Малосольна або пряного посолу оселедець – сама по собі смачна дуже. І приготувати її можна найрізноманітнішими способами, використовувати в салатах (чого тільки одна шуба коштує!), Подавати як добавку до різних гарнірів.
Ви не повірите, але в Азії таку оселедець навіть смажать (правда, на вулиці, тому, що запах ще той) або варять в пиві. І виходить дуже смачно. А ще одна вельми популярне у багатьох народів блюдо – оселедцева намазки для бутербродів, добірку рецептів якої ми і зібрали в цій добірці.
Найвідоміший рецепт – це, звичайно, форшмак. Блюдо це з єврейської кухні і готується господинями часто – на вихідні і всі свята. Існує кілька варіантів форшмака, три з яких – нижче.
1. Класичний єврейський форшмак
Готується такий форшмак у великій кількості, тому що відірватися від нього неможливо. Оселедець брати тільки цілу, з бочки або банки – з філе ніколи не вийде той справжній смак.
Складові:
- 2 великі жирні оселедці;
- 4 зварені круто яйця;
- 2 кислих зелених яблука;
- 2 сухаря білого батона або один засохлий ріжок;
- 1 цибулина середнього розміру;
- гірчиця;
- оцет;
- рослинна олія;
- сіль.
приготування:
- Щоб прибрати гостроту з лука, його треба спочатку очистити, розрізати навхрест, посипати туди сіль, загорнути в тканину і побити з усіх боків молотком для відбивних, потім пом’яти руками. Далі порізати на шматки і скропити 1 ст.л. оцту, перемішати і залишити хоч на годину-дві.
- Скиби сухого батона залити теплою водою для набухання (як варіант – молоком).
- Оселедець ретельно очистити від кісток і дрібно порубати ножем або пропустити через м’ясорубку. Разом з нею подрібнити віджатий м’який хліб і замаринований цибулю (сік злити).
- Яйця також порубати, яблука очистити від шкірки і натерти на крупній тертці або теж – через м’ясорубку.
- Всі інгредієнти з’єднати, додати 1 ст.л. гірчиці і 1 ст.л. рослинного масла, акуратно перемішати, по необхідності досолити (все залежить від оселедця).
- Помістити в холодильник для 3-4 години і можна подавати.
2. Форшмак по-одеськи
Трохи змінений рецепт з картоплею. Так хитрі одеські господині примудряються нагодувати більше народу, цей форшмак більш ситний.
Складові:
- 3 оселедця;
- 1 відварені в мундирі картоплі;
- 3 крутих яйця;
- 3 яблука;
- 3 цибулини;
- 200 г вершкового масла;
- 2 ст.л. лимонного соку;
приготування:
- Лук дуже дрібно порізати і підсмажити на розтопленому маслі до золотистого.
- Оселедець очистити і порубати.
- Картопля, яйця і яблука також почистити і подрібнити. Можна м’ясорубкою, а якщо взяти електричну м’ясорубку або блендер, то форшмак буде як паста. Але з рубаними інгредієнтами рецепт виходить набагато смачніше.
- Всі компоненти змішати з Посмажені цибулею в маслі. Суміш поперчити, додати сік і добре вимішати.
- Охолоджуватися маса повинна не менше 6-ти годин. Цей форшмак дуже добре намазується і найкраще закуска поєднується з часниковими грінками.
3. Форшмак святковий, за рецептом шеф-кухаря ресторану SOVA в Одесі
Намазка виходить пікантною і дуже ароматною. Оселедець для неї береться дуже жирна, бочкова або з великих банок
Інгредієнти на 2 порції:
- 1 тушка оселедця;
- 1 велике кисле яблуко зеленого кольору;
- 1 цибулина шалот або невелика ялтинська цибулина;
- 5 г кореня імбиру;
- 1 варене яйце;
- 1 ст.л. лимонного соку;
- 70 г вершкового масла;
- 1 маринована цибулина;
- сіль, мелений перець;
- для сервіровки – скибочки сірого або чорного хліба, червоний болгарський перець або скибочку маринованого імбиру, гурток лимона (лайма), свіжа зелень (цибуля-перо).
приготування:
- Лук треба замаринувати заздалегідь – за добу до готування. Порізати його тонкими півкільцями, облити через сито окропом, потім трохи посолити, пом’яти руками, додати лимонний сік, перемішати, утрамбувати і відкласти в холодильник.
- Оселедець очистити від кісток і шкурок, нарізати шматочками.
- Масло розм’якшити при кімнатній температурі.
- Яблука очистити від шкірки і насінної камери і порізати на кубики.
- Шалот або ялтинська цибуля також порізати.
- Все пропустити через м’ясорубку, в тому числі і заздалегідь замаринований цибулю, додати масло, вимішати до однорідності і в контейнері помістити в холодильник на 8-12 годин.
- Подавати на скибочках хліба, прикрасив перцем, імбиром і зеленню
4. оселедцевих масло
Все дуже просто – в рівних кількостях береться оселедцеве філе і розм’якшене масло, вбивається блендером, формується ковбаскою і в харчовій плівці охолоджується або навіть заморожується. Для їжі відрізається гурток і ставиться на батон або хліб. До складу також можна додати порізану зелену цибулю – буде гарніше.
5. Намазка з оселедця як ікра
Дуже смачний варіант, інгредієнти обов’язково пропускати через м’ясорубку – суміш повинна бути фактурною. Є взагалі три рецепта такий закуски, в них все береться однаково, крім одного інгредієнта: в найпростішому рецепті це варена морква, в більш вишуканих – така ж кількість (близько 100 г) відварених креветок або малосольной червоної риби.
Складові:
- 2 оселедця;
- 2 якісних плавлених сирка;
- 1 морква вагою близько 100 г (креветки, червона риба);
- 2 цибулини;
- 400 г вершкового масла.
приготування:
- Цибулю порізати і на 10 хвилин залити 0,5 л окропу, потім відкинути на сито.
- Оселедець очистити і порізати.
- Моркву відварити, зняти шкірку.
- Сирки помістити в морозилку на 15 хвилин, потім натерти на тертці.
- Оселедець, морква і цибуля пропустити через м’ясорубку.
- Змішати з плавленим сиром і розм’якшеним маслом, поставити на ніч у холодильник. Така намазки може зберігатися до тижня.
6. Гарячі бутерброди з оселедцевої намазуванням Калакуло (Фінляндія)
Робиться ця чудова закуска дуже просто.
- 500 г очищеного від кісток філе оселедця дрібненько посікти.
- Також дуже дрібно порізати 150 г копченого шпику або бекону.
- Змішати ці два інгредієнти, намазати на трикутні скибочки хліба (будь-якого – білого, сірого, чорного). Можна взяти також плоскі тарталетки і наповнити масою.
- Збити яйце і змастити ним верх бутербродів.
- Помістити в гарячу духовку на 10-12 хвилин.
- Подавати гарячими, присипавши зеленню цибулі.
Leave a Reply