Вам обов’язково потрібна гостра грузинська аджика, якщо любите побалувати себе відбивною зі свинини або смаженими курячими крильцями. Добре поєднується гостра приправа з овочами, рибою і коржиками. Головне, щоб вам можна було вживати гостру їжу, тому що основним інгредієнтом в будь-якому з кращих рецептів грузинської аджики на зиму буде гострий перець.
Аджика грузинська швидко і без теплової обробки
У магазині запасіться сухими, готовими до вживання приправами: коріандром, хмелі-сунелі, сухий кінзою. Візьміть кожної приправи по пачці. Перед покупкою перевірте термін придатності. Вам потрібні спеції свіжі, запашиста.
Для грузинської закуски потрібно купити волоських горіхів, їх потрібно в нашому рецепті 7 штук. Ще потрібно штук 5 гострого перцю і половинка солодкого, болгарського. Не завадить свіжа зелень, можна обійтися пучком кропу. Потрібно не забути про часник. Якщо головки великі, однією цілком вистачить, чистимо її, розбираємо на часточки і дрібніше пресом.
На столі лежить все, що потрібно для приготування страви, настав час приступати до готування. Для початку красиво подрібнити ядра волоських горіхів і насіння коріандру. Я це зробила в ступці, вона у мене гарненька.
У блендері дрібніше в першу чергу перці, слідом йде зелень. Дістаємо великий салатник, скляний або з порцеляни, кладемо в нього всі інгредієнти, крім горіхової маси, часнику і оцту. Масу вимішуємо ретельно. Коли вона стане рівномірною, додамо подрібнені з коріандром і кропом горіхи, часникову пасту, сіль, оцет. Солі та оцту кладемо по 2 чайних ложки. Завадимо аджику кілька хвилин, потім перекладемо в суху, чисту банку. Для зберігання аджики по-грузинськи на зиму банки герметично закрити.
Аджика по-російськи з помідорами
До традиційної кухні Грузії рецепт ніякого відношення не має – це чисто російська, кулінарна варіація на тему аджики. Робити її будемо з томатів і часнику. Візьмемо томатів більше 1 кг, тому що на виході повинен вийти 1 л м’якоті. Для їх подрібнення використовуємо електричну м’ясорубку.
Очищені зубки часнику (їх потрібно 1 стакан) теж перекручуємо на м’ясорубці. Отриманий соус з помідорами виллємо в таз і посолимо. Солі піде від 1 до 2 ст. л. Аджику кілька годин тримати в блюді і іноді заважати. Коли сіль розійдеться, аджику розлити по невеликих за обсягом банкам.
Аджика класична
Класична аджика – це, в першу чергу, гострий перець. Його за рецептом потрібно 250 м ядер волоського горіха потрібно всього 20 г, часнику стільки ж. Сіль будемо сипати до смаку, а спеції візьмемо такі:
- чабер – 5 г;
- кінза – 10 г;
- кріп – 5 г;
- базилік – 5 м
Перець дуже гострий, тому для роботи з ним надягаємо на руки рукавички. Його спочатку вичищаємо від насіння і перегородок, потім моєму і замочуємо у воді протягом 2-3 годин. Щоб перець не спливав догори, кладемо на нього вантаж.
Після вимочування перець просушують рушником і разом з усіма спеціями перетираємо в ступці до однорідного стану. Солі, якщо що, додаємо ще. Густу, класичну аджику перекладаємо в суху баночку – в ній приправа буде довго стояти в холоді.
Аджика грузинська з помідор і часнику
Аджика грузинська – відмінний маринад для курки, запеченої в духовці. Приготуємо більше, щоб вистачило на всю зиму.
Восени повно стиглих помідорів, які можуть швидко зіпсуватися, якщо їх вчасно не переробити. Червона грузинська аджика домашнього приготування – хороша альтернатива магазинної.
Візьмемо 5 кг стиглих, м’ясистих помідорів і стільки ж солодкого перцю. Щоб суміш була гостріше, включимо в рецепт гострий перець. На цей обсяг томатів вистачить 3 стручків чилі для любителів помірного по гостроті аджики, 5 – для любителів гострої їжі.
Особливої гостроти додасть часник. Його потрібно 500 м Крім овочів, потрібна буде сіль, а для кращої консервації оцет. Сіль кладемо за смаком: якщо оцет 9%, то 1 столову ложку. Овочі подрібнити в чаші блендера (можна перекрутити на м’ясорубці).
У подрібнену овочеву масу сипем підготовлену сіль, наливаємо оцет. Таз з заготівлею накриваємо чистим рушником і залишаємо на одну годину. За цей час перешкодити аджику не менше 3 разів. Аджику розлити по банках. Банки варто брати невеликого обсягу. Взимку зберігати банки в холодильнику. Аджикою можна урізноманітнити будь-який м’ясний делікатес.
Оригінальна аджика з яблуками
Чи можна назвати грузинської аджику на зиму, якщо в її складі є яблука, не знаю, але знаю, що смак у неї відмінний. Помідори теж є в рецепті, їх потрібно 1,5 кг. Для цієї аджики краще підходять кисло-солодкі сорти яблук, потрібно рівно 500 г, стільки ж солодкого перцю і помаранчевої моркви. Часнику потрібно поменше – усього 300 г. Гострий перець буває різний і по гостроті, і за розміром, тому кожен вирішує сам, скільки стручків йому брати. Я взяла 3 штучки.
Шкірку з яблук зчистити ножем, серцевину з насінням вирізати обов’язково, м’якоть нарізати кубиками і відставити убік. З помідор шкірочку теж доведеться прибрати. Для цього 5-6 секунд потримати томати в окропі і стільки ж в дуже холодній воді. Шкурка після таких контрастних ванн знімається набагато легше. «Голенькі» помідори ділимо на 4 частини і ставимо в сторону.
На черзі перці. Почнемо з солодких. Перемиємо, обсушити, видалимо серцевину разом з перегородками і насінням, розрізати кожен на 2 частини. Те ж саме повторити з гострими перчиками. Перемити ретельно морква, видалити шкірку, нарізати квадратиками середнього розміру. З овочів залишився часник. Його почистити, подрібнити.
Всі овочі підготовлені, пора їх гасити. Для варіння візьмемо каструлю велику, всі овочі, крім часнику, змішати, подрібнити в блендері, виллємо в каструлю. Аджику посолимо на око і виллємо в неї 0,5 л олії. На плиті вона буде стояти і варитися 2 години.
Ближче до кінця в каструлю висипати подрібнений часник, покіпятіть хвилин 5 і зняти каструлю з вогню. Приготовану на зиму аджику по-грузинськи можна розливати по банках і відправляти на полицю.
Аджика з хріном по-абхазски
Цей рецепт здебільшого складається з гострого чилі. Потрібно 20 штук перцю чилі. Знаючи його сильним, можна уявити, яка справжня пекуча закуска вийде. Крім чилі, потрібні хрін і часник. Кореня піде 4 штуки, а часнику 200 м знизить гостроту солодкий перець. Вибрати 10 штук найбільших, м’ясистих, краще червоних.
Всі овочі добре помити, часник очистити від лушпиння, розділити на зубки, придушити чеснокодавку. Хрін очистити від верхньої шкірки, порізати на шматочки, перекрутити на м’ясорубці. Всі види перцю подрібнити за допомогою м’ясорубки. Консистенція аджики стане краще, якщо овочі пропустити вдруге.
Скласти перемелені овочі в каструлю з кришкою, додати по 4 столових ложки солі і цукру. Два дня заготовка повинна стояти в теплому приміщенні. На третій день влити склянку оцту, раз-два перешкодити з інтервалом в 30 хвилин. Після чого сильним закуску можна фасувати в баночки і ставити в холодильник.
висновок
Виберіть будь-який вподобаний рецепт, приготуйте закуску і ніяка застуда взимку вам не страшна. Гострий перець і часник вб’ють будь-яких мікробів, що проникли в організм. Є аджику, приготовлену своїми руками, набагато корисніше, ніж закуску з супермаркету.
Leave a Reply