Овочі, приготовлені, як прийнято у нас говорити, по-корейськи, у нас завоювали велику популярність – вони смачні, пряні, пікантні, довго зберігаються, а зробити – простіше простого.
Самі корейці в шоці від того розмаїття корейських овочів, яке винайшли наші господині – у них про половину рецептів і гадки не мали. Наприклад, томати вони почали маринувати вже для російських туристів.
До речі, такі помідори дуже популярні в США – там, правда, їх готують швидким способом і відразу їх їдять – на бутербродах і як салат. В кінці статті ви знайдете кілька американських рецептів з такими томатами – спробуйте, це досить оригінально.
А основна частина рецептів присвячена тому, як закрити помідори по корейськи в банку, щоб ласувати ними можна було цілий рік.
Корисна порада – скляні банки не дуже зручні в користуванні. Набагато простіше взяти пластиковий контейнер з кришкою, але тільки для харчових продуктів.
Соус яннім для овочів по-корейськи
Але перед тим, як дати вам найсмачніший рецепт пікантних помідорів, навчимо вас, як заготовити собі справжнісінький корейський соус яннім – саме він надає такий оригінальний смак маринованим овочам.
Готовий соус на ринку у корейців або в магазині – дороге задоволення. Але ж приготувати його не складно, просто треба знати точні пропорції інгредієнтів – їх тримають в секреті. Цим соусом досить тонким шаром покрити порізані кружальцями томати – і через 10 хвилин шикарна закуска готова.
Ще один великий плюс – яннім не псується. Взагалі – може зберігатися роками, так що, якщо один раз витратити час, запас буде на 3-4 роки.
Складові:
- 1 кг часнику;
- 0,5 кг гострого перцю;
- 0,5 кг солодкого перцю (краще червоного);
- 0,5 кг солі.
Загальна кількість перцю – 1 кг. Якщо хочете соус дуже гострий – беріть більше чилі і менше болгарського, і навпаки.
приготування:
- Часник прямо цілими нечищений готування треба замочити в холодній воді. Так він і легше буде чиститися, і стане більш хрустким.
- Гострий перець можна брати з насінням (так соус буде більш пекучим), або очистити. Цей процес досить непростий, і його треба чистити в рукавичках, масці та окулярах.
- Почистити і болгарський перець. Часник очистити від лушпиння.
- Потім все перемолоти на м’ясорубці (теж в масці та окулярах, щоб не лити гіркі сльози).
- Додати сіль, добре вимішати і розкласти по банках. Усе!
Томати по-корейському рецептом №1
Для цього салату швидкого приготування треба брати щільні м’ясисті помідори червоного кольору, середнього розміру. Їх треба різати навпіл. Овочі виходять в міру пікантними, так як в основному рецепті немає гострого перцю.
Але, якщо вам потрібні такі помідори, щоб мозок чоловіка прочищали, то 1 штучка Огонька або чилі зробить їх незабутніми.
Інгредієнти на 1 л банку:
- 1 кг томатів;
- 2 штуки великого болгарського перцю червоного кольору;
- 1 велика головка часнику;
- 50 мл 6% або 35 мл 9% оцту;
- 50 мл рафінованої олії;
- 50 г цукру;
- 1 ст.л. солі;
- Кілька гілочок петрушки.
Приготування дуже просте:
Помідори помити. Порізати на 2 частини.
Перець і очищений часник пропустити через м’ясорубку. І гострий перчик теж.
Змішати оцет, рослинне масло з часником і перцями, сіллю і цукром.
У банку складати пошарово помідори розрізом вгору, поливати кожен столовою ложкою заливки і посипати подрібненою петрушкою.
Маринувати такі помідори треба 10-12 годин – і можна пригощатися.
Томати по-корейськи з гірчицею
В принципі, процес готування аналогічний попередньому: робиться заливка, якою покривають томати в банку. Для цієї мети можна взяти і зелені, незрілі помідори, тільки їх треба маринувати на 6 годин більше, ніж червоні.
На 1 кг помідорів заливка робиться з таких інгредієнтів:
- 1 морквина;
- 1 великий солодкий перець;
- Половинка гострого перчика;
- 5 зубків часнику;
- По 50 г свіжої зелені петрушки і кінзи;
- 1 ст.л. солі;
- 3 ст.л. цукру;
- 3 ст.л. 9% оцту;
- 50 мл соняшникової олії;
- 2 ст. л. гострої гірчиці;
- За 0, 5 ч.л. меленого чорного і запашного перцю;
- 1 ч.л. меленого коріандру;
- 1 ст. л. підсмажених насіння кунжуту.
Всі овочі подрібнити блендером, моркву натерти на дрібній тертці, зелень порубати ножем. Змішати оцет, масло, гірчицю, додати перець, морква, часник і зелень, вимішати в кашку.
На кожну половинку томата розмазувати чайну ложку суміші, посипати кунжутом і укладати їх в банку до самого верху. Далі фокус-покус: банку закриваємо кришкою і перевертаємо на тарілку (якщо ненавмисно витече заливка).
У такому положенні залишити банку на 3 години при кімнатній температурі. А потім повернути в нормальне положення і відправити в холодильник на 12 годин. Готово!
Корейські помідори про запас
Для заготівлі на зиму краще брати не зелені, а вже дозрілі, але не м’які томати. Чи не дозрілі помідори консервуються іншим способом.
Складові:
- 2 кг червоних помідорів;
- 0,5 кг моркви;
- 0, 7 кг червоного болгарського перцю;
- 100 мл оцет 9%;
- 100 мл рослинне масло;
- 5-6 зубчиків часнику;
- 1 сл. л меленого гострого перцю (або невеликий свіжий перчик);
- 2 ст.л. солі;
- 100 г цукру;
- 1.ч.л. чорного меленого перцю;
- 1 пучок зелені.
приготування:
Простерилізувати 0,5-0,7 л банки, висушити в духовці.
Моркву натерти по-корейськи – на довгі смужки.
Змолоти перець з часником і зеленню.
До перцю і зелені додати сіль і цукор, розмішати і залишити, поки кристалики розійдуться.
Влити олію і оцет, вимішати.
Помідори розрізати навпіл, ложкою вибрати м’якоть з насінням, додати її до заливання, знову розмішати.
На дно банки викласти пару ложок заливки, далі шарами половинки помідорів, заповнюючи кожну заливкою – і так до самого верху. Періодично ложкою треба видавлювати повітря, щоб заливка повністю заповнила банку.
Все, можна закрити закрутками або закатати заготовку.
Зелені помідори з корейськими спеціями
Восени, коли городній сезон добігає кінця, на помідорових кущах завжди залишається багато незрілих плодів, у яких вже немає часу на дозрівання. Побілілі і бурі можна поставити в темне місце на дозаривание. А інші – маринувати, солити, робити салати взапас або ж зробити смачну гостру закуску по-корейськи.
Інгредієнти на 1 л банку:
- 1 кг зелених томатів;
- 1 невеликий гострий перчик;
- 7 великих зубків часнику;
- 1 морквина;
- 1 болгарський перець;
- Гілочка зелені на вибір;
- 2 ст.л. цукру;
- 1 ст.л. солі;
- 70 мл оцту 9%;
- 70 мл рослинного масла.
приготування:
Морква, часник, перець і зелень змолоти на м’ясорубці.
Додати до них цукор, сіль, оцет і 50 мл олії, перемішати.
Помідори невеликого розміру розрізати навхрест, але не до кінця, великі плоди порізати на дольки.
Накладати потроху начинки в середину розрізів томатів, решта – просто перемішати з часточками.
Заповнити банку по самий верх, утрамбувати.
Розігріти залишок масла і залити поверх заготовки, закатати.
Салат з томатами і нектаринами під корейськи соусом
Складові:
Для соусу:
- Чверть гуртки рослинного масла;
- 1 столова ложка масла сезаму або волоського горіха;
- Половина чайної ложки солі;
- 1 чайна ложка корейського перцю Кочугару (або чилі);
- 2 столові ложки хересного оцту.
Для салату:
- 2-3 великі, стиглі помідори;
- 3 стиглих нектаринів;
- Жменя помідорів Черрі;
- Кілька листочків свіжої руколи;
- Дрібка солі;
- Кілька солодких цибулин.
приготування:
- У невеликій мисці збийте разом всі інгредієнти для соусу, крім оцту. Збийте ретельно, потім збризніть оцтом і перемішайте. За смаком посоліть.
- Виріжте серединку помідори і наріжте його на часточки. Наріжте таким же чином і нектарини після вилучення з них кісточки.
- Очистіть цибулину від лушпиння і наріжте тонкими кільцями.
- Помістіть часточки овочів і фруктів на тарілку так, як ви можете побачити на зображенні.
- Полийте їх корейським соусом і будьте обережні, не переборщіть. Присипте сіллю, прикрасьте кільцями цибулі, руколою і половинками помідор Черрі.
Подавайте до столу в якості салату до основної страви. Смачного!
Сендвічі з помідорами по-корейськи
Складові:
- 1 великий помідор;
- Свіжий білий хліб;
- Вершкове масло;
- Кілька шматочків бекону;
- Листя салату;
- корейські приправи.
приготування:
Відріжте два нетовстих шматочка білого хліба, намажте на один з них трохи вершкового масла. Промийте помідор і салат під проточною водою, наріжте овоч кружальцями. Викладіть їх на хліб з маслом, щедро посипте корейськими приправами. Зверху покладіть листок салату і накрийте іншим шматочком хліба. Смачного!
Солодкі помідори по-корейськи
Складові:
- 2 великі помідори;
- 3 столові ложки цукру.
приготування:
Розріжте помідори на половинки, покладіть їх на тарілку, на якій збираєтеся подавати, присипте трохи готовими корейськими спеціями або змастіть соусом яннім, і залиште на 5-6 хвилин. Потім щедро посипте цукром. Насолоджуйтесь!
Leave a Reply