Розсольник – це такий суп з російської кухні, який за смаком і цінності дорівнює українському борщу і грузинському харчо. Існує більше 20 рецептів, як приготувати розсольник – від самого простого, пісне-дієтичного варіанту до багатокомпонентної солянки.
Але обов’язковим інгредієнтом є солоні огірки чи помідори – звідси і назва супу. Вони, до речі, не обов’язково повинні бути солоними, не менше смачним вийде суп з маринованими і консервованими овочами.
А сьогодні ми зібрали рецепти, як приготувати розсольник з солоними помідорами. Зберігайте в закладки – це найповніша добірка рецептів цього чудового першої страви.
При слові «розсольник» виникає асоціації з блюдом в зеленому кольорі. Але з помідорами такий суп може бути і червоним – в залежності від кольору використаних солоних томатів. Можна також приготувати двоколірний розсольник – з помідорами і огірками.
1. Пісний розсольник з солоними помідорами і рисом
Рецепт розрахований на 4 повноцінні порції. Томати можна брати і зелені, і червоні. Найкраще зробити суп з рисом, але можна також взяти перловку або пшоно.
Складові:
- 5-6 солоних помідорів середнього розміру;
- 3 ст.л. рисової крупи;
- 1 невелика морква;
- 1 цибулина;
- 3-4 картоплини;
- 4 ст.л. рослинної олії;
- 1 ч.л. томатної пасти або кетчупу;
- 3 лаврові листки;
- кілька гілок зелені (або 1 ч.л. сушеної);
- сіль перець;
- 2 л води.
приготування:
Поставити воду в каструлі на плиту, коли закипить, закинути рис, розмішати, щоб не пристав до дна.
Моркву і цибулю очистити і подрібнити, пропассеровать на рослинній олії до прозорості, додати томат (можна і свіжий помідор, але тоді згасити ще трохи). Готову зажарку відправити в киплячу воду.
Коли рис буде майже готовий, додати порізану кубиками картоплю і солоні помідори.
Після того, як картопля доварити до готовності, додати лаврушку і подрібнену зелень, посолити, поперчити.
Подавати з сухариками (можна додати сметану).
2. Розсольник з куркою і перловкою
Це традиційне народне рецепт. Такий суп варився в казанку, в печі. А ви можете зробити його на звичайній газовій і електричній плиті – і буде не менш смачно.
Складові:
- шматок курки в 500 г;
- 1 морквина;
- 1 корінь петрушки;
- 4-5 картоплин;
- 1 цибулина;
- 1 ст.л.томатной пасти;
- 0,5 склянки перлової крупи;
- 2,5 л води.
- 4-5 солоних томатів;
- лаврове листя, спеції;
- свіжа зелень.
приготування:
Перловку треба заздалегідь замочити для набухання – так вона швидше звариться. Кашу багаторазово промити, поки вода не стане прозорою, далі залити склянкою води і залишити на мінімум 4 години, краще за все, на ніч.
Курку порізати на шматки, моркву і петрушку почистити і порізати кружальцями і поставити варитися курячий бульйон. Цибулину варити цілком, потім її вийняти.
Через півгодини в бульйон відправити перловку (воду злити). Варити під кришкою на маленькому вогні хвилин сорок – каша буде майже готова.
Картоплю очистити, порізати кубиками, висипати в суп.
Через 10 хвилин кипіння додати до нього і подрібнені томати, і томатну пасту.
Варити ще 15 хвилин, посолити, поперчити, додати лавр і спеції – відмінно поєднується хмелі-сунелі.
Розсольник вимкнути, додати порізану зелень петрушки, накрити кришкою і нехай постоїть хвилин 10-15.
Подавати зі сметаною і житнім хлібом.
3. Розсольник з томатами копченою грудинкою
Дуже смачний пікантний суп. Рецепт простий, але для цього рецепта найкраще взяти зелені помідори.
Складові:
- Копчена грудинка – 300-400 г (реберець можна взяти 500 г).
- Морквина 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- 3 солоні помідори.
- 0,3 склянки рису.
- 5 картоплин.
- 2 ст.л. рослинної олії.
- Сіль, зелень, спеції, лавровий лист.
- Вода – 2 л.
приготування:
Якщо грудинка дуже солона, її варто замочити на годину у воді, щоб зайва сіль пішла. Поставити м’ясо варитися до повної готовності.
Додати рис, а коли він буде наполовину готовий – порізану кубиками картоплю.
Далі додати порізані великими шматками томати і варити ще 10-15 хвилин.
За цей час на рослинній олії згасити дрібно порізану цибулю і натерту на крупній тертці моркву. Коли цибуля стане прозорою, зажарку відправити в каструлю.
Якщо треба – досолити, додати лавровий лист (2-3 шт.), Спеції та зелень.
Вогонь вимкнути, каструлю накрити і залишити розсольник на 10 хвилин.
Можна подавати з підсмаженим хлібом, натертим часником.
4. Розсольник з томатами і огірками
Готується такий варіант на свинячому бульйоні, розсольник виходить дуже густий і ситний – дуже вдалий блюдо на холодну пору року.
Складові:
- 3 л води;
- 0,5 кг свинини;
- 2 морквини;
- 1 цибулина;
- 5-6 картоплин;
- корінь петрушки і половинка селери;
- по 2 солоні огірки і зелених помідора;
- 3 зубки часнику;
- 1 ст.л. томатної пасти;
- 1 стакан перловки;
- сіль перець;
- сушена зелень.
приготування:
Перловку заздалегідь промити і залити водою мінімум на 4 години.
Якщо свинина дуже жирна, її треба спочатку трохи витопити, підсмажити на сковороді. Для цього м’ясо порізати на невеликі шматки.
Кидати в каструлю підсмажене м’ясо треба тільки в гарячу воду. Витоплений смалець використовується для засмажкою.
До м’яса відправити морква, порізану великими кружечками, інші коренеплоди, перловку без води, все варити до повної готовності м’яса (близько години), під кришкою, на невеликому вогні. Обов’язково прибрати піну.
Картоплю почистити, порізати великими кубиками, закинути в бульйон.
Коли закипить, туди ж відправити порізані на шматочки огірки і помідори і варити 20 хвилин під кришкою.
На смальці пропассеровать цибулю, потім томатну пасту і все додати в каструлю.
Перед вимиканням посолити, поперчити, зубки часнику розчавити ножем і відправити цілком в розсольник. Також вчинити з лавровим листом і сушеної зеленню.
Вимкнути і дати настоятися хвилин 15-20. Подавати дуже гарячим, зі сметаною і хлібом.
5. Розсольник з томатами і потрошками в мультиварці
Смачний суп, на приготування якого треба всього півтори години. Рекомендуємо взяти по 200 г курячих шлуночків і сердечок, а томати можуть бути як червоні, так і зелені.
Складові:
- 2 л води;
- 400 г курячих потрошки;
- 3 солоних помідора;
- 50 мл розсолу;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- 1 ст. томатної пасти;
- 1 свіжий помідор (необов’язково);
- 0.5 склянки рису або перловки;
- Сіль, спеції, лавровий лист;
- 3 ст.л. рослинної олії.
приготування:
Лук дрібненько порізати, моркву натерти на тертці. У чашу влити олію і згасити овочі до золотистого кольору, додати томат і помідор.
Солоні помідори подрібнити і додати до морквяно-цибулевої суміші, ще згасити 4-5 хвилин.
Туди ж відправити підготовлені потрошки – їх порізати на кілька частин.
Через кілька хвилин в чашу відправити картопля і рис, потрібні спеції лаврушку, сіль краще додати вже в готовий суп. Влити розсіл з томатів.
Залити водою до максимального рівня в чаші і поставити опцію Суп на 1,5 години, без тиску, але варити під кришкою.
Готовий розсольник підсолити, якщо є необхідність, додати рубану зелень. Подавати зі сметаною і сухарями або грінками.
Leave a Reply