Аджика – дуже популярна страва східної кухні. Вже на протязі не одного десятка років гострий і пікантний соус подають до різних страв і в нашій країні. Методів приготування такого соусу і не злічити. Але найсмачнішою і корисною вважається сира аджика з помідорів і часнику.
Ця ароматна заправка підійде до будь-якої страви, гарніру, відварного картоплі і пасти. Як приготувати такий продукт вдома, про це ми сьогодні і розповімо.
1. Сира аджика без оцту
Цей ароматний продукт без варіння – справжнє джерело вітамінів і готується він дуже легко і швидко.
Для приготування такої заправки до м’ясних страв вам буде потрібно:
- блендер для перетворення овочів в однорідну, пюреобразную масу;
- для тих, хто любить ядрений соус, потрібно заздалегідь запастися гірким перцем найпекучішого сорти;
- якщо ви бажаєте отримати соус погустіше, використовуйте помідори, в яких більше м’якоті, ніж соку;
- зберігати сиру заготовку слід в холодильній камері, якщо ви хочете якомога довше насолоджуватися її смаком і ароматом.
Отже, тепер які інгредієнти нам потрібні:
- свіжий гострий перець – 1 кг;
- сушений гіркий перець – 10 стручків;
- коріандр мелений – 130 г;
- часник – 270 г;
- приправка хмелі-сунелі – 60 г;
- сіль велика – 80 г.
приготування:
Готувати такий соус краще в гумових рукавичках. Адже справа матимемо з гірким перцем. Обполоснути стручки, зрізати хвостики і вибрати всю внутрішність. Очистити від лушпиння часник і прокрутити все разом через м’ясорубку.
Оскільки приправи у нас все мелені, відразу ж засипаємо їх в гостру суміш з перців і часнику. Додаємо сіль, гарненько все перемішуємо і розфасовуємо готовий продукт по стерильним баночках.
Ідеально для такої заготовки підійде підлогу літрова тара. Закриваємо капроновими кришками і відправляємо на збереження в холодильник.
2. Аджика з помідорів з хріном
Для приготування цього гострого ароматного соусу на зиму вам буде потрібно:
- солодкі і стиглі томати – 750 г;
- солодкий перець (бажано червоного кольору) – 1 кг;
- часник – 5 великих головок;
- корінь хрону – 100 г;
- цукор – 100 г;
- яблучний оцет – 125 мл;
- сіль – 1 столова ложка з гіркою.
приготування:
Перед тим, як приступити до приготування продуктів, потрібно приготувати закаточную тару з кришками. В даному випадку краще використовувати невеликі ємності, адже це буде гостра заправка до страв, яку потрібно буде додавати до страв по чуть-чуть.
Банки простерилізувати – обдати окропом або прожарити в духовці. Кришки гарненько промити содою.
Перемити томати, перець, видалити плодоніжки і вибрати серцевину у перців. Порізати на шматки і перемолоти на м’ясорубці.
Прокрутити через м’ясорубку очищений часник додати в мелену масу.
Тепер прийшов час зайнятися хріном: очистити корінці, нарізати на шматочки і подрібнити таким же чином.
Додати до гострої томатної масі інші компоненти, перемішати. Ось і все аджика з хріном вважається готовою, але перед подачею на стіл, все ж, слід її хоча б добу настояти.
Розкласти гострий соус по чистим баночках, закрити плотненько кришками і поставити на зберігання в холодильну камеру.
3. Аджика з помідорів із зеленню
У цьому класичному рецепті гострого соусу буде використовуватися ароматна зелень петрушки, яка і надасть заготівлі чудовий аромат і смак.
Отже, що потрібно:
- перемелені на м’ясорубці томати – 1 кг;
- червоний мелений перець – 3 чайних ложки з гіркою (можна і трохи більше, якщо любите по-гостріше);
- часник – 250 г;
- зелень петрушки – 0,5 кг;
- цукор – 0,5 чайної ложки;
- сіль – 1 столова ложка;
- солодкий перець – 0,5 кг;
- масло рослинне без запаху – 1 столова ложка.
приготування:
Перемити зелень, розкласти на паперовому рушнику просихати.
Очистити від лушпиння часникові зубки.
Обполоснути солодкий перець, зрізати хвостики і вибрати внутрішність.
Перемолоти перець з часником і зеленню на м’ясорубці.
Посипати сіллю, цукром і перцем мелену масу, додати масло і мелені помідори.
Все ретельно перемішати і розкласти по чистих баночках.
Не забувайте, аджика з помідорів з петрушкою без варіння – швидкопсувний продукт. Його можна зберігати в холодильній камері всього лише кілька місяців.
4. Сира аджика без помідорів
Справжня аджика готується без томатів! Головними компонентами соусу є гіркий перець, часник, сіль і спеції. Якщо ви хочете приготувати справжній пекучий соус кавказької кухні – тоді цей варіант якраз те, що вам треба!
Цей простий рецепт кавказького страви складається з наступних інгредієнтів:
- солодкий перець зеленого і жовтого кольору – 1,5 кг;
- очищений часник – 6 великих головок;
- насіння кропу і коріандру – по 1 столовій ложці;
- приправка хмелі-сунелі – 1 столова ложка;
- пекучий перець – 12 стручків;
- сіль велика – 3 великих ложки з гіркою;
- оцет столовий – 30 мл.
приготування:
З огляду на те, що в приготуванні такого соусу доведеться мати справу з пекучим перцем, необхідно заздалегідь запастися гумовими рукавичками.
Зрізати плодоніжки у гострих перчиком, насіння залишити. Вони додадуть додаткову гостроту соусу. Промити солодкий перець, зрізати хвостики і вибрати серцевину, нарізати на четвертинки.
Перемолоти на м’ясорубці очищений часник, солодкий і гіркий перець двічі.
Перелити овочеву масу в каструлю, посолити і влити оцет. Дуже важливо, щоб овочі не закипіли, тому їх потрібно постійно помішувати і підігрівати на самому повільному вогні.
Розлити гарячий продукт по стерильним баночках, можна використовувати банки з-під майонезу або грибочків. Вони не дуже великі і якраз підійдуть для заготовки цього пекучого продукту. Закрити капроновими кришками і поставити після охолодження в прохолодне місце, найкраще – в холодильник.
А щоб такий соус простояв як можна довше, в нього слід додати додаткову порцію солі.
Leave a Reply