Привіт, дорогі читачі! В продовження теми про так улюблених усіма овочах я хотіла б більш докладно висвітлити сорт огірків Мурашка, який завоював любов і визнання багатьох садівників-городників. У нього практично немає недоліків, а достоїнств – хоч греблю гати. Але все по порядку.
Характерні риси та особливості
Всіх, хто цікавиться описом сорту, варто сказати, що це ранньостиглий гібрид, який не потребує запилення. Це відкриває широкі можливості для його культивування, адже його можуть вирощувати не тільки власники власних ділянок, а й жителі багатоквартирних будинків, обладнавши для цього свої балкони і лоджії.
Звернувшись до його характеристиці, можна дізнатися, що самі плоди цього сорту мають середній розмір і рідко перевищують 12 см в довжину. Відмінна риса – яскраво виражені горбики, які багато в чому і визначили назву сорту.
Форма плодів циліндрична, колір – зелений, який від основи до кінчика поступово блідне. Яскраво виражені світлі смуги – ще одна його відмітна риса, як і тонка шкірка, під якою ховається соковита м’якоть з властивим їй смаком і відсутністю гіркоти.
Огірки Мурашка f1 є універсальними і прекрасно підходять як для вживання в чистому вигляді і приготування салатів, так і засолювання. Сама рослина індетермінантна, середнього розміру. Для нього характерне формування 2-3 зав’язей над кожним листком, тому рослина ніколи не варто «голим», а завжди вкрите плодами.
Збирати їх можна протягом усього вегетаційного періоду, адже на зміну вже зірваним плодам приходять нові квітки і т.д. Урожайність однієї рослини досягає 6-7 кг, а найсмачніші, високопоживні плоди дозрівають на початку серпня, тому це найкращий період для засолювання.
Нюанси догляду та культивування
Вирощування цього гібрида нічим не відрізняється від вирощування інших сортів цих усіма улюблених овочів. Ви можете спробувати спосіб культивування насінням, а можете спочатку отримати розсаду. У першому випадку насіння слід підготувати і обробити – прогріти при температурі в +50 ᵒС протягом 3 днів, а після замочити в розчині марганцю.
Промиті, їх залишають ще на пів дня в чистій воді, а після загортають в мокру тканину і чекають пророщування. Загартувавши шляхом поміщення в холодильник на 18 годин, їх можна поглиблювати у відкритому грунті, коли встановиться тепла погода, а можливість повернення заморозків буде зведена до нуля.
Розсадний спосіб найкращий, так як дозволяє почати збір врожаю набагато раніше. Для цього проклюнулися насіння поміщають в окремі торф’яні горщики і створюють всі необхідні умови для зростання, а коли з’явиться 2-3 листочка, їх вже можна буде перенести на постійно місце, просто відірвавши дно, щоб не травмувати ніжну кореневу систему рослин.
Місце необхідно вибрати добре освітлене і захищене від негативних умов навколишнього середовища. Найбільш підходяща грунт для огірків – легка суглинна, а місце повинне бути віддалене від картоплі, фенхеля і інших ароматних трав, крім кропу.
На 1 м² садять 2-3 куща, але перед цим грунт слід правильно підготувати, внісши добрива. Найкраще вибрати квадратно-гніздовий спосіб висаджування, який полегшить посадку і подальший догляд за рослинами. На що слід звернути особливу увагу?
Кущі обов’язково потрібно прищипувати, інакше рослина буде витягуватися, що негативно позначиться на врожаї. Після 6 листка кущ прищипують, залишаючи тільки бічні 40-касантіметровие пагони. Полив здійснюють у вечірній час, намагаючись не замочити нижнього листя. Після грунт розпушують.
Удобрювати необхідно як мінімум три рази за весь термін вегетації. Для цього використовуються розчин коров’яку, суперфосфату, золи. Судячи з відгуків, огірки мурашка полюбилися багатьом городникам. Вони відзначили їх стійкість до захворювань, відсутність пустоцвіту, відмінний смак.
Деякі стверджують, що гібрид здатний плодоносити до самих морозів, що також є його безперечною гідністю. При бажанні можна збирати молоденькі огірочки-овочі і всю зиму насолоджуватися корнішонами власного приготування.
Ось такий це чудовий сорт. У вас є можливість ближче познайомитися з ним і рекомендувати до вирощування своїм друзям і знайомим. хай щастить!
Leave a Reply