Смородина – одна з найсмачніших, корисних і ароматних ягід, з якої роблять різні заготовки на зиму. Желеподібне варення зі смородини – улюблені ласощі дорослих і дітей. Ця ягода має унікальні желирующими властивостями, які перетворюють рідкий продукт в густе желе.
Як варити порічкове желе в домашніх умовах?
Це питання актуальне для багатьох. Для приготування такої заготовки можна використовувати ягоди червоної, чорної або білої смородини, при цьому смак продукту буде різним і неповторним. Також, можна поєднувати різні ягоди – малину, агрус, чорницю – від цього ягідне желе тільки виграє.
Найкращі рецепти приготування желеобразного смородинового варення:
Зміст:
- Желе з чорної смородини з лимонним соком
- Желіровать варення з червоної смородини «П’ятихвилинка»
- Варення з білої смородини в мультиварці
- Джем-желе з чорної смородини склянками
- Ароматне варення з чорної смородини з імбиром
Рецепт 1. Желе з чорної смородини з лимонним соком
продукти:
- Вода очищена – 1,5 склянки.
- Стиглі ягоди чорної смородини – 5 склянок.
- Свіжовичавлений сік половинки лимона.
- Цукор – 1 стакан на кожні 1,5 склянки соку.
приготування:
- Промити і перебрати ягоду, видалити гілочки. Пересипати чисті ягоди в глибоку каструлю з товстим дном, перемолоти блендером, влити воду і лимонний сік.
- Поставити на середній вогонь і проварити 10 хвилин, після того, як ягідна маса закипить.
- Проварити ягоди відкинути на друшляк з марлею, щоб отримати чистий сік. Зверху друшляк накрити кришкою і залишити в такому стані на 3-4 години, поки ягоди не віддають весь сік.
- Щоб довго не чекати можна піти іншим шляхом – віджати ягоди руками, правда, сік вийде не таким прозорим.
- У смородиновий сік додати цукор з розрахунку на 1,5 склянки соку 1 стакан цукру.
- Перемішати рідке варення і поставити на середній вогонь. Поки сік закипить можна приготувати скляну тару під желе. У кожної господині свій метод стерилізації банок.
- Після того, як сік закипів і проварити 5-7 хвилин, потрібно перевірити його здатність до утворення пектину. Капнути на блюдце пів чайної ложки гарячого продукту і поставити в холодильник. Як тільки желе охолоне, дістати і знову капнути в нього пару крапель гарячої маси. Знову прибрати в холодильник на пару хвилин.
- Якщо на желе в блюдце стала формуватися тонка плівка, яку можна перевірити ложкою або просто натиснути на неї пальцем, значить, желе готове. Якщо ж продукт не загусає, його потрібно проварити ще 3-4 хвилини.
- Розлити гарячий продукт за чистим баночках, закатати кришками і простерилізувати в каструлі з киплячою водою протягом 20 хвилин.
- Ось і готово ароматне, красиве на колір і дуже смачне желеобразное варення з чорної смородини склянками на зиму. Його можна подавати до млинців, оладок і різним десертів.
Частину, що залишилася смородиновий мезгу після желе можна використовувати для приготування компотів, вина або настоянок.
Рецепт 2. желіровать варення з червоної смородини «П’ятихвилинка»
Необхідні інгредієнти:
- Ягоди червоної смородини – 2 кг.
- Вода – 1 склянка.
- Цукровий пісок – 3 кг.
Як готувати:
- Перебрати, промити ягоди, очистити від стебел і відкинути на друшляк. Приготувати цукровий сироп.
- У киплячий сироп додати перемелені через м’ясорубку або блендером ягоди, довести до кипіння і варити 5-7 хвилин.
- Процідити ягідну масу через марлю або протерти через сито.
- Готовий продукт розлити по стерилізованим баночках і закатати на зиму.
Рецепт 3. Варення з білої смородини в мультиварці
За смаком біла смородина відрізняється від червоної і чорної ягоди, проте, варення з неї виходить таким же смачним і ароматним. Для приготування цієї заготовки по дуже простому рецептом будуть потрібні:
- Ягоди білої смородини – 1 кг.
- Цукор – 1 кг.
Як готувати:
- Промити, перебрати і очистити від стебел ягоди. Пересипати смородину в чашу для приготування. Засипати ягоди цукром і вибрати опцію «Гасіння» на 1 годину.
- Щоб варення не пригоріло через півгодини, його потрібно перешкодити. Для того щоб продукт вийшов більш густим, необхідно включити функцію «Підігрів» ще на 1,5-2 години.
- Таку заготовку можна приготувати на зиму. Для цього під кінець гасіння, необхідно включити опцію «Варка» на 5 хвилин. Розлити готовий продукт по чистим банкам і закатати.
- Варення з білої смородини подають до чаю, а також використовують як начинку для булочок і пирогів.
Рецепт 4. Джем-желе з чорної смородини склянками
Складові:
- Чорна смородина – 6 склянок.
- Цукор – 4 склянки.
- Вода – 1 склянка.
приготування:
- Приготувати цукровий сироп. Змішати воду з 1 склянкою цукру. У киплячу цукрову масу додати промиті, перебрані і очищені від гілочок ягоди.
- Довести до кипіння і варити 7 хвилин. У процесі варіння необхідно знімати пінку.
- За кінцівці варіння додати решту цукру, перемішати до його повного розчинення.
- Готовий продукт зняти з вогню і розлити по чистим баночках, закатати. Джем виходить густим як желе.
Рецепт 5. Ароматне варення з чорної смородини з імбиром
Складові:
- Цукровий пісок – 800 г.
- Вода – 400 мл.
- Корінь імбиру – 1 чайна ложка.
- Ягоди чорної смородини – 550 г.
Як приготувати:
- Очищену від стебел, вимиту і просушену смородину відкинути на друшляк і обдати окропом.
- Зварити цукровий сироп.
- Корінь імбиру натерти на дрібну тертку.
- У киплячий сироп покласти ягоди і подрібнений імбир, проварити всі продукти 5 хвилин.
- Гаряче варення розлити в чисту скляну тару, після того, як воно охолоне перенести на зберігання в прохолодне місце.
Leave a Reply