Кожен городник висаджує на своїй ділянці не тільки улюблені культури, а й ті ягоди, фрукти і овочі, які відрізняються високою врожайністю і стійкістю до атак шкідників. Напевно і у вашому списку є такі рослини. У число популярних і осінь затребуваних овочевих культур входять томати. Їх насіння представлені на прилавках спеціалізованих магазинів в великому видовому розмаїтті.
Дуже популярний серед любителів «своїх овочів» сорт томатів Хохлома. Томат цей дуже своєрідний і незвичайний, тому перед придбанням насіння і їх посадкою рекомендується ознайомитися з характеристиками сорти і вивчити особливості.
Характеристика сорту
Томат Хохлома – це негібридних середньостиглий вид. Листя у томатів цього сорту середнього розміру, простої форми, насиченого зеленого кольору. Перші квіточки з’являються над восьмим листочком, всі наступні – через три листа. На кистях утворюється по 9-15 томатів, які навіть після повного дозрівання міцно тримаються і не падають на землю.
Плоди дозрівають вже через чотири місяці після сходів розсади. Кущі відрізняються великою висотою і досягають двох метрів. Тому овочева культура потребує підв’язування і формуванні шляхом видалення пасинків. Щоб врожайність була високою, рекомендується на кістках залишати 1-2 стебла.
Плоди томатів сорту Хохлома мають характерну подовжену форму. Їх довжина в середньому дорівнює 15-17 см. Плоди має гладку шкірку і нагадує неправильний циліндр. Зрілий помідор відрізняється красивим червоним кольором, щільною м’якоттю. Вага одного плоду дорівнює 100-120 грамам.
Помідори Хохлома – це просто універсальний продукт для консервації і не тільки. Він використовується для будь-яких кулінарних цілей – для приготування салатів, запікання, заморозки та ін. З невеликою грядки площею всього 5 метрів квадратних можна отримати 40-50 кг томатів.
Чи є недоліки?
Плюсами томатів сорту Хохлома визнані:
- висока врожайність за умови правильного вирощування і регулярного догляду;
- тривале плодоношення, яке зберігається протягом усього городнього сезону. Тому вживати свіжі помідори цього сорту можна до глибокої осені;
- приємний смак і аромат;
- стійкість до хвороб і атакам шкідників, в тому числі до впливу фітофтори і фузаріозу;
- тривалість зберігання зі збереженням зовнішнього вигляду і смакових якостей.
Крім цього томати відрізняються прекрасною транспортабельністю завдяки міцній і щільною шкірці. Тому городники перевозять урожай в відрі, коробці чи ящику без втрати зовнішніх якостей.
Негативних характеристик мало, але вони все ж є. До них відноситься недостатня водянистость м’якоті, а також товста шкірка. Ці мінуси легко оскаржити, адже для консервації ці властивості дуже важливі і потрібні. А ось хороший томатний сік отримати з цього сорту не вдасться.
Як вирощувати?
Помідори сорту хохлома найкраще вирощувати в теплиці. При виборі місця їх посадки враховується той факт, що кущі виростають високими. При формуванні кущів для їх підв’язки відмінно підходить шпалерная сітка.
Відгуки про вирощування томатів хохлома в основному позитивні. Досвідчені городники радять спочатку готувати розсаду. Для її вирощування використовують протруєне насіння. Їх висівають в багату потрібними поживними речовинами легкий грунт на глибину не більше двох сантиметрів. Грунт перед посадкою обов’язково зволожують.
Після появи перших листочків проводиться пікіровка розсади в окремі стаканчики. Коли розсаді буде 60 днів, її пересаджують в теплицю або у відкритий грунт. Весь період вирощування проводиться регулярне розпушування землі, полив і мульчування. Що стосується внесення добрив, то поле появи перших зав’язей вони використовуються з обережністю.
Олена Онищенко
Leave a Reply