Томат Глорія – один з найстаріших сортів овочевої селекції. Овочева культура була отримана в 1970 році за завданням ЦК КПРС СРСР, селекціонерами Молдавського науково – дослідного інституту зрошуваного землеробства і овочівництва шляхом схрещування сортів томатів Д-75 і Манітоба.
Пройшовши всі випробувальні роботи, сорт Глорія в 1975 році був районований на території Північного Кавказу, Таджикистану, Центральні чорноземні регіони, України і зони Поволжя. Зарекомендував себе з кращого боку на цих територіях, сорт почав культивуватися і в інших регіонах колишнього СРСР.
опис
Сорт томата Глорія середньостигла, високоврожайна овочева культура. Рослина призначене для вирощування в тепличних умовах і у відкритому грунті.
Загальний опис овочевої культури:
- Рослина не штамбові, гроновидного, напівдетермінантного типу.
- Зростання овочевої культури обмежується після утворення 10-12 квіткових кистей, які закладаються через кожні 2-3 листків.
- В середньому, висота рослини досягає в відкритому грунті близько одного метра, в тепличних умовах до півтора метра.
- Кущ формує від двох до чотирьох стовбурів, на яких перша квіткова кисть закладається на 7-8 аркуші.
Сорт Глорія відрізняється від інших видів томатів тим, що його помідори на кущах зріють гронами, що позитивно позначається на кількості врожаю. Загальний показник врожайності становить з однієї сотки – 500-800 кг.
характеристика плодів
Період дозрівання плодів томатів Глорія становить 115-120 днів від появи перших сходів рослини.
Характеристика томатів в стадії повного споживчого дозрівання:
- маса – 115-200 гр .;
- колір – червоне забарвлення;
- форма – округло-овальна;
- смак – солодкий, зі слабо вираженою кислинкою;
- м’якоть – приємною консистенції;
- споживчі якості – високі;
- транспортабельність – хороша;
- лежкість – близько 60 днів.
Також плоди сорту Глорія містять: вітамін С – 20-22 мг. %, Сухі речовини – 6-7%, кислотність – 0,5-0,6%, цукрів 3,7-4,3%, що є відмінними показниками для здоров’я людини.
За рахунок корисних, поживних і смакових властивостей томати Глорія ідеально підходять для вживання в свіжому вигляді, в консервації і в переробках для приготування натуральних соків і соусів.
Агротехніка
Для вирощування рослини в тепличних умовах насіння сорту Глорія рекомендується висаджувати в кінці лютого. Для відкритого грунту кращим часом для посадки будуть перші числа березня.
Перед пересадкою на постійне місце росту, розсаду необхідно попередньо загартувати протягом 2 тижнів. У цьому випадку навіть при + 2 градусів, вона не постраждає від переохолодження, що запобіжить осипання суцвіть.
Висадка розсади здійснюється за схемою: 40 х 50 см., З урахуванням до 4 кущів на один квадратний метр.
Для хорошого розвитку сорту і високого врожаю, овочева культура після пересадки потребує наступному догляді:
- формування куща методом пасинкування і прищипування;
- регулярний полив;
- прополка;
- розпушування;
- підгодівля мінеральними добривами;
- підв’язка куща і грон плодів;
- обробка від фітофтори.
При вирощуванні сорту Глорія не варто забувати і про шкідників. Своєчасна профілактика від комах, також запобіжить поява різних захворювань, які можуть негативно позначитися на врожайності овочевої культури.
Leave a Reply