Домашня випічка цінувалася і цінується буде завжди, не дарма кажуть, що справжній будинок – там, де пахне пирогами. У кожної господині є свої улюблені рецепти, деякі переходять у спадок від бабусь і мам, а деякі знаходяться в процесі освоєння кухонних премудростей.
Сьогодні ми вам надаємо відмінну добірку, як легко і швидко приготувати домашній пиріг зі сливами, рецепт, фото і докладний опис кожного кроку. Навіть, якщо ви в кулінарії зовсім новачок, користуючись підказками, зможете без проблем і зайвої мороки спекти ароматну вкусняшку з одного з кращих і доступних фруктів – сливи.
1. Царський пиріг зі сливами
Цей старовинний російський рецепт досі користується особливою популярністю, адже смак у нього дійсно божественний і дуже ніжний. Це завдяки великій кількості масла в тесті і особливому способу підготовки слив. Такий сливовий пиріг, який ще називають царським, подають навіть на дипломатичних прийомах і в дорогих ресторанах як десерт. А зробити – простіше простого.
Складові:
- 300 г синіх слив, спілих, але щільних;
- 400 г борошна;
- 6 ст. л. води;
- 300 + 200 г дуже якісного вершкового масла;
- дрібка солі;
- 100 г дрібного цукру;
- трохи кориці;
- 100 мл червоного сухого вина.
приготування:
Масло (300 г) розм’якшити, порубати ножем, додати борошно і сіль, потім 6 ложок крижаної води і замісити однорідне тісто. Замотати його в плівку на добу або двоє викласти в найхолодніше місце холодильника. Раніше ставили на лід у великих бочках, який спеціально зберігали в глибоких льохах з зими.
Потім тісто розгортати три рази, кожен раз залишаючи знову в дуже холодному місці на 15 хвилин. Можна на 10 хвилин ставити в морозилку.
Потім розкачати за величиною форми, прийнято пекти такий пиріг в круглому вигляді.
Зливи помити, розрізати навпіл, видалити кісточку.
На двох сковородах розтопити масло з цукром (по 100 г масла і по 50 г цукру), посипати корицею і викласти сливи в один ряд зрізом вниз. Вогонь зменшити до мінімуму і так протушкувати фрукти 7-8 хвилин (якщо дуже щільні – і 10).
Далі сливи викласти на тісто, трохи під кутом, частково накладаючи один на одного у вигляді пелюсток квітки.
Надіслати пиріг в духовку при 200 градусах на 20 хвилин.
За цей час, що залишився на сковородах солодкий соус злити в одну ємність, додати 100 мл вина і протушкувати кілька хвилин, поки він не стане тягучим.
Вийняти пиріг, рівномірно полити отриманим соусом і поставити ще на 10 хвилин в духовку, тільки температуру зменшити до 180 градусів.
Вийняти, остудити і можна подавати справжнісінький царський пиріг.
2. Старовинний пиріг з товчених сухарів, горіхів і слив
Оригінальний стародавній російський рецепт пирога зі сливами, в якому не треба возитися з тестом. Сухарі треба брати з білих булок і не дуже підсмажені. Найпростіше приготувати самостійно: взяти білу булку (можна солодку), порізати на шматки і висушити, а потім молотком для відбивних, через тканину, потовкти разом з горіхами. Можна також купити готові панірувальні сухарі, а горіхи пропустити через м’ясорубку.
Складові:
- 300 г слив;
- 1,5 склянки молока;
- 0,5 склянки цукру;
- 3 яйця;
- 1 стакан сухарів;
- 0,5 склянки товчених волоських горіхів;
- 0,5 ч.л. лимонної цедри.
приготування:
Зливи помити, видалити кісточки порізати на 4 часточки.
Форму змастити маслом і посипати половиною склянки сухарів. Зверху викласти сливи.
3 яйця дуже добре збити з цукром – піна повинна бути крутий і майже білою.
До яйцям додати молоко, залишок сухарів, горіхи і лимон. Вручну вимішати в однорідну масу і залити нею сливи.
Випікати при 150 градусах близько 40 хвилин, поки пиріг не стане рум’яним. В процесі випічку духовку відкривати не можна!
Готовий пиріг посипати цукровою пудрою і можна подавати гарячим.
3. Французький пиріг з синіми сливами
Це класичний легкий пиріг перевертень, однак, готується він спеціальним чином.
Складові:
- 250-300 г синіх, дуже стиглих слив;
- 3 ст. ложки борошна;
- 0,5 л молока;
- 3 ст.л. з гіркою цукру;
- 1 пакетик ваніліну (1 г);
- 4 жовтки.
приготування:
Борошно розвести в холодному молоці, щоб не було грудок. Додати цукор.
Поставити суміш на вогонь і, безперервно розмішуючи віночком, довести до загустіння.
Зняти і відкласти для охолодження, але періодично перемішувати, щоб не утворилося скоринки.
Поки суміш гаряча, треба підготувати сливи – викласти їх в глибоку каструльку, всипати 1 ст.л. цукру, залити водою, щоб вона тільки покрила фрукти, і варити їх 7-8 хвилин від закипання. Остудити і видалити кісточки. Воду можна використовувати на компот.
Коли заварювана основа охолоне, додати ванілін і, по одному, 4 жовтки, постійно збиваючи.
Форму змастити масло і притрусити борошном, викласти сливи, залити тестом і випікати близько 30 хвилин при 180 градусах.
Коли пиріг охолоне, перевернути на блюдо, можна посипати цукровою пудрою за бажанням.
4. Листковий відкритий пиріг зі сливами
Цей чудовий пиріг можна зробити з листкового тіста власного приготування, або взяти готову слойку, з магазину. Звичайно, домашнє тісто буде набагато краще, так як для продажу виробники беруть звичайний маргарин, а для гарної хрусткою слойки обов’язково потрібно масло. Начинку можна зробити і з замороженої сливи, відмінно вона поєднується з яблуками, персиками, грушею.
Як зробити хорошу слойку:
У глибокій мисці змішати 400 г просіяного борошна і 1 ст.л. свинячого жиру (смальцю), тоді додавати потроху воду і замісити не надто тверде тісто, загорнути його в плівку і поставити в холодне місце на 2 години.
300 г масла поділити на 4 частини і розм’якшити при кімнатній температурі.
Тісто трохи розкачати, викласти частину масла, скласти конвертом і легко, без натиску. Розкачати до товщини 1 см. Залишити на 10 хвилин.
Знову змастити частиною масла, скласти, розкатати і залишити. І так, поки масло не закінчиться. Робити це бажано в холодному приміщенні – так тісто буде більш хрустким.
Потім розкачати його за розміром форму, але більше, щоб можна було краю звернути на 2-3 см. Тісто змастити 2 столовими ложками будь-якого варення. Сливи вимити, розділити на дві частини, кожну зрізом вмочити в цукор і розкласти по слойке. Звисають краю загорнути всередину. Випікати при температурі 220 градусів близько 15-20 хвилин (поки слойка не підрум’яниться).
5. Страсбурзький пиріг зі сливами
Традиційна французька випічка з сиром і будь-якими фруктами. Якщо чесно – нічого особливого, але чомусь зараз все дуже цікавляться цим рецептом, тому ми його і надаємо. Плюс такого пирога – його можна готувати в мультиварці.
Складові:
- 3 яйця;
- 200 г борошна;
- 50 г крохмалю (бажано кукурудзяного, але і картопляний зійде);
- 160 г цукру;
- 250 г м’якого сиру або сиру маскарпоне;
- 125 г вершкового масла;
- 200 мл жирної сметани;
- щіпка меленої кориці;
- 500-700 г стиглої сливи.
приготування:
Борошно посікти ножем з холодним маслом, додати 1 яйце, 60 г цукру. Швидко замісити тісто і відправити його на півгодини в холодильник.
Форму змастити масло, посипати борошном і по ній вручну розподілити тісто, зробивши бортики 2-3 см заввишки.
Сир, сметану, 2 жовтки, крохмаль і 100 г цукру збити блендером до однорідної маси.
Потім збити в круту піну 2 білки і вручну, частинами, ввести в сирну масу.
На помитий сливах зробити надрізи з одного боку, вийняти кісточку, на її місце всипати цукор і додати трохи кориці. Найкраще окремо 2-3 ст.л. цукру змішати з дрібкою меленої спеції. Підготовлені сливи розкласти розрізами вгору.
Зверху покрити їх начинкою і відправити на випічку при 200 градусах на 60 хвилин.
В мультиварці час випічки становить 1 годину 15 хвилин. Поверхня пирога при цьому ну буде рум’яної, а майже білої.
6. Італійський швидкий дріжджовий пиріг з будь-якими сливами
Цей відмінний супер-рецепт з дріжджового тіста хороший тим, що не треба чекати, поки тісто виросте, потім багаторазово його перемішувати. Все дуже просто і швидко. А сливи підходять будь-які, навіть дуже стиглі.
Складові:
- 3 яйця;
- 0,5 л молока;
- шматочок пресованих (живих) дріжджів, розміром з волоський горіх;
- 3 ст.л.с гіркою борошна;
- 3 ст.л.сахара;
- штук 15-20 слив.
Зливи помити, видалити кісточки, порізати на дольки. Молоко з цукром і сіллю підігріти до температури близько 35 градусів (тепле, але не гаряче), додати дріжджі і вимішати, поки вони не розчиняться. Додати борошно, розмішати. 3 яйця злегка збити віночком до однорідності і потроху влити в основу, постійно заважаючи.
До тесту додати сливи, перемішати і викласти у змащену маслом форму. Поставити на випічку в холодну духовку, довести температуру до 200 градусів і випікати, поки верх не стане добре рум’яним. Остиглий пиріг посипати цукровою пудрою.
7. Легендарний американський пиріг з газети Нью-Йорк Таймс
Про це рецепті існує така легенда. Дружина головного редактора газети «New York Times» якось спекла свій коронний сливовий пиріг і дала чоловікові на роботу. Він пригостив своїх співробітників і всі стали просити рецепт. Слава про смачний пиріг поширилася так, що редактор вирішив рецепт надрукувати у своїй газеті, щоб не давати кожному персонально.
Сталася ця історія в 1983 році. А далі все отримав зовсім несподіваний оборот: щорічно, з початком сезону злив до редакції починали приходити тисячі листів і дзвінків з проханням знову надрукувати рецепт. І доводилося це робити – так було до 1995 року. Тоді терпіння у редактора лопнуло, і він великими літерами надрукував в газеті, що це останній раз друкується цей рецепт – нехай собі зберігають як хочуть.
Правда, його надрукували окремо, поклали в файл і вивісили на редакційну дошку біля входу в офіс газети. Там його можна знайти і зараз, щороку листок оновлюють, а часто навіть збирається черга з бажаючих його переписати або сфотографувати.
«Вам туди їхати не треба» – ось рецепт сливового пирога з нью йорк таймс. Печіть, він дійсно дуже хороший, а готується швидко. До речі, спробуйте зробити цей пиріг і з чорносливом – теж фантастичний смак!
Складові:
- 12 синіх слив;
- 120 г маргарину для випічки;
- ¾ склянки цукру;
- 1 склянка борошна;
- 2 яйця;
- 1 ч.л. розпушувача;
- 1 ч.л. меленої кориці;
- дрібка солі;
- 2 ст.л. цукру для присипки.
приготування:
Зливи розділити на половинки, кісточки видалити.
Маргарин розм’якшити і збити з цукром.
По одному додавати яйця, постійно збиваючи.
Додати сіль, борошно, розпушувач, ложкою вимішати тісто, воно повчиться досить густим.
Викласти його в змащену форму, зверху половинки слив розрізом вгору (вдавлювати не треба, вони самі осядуть).
Цукор змішати з корицею і посипати поверхню пирога.
Випікати 40-45 хвилин.
Зверху утворюється Карамелізовані хрустка скоринка – це і є основна фішка цього пирога. І, до речі, щодо кількості слив: 12 штук – це в класичному рецепті, але ніхто не заважає їх більше. Просто тоді, збільште і кількість цукру з корицею для присипки, щоб пиріг не став кислим.
Leave a Reply