеться нарізати болгарський перець кружками. Однак перед цим слід видалити серцевину з насінням і плодоніжки. Після цього кожен шматочок перцю пропускається через м’ясорубку, щоб отримати однорідну рідку масу. Якщо м’ясорубки немає, то замість неї можна скористатися кухонним комбайном або блендером.
Після приготування соусу слід приступити до обсмажуванні баклажанів з помідорами або іншими овочами. Інгредієнти викладаються щільним шаром на сковороду, политу олією. Коли сковорода добре розігріється, в неї можна буде висипати нарізаний часник або цибулю. Болгарський перець додається трохи пізніше. Всі посипається нарізаним перцем тільки після повної обсмажування баклажанів з усіх боків. Всі інгредієнти в сковороді ретельно перемішуються і гасяться протягом 20 хвилин. Якщо періодично перемішувати вміст сковороди дерев’яною лопаткою, то сині пригорять.
Вся маса з сковороди пересипається в маленьку каструлю і заливається приготовленим соусом. Якщо суміш до цього не солили, то в неї слід додати дрібку солі. Також в каструлю слід вилити трохи оцту і цукру. Потім все кип’ятиться на плиті близько 15 хвилин.
Після цього розподіліть гарячу масу по заздалегідь простерилизованнимбанкам і закрийте їх закаточними кришками. Ємності з закруткою перевертаються і остигають протягом 10 годин, після чого їх можна перенести в льох для зберігання.
З яблуками
Деякі рецепти відрізняються від інших унікальними інгредієнтами. До одним з таких рецептів можна віднести закрутку баклажанів з яблуками. Для створення закуски знадобляться:
- кілограм синенькі;
- кілограм томатів;
- 500 г перцю;
- 400 г цибулі;
- два яблука;
- 300 г масла;
- 90 г солі.
Для приготування консервації рекомендується використовувати краще сорту кисло-солодких яблук. Вони ретельно вимиваються, чистяться від шкірки і нарізати на невеликі кубики. Після цього готуються сині. Їх також слід для початку відмити від бруду і очистити від шкірки. Спочатку вони ріжуться уздовж, а потім нарізані смуги шинкують на невеликі кубики.
Підготувавши основні овочі, слід вилити на сковороду масло і трохи розігріти її. Потім в неї висипається цибулю, баклажани, яблука з перцем і томатами. Якщо хочеться закрити на зиму гострі сині, то слід додати побільше перцю. Все це гаситься півгодини на повільному вогні. Щоб зробити консервовану закуску, необхідно весь вміст сковорідки висипати в банки і закатати.
висновок
Існують різні рецепти створення зимової консервації з баклажанів. Для приготування такої закуски достатньо вивчити будь-який рецепт з фото і дотримуватися того, що в ньому написано. Також можна порадитися з людиною, який маринує синенькі вже не перший рік.
Leave a Reply