Баранина – м’ясо дуже корисне, хоча і не дуже поширене в нашій кухні. А дарма! Страви з баранини не менше смачні і вже точно – більш дієтичні, ніж зі свинини і яловичини. А кого бентежить трохи специфічний аромат м’яса, то від нього позбутися нескладно – за допомогою маринадів і спецій.
1. Баранина в рукаві, запечена в духовці по-угорськи
Складові:
- Півтора кілограма баранини;
- 2 ріпчасті цибулини;
- 4 зубчики часнику;
- 2 лаврові листочки;
- 3 столові ложки оливкової олії;
- 1 стручок гострого перцю;
- 1 чайна ложка винного оцту.
приготування:
1. Замаринуйте бараняче м’ясо за нескладним рецептом, що має на увазі наповнення його дрібно посічений часником і лавровим листом. Останній руками поламайте на крихітні шматочки і використовуйте тільки в такому вигляді.
2. Руками натріть шматок м’яса сіллю і чорним перцем. Приготуйте заливку: пряну суміш з оливкової олії, винного оцту і приправ, що включає в себе гострий перець, свіжі подрібнені трави. Цим соусом потрібно полити м’ясо і розминати його, щоб масла вбралися.
3. Очистіть цибулю від лушпиння, вимийте і приступайте до його нарізування кільцями. М’ясо і колечка потрібно вмістити в рукав, та таким способом, щоб м’ясо було зверху своєрідною подушки з лука. Закритий рукав 3 години витримується в холодильнику і 3 години випікається в духовці при температурі близько 200 градусів Цельсія.
2. Баранина, запечена в духовці з овочами по-вірменськи
Складові:
- 500 грамів молодої баранини;
- 5 бульб картоплі;
- 1 морквина;
- 1 цибулина;
- 3 великі помідори;
- 2 столові ложки рослинної олії.
приготування:
1. Не нарізуйте м’ясо на скибочки, а готуйте одним великим шматком – так смак буде яскравішим, і використовувати для кулінарних операцій буде простіше. Натріть баранину сіллю, чорним перцем, іншими приправами, які підходять до м’яса на ваш вибір.
2. Всі овочі потрібно ретельно вимити під проточною водою і очистити від зайвої шкірки, крім помідора, його шкурку можете залишити. Наріжте картоплю великими шматочками, моркву і цибулю – на кружечки, а помідори на скибочки. Не робіть шматочки занадто маленькими, нехай вони будуть великими.
3. Складіть м’ясо з овочами в форму, збризніть рослинним маслом і влийте воду.
4. У підготовлений лист покладіть м’ясо, навколо нього викладіть нарізані овочі і полийте вміст дека рослинним маслом. Влийте півсклянки кип’яченої води і відправте м’ясо в духовці при температурі не більше 200 градусів на півтори години.
3. Баранина з айвою по-індійськи
Складові:
- 750 грамів м’якого баранячого м’яса з передньої лопатки;
- 500 грамів стиглої айви;
- 100 грамів жиру молодого баранчика або свіжого свинячого сала;
- 3 цибулини;
- 50 мл рослинного масла
- Суміш приправ: коріандр, чорний і червоний перець, зіра;
- 1 гілочка трав.
приготування:
- Наріжте м’яке бараняче м’ясо на великі квадратні скибочки, повинно вийти близько 10-15 штук.
- Айву потрібно ретельно вимити, пушок зі шкіркою зняти і викинути. Також варто позбутися від серцевини з кісточками, а решту м’якоть нарізати на великі шматочки.
- Нарубаєте дрібно очищені від лушпиння цибулини і жир. Найлегше буде взяти жир самого барана для цього рецепта.
- Використовуйте для приготування страви казан або велику каструлю, але у останньої обов’язково має бути товсте дно. На саме дно налийте олію і додайте до нього жир.
- Коли жир почне міхур і сало стане перетворюватися в тверді шкварки, додайте в казан м’ясо і дочекайтеся, коли воно знайде м’який золотистий колір і покриється скоринкою. Саме час, щоб додати подрібнену цибулю і почати рясно перемішувати, поки вся рідина з лука не випарується.
- Разом з шматочками айви додайте і спеції до м’яса, можете влити ще трохи води, якщо здається, що занадто сухим вийде м’ясо. Коли айва потемніє, накрийте казан кришкою і залиште м’ясо паритися ще цілу годину, а потім подавайте блюдо до столу зі свіжою зеленню.
4. Шашлик з баранини по-узбецьки
Складові:
- 2 кілограми молодої баранини;
- 1 кілограм цибулі;
- 1 стакан гранатового соку;
- 2 столові ложки рослинної олії;
- 1 цілий лимон;
- 1 головка часнику;
- Базилік і чебрець;
- Сіль і чорний перець.
приготування:
Вимийте м’ясо, дайте йому висохнути і підготуйте його до приготування рецепту. Для цього потрібно позбутися зайвого жиру. Наріжте м’ясо на невеликі скибочки по 2-3 сантиметри товщиною і покладіть в миску.
Цибулини тонкими кільцями потрібно замаринувати, посолити і поперчити, окропивши оцтом. Додайте їх до м’яса, як тільки вони пустять сік.
У ступці подрібніть чорний перець і інші приправи, а саме коріандр, солодкий червоний перець, листя базиліка засушеного і чебрецю. Цими спеціями приправте м’ясо, можете ще трохи підсолити, якщо вважаєте за потрібне.
Далі полийте м’ясо рідинами: рослинним маслом, лимонним і гранатовим соками. Дрібно нарубати часник і його теж додайте в миску.
Близько 3 години повинно піти на маринування м’яса в холодному приміщенні, бажано під пресом. По закінченню цього часу пронизують шматочки м’яса шампурами, чергуючи з салом і цибулею. Протягом 15 хвилин на відкритому вогні шашлик буде готовий.
5. Баранина в кминному соусі, Ізраїль
Складові:
- 1,5 кг баранячої грудинки;
- Пучок кропу;
- 10 горошин перцю;
- Сіль перець.
Для соусу:
- 1 л індичого бульйону;
- 3 ст.л. борошна;
- 1 ст.л. цукру;
- 3 ст.л. оцту 9%;
- 3 ст.л. насіння кмину.
приготування:
М’ясо обмити, нарізати на порційні шматки, залити 1,5 л води, всипати 1 ч.л. солі, додати весь пушок кропу і перець горошком. Варити до готовності м’яса на невеликому вогні – близько 1 години. Залишок бульйону використовуємо для соусу. Але м’ясо треба залишити в ньому до повного охолодження – так воно буде дуже соковитим.
Потім м’ясо вийняти, порізати на скибочки і накрити.
Борошно розвести в склянці бульйону, решті довести до кипіння, влити борошняний розчин, додати цукор, оцет і кмин, варити 10 хвилин без кришки.
Помістити в гарячий соус м’ясо, потримати 5 хвилин, викласти на блюдо, полити соусом, обкласти зеленню і подавати. Добре поєднується з вареною картоплею або рисом.
Leave a Reply