Консервувати томати в томаті (вибачте за тавтологію) придумали не ми – це традиційний американський спосіб, який вони, до речі, запозичили у мексиканців. В Америці так люблять такі Peeled Tomatoes, що додають їх до багатьох страв, навіть є кекси з консервованими помідорами.
Вони дійсно смачні дуже, плюс – мають подвійну користь, так містять набагато більше лікопену – найефективнішого протиракового речовини, яке при консервуванні не руйнується, а навпаки – концентрується в продукті.
Ми для вас зібрали самі різні рецепти помідор в томатній пасті і соку на зиму. Запасайтеся смачною корисністю, поки помідорний сезон в розпалі.
Зміст:
- Велика томатна заготівля
- Помідори в томатній пасті по-американськи
- Пряні італійські томати в томатній пасті
- Томати в томаті з гірчицею
- Помідори без шкірки в томатному соусі
1. Велика томатна заготівля
Цей рецепт припаде до душі тим, у кого велика кількість врожаю помідорів на городі і вже свіжих все наїлися, основні заготовки зроблені. Ось тоді і спробуйте зробити цей рецепт – розрахунок на 9 однолітровим або 3 трилітрові банки. Як показує практика, все-таки помідори в томатної заливки краще робити в банках невеликого обсягу.
Справа в тому, що найменший прокол з стерильністю – і така заготовка просто вибухає. Все треба мити дуже ретельно і строго дотримуватися співвідношення інгредієнтів.
Складові:
- томатний сік – 3 л;
- томатна паста чи готовий кетчуп – 0,5 л;
- сіль – 6 ст.л. з невеликою гіркою;
- цукор – 6 ст. л. з гіркою;
- на кожну банку в 1 л: 1 суцвіття кропу, 1 бутончік гвоздики, 1 лавровий лист, 5-6 Горошків чорного і запашного перцю;
- 9 зубків часнику;
- помідорів – 9 кг, невеликого розміру, можна і не визріли.
- + 5 кг стиглих помідорів на сік.
приготування:
Стиглі помідори порізати на частини, видалити пошкодження. У миску налити 50 г води, висипати 1 ст.л. солі і 1 ст.л. цукру, додати томати і на маленькому вогні довести до кипіння. Трохи поварити при помішуванні. Залишити на 30 хвилин.
Потім пропустити все через соковижималку або протерти через сито, щоб відокремити шкірку і насіння від соку.
Додати до нього решту солі, цукор, лаврушку, перець горошком, пропущений через давилку часник і поварити ще 8-10 хвилин. Має вийти 3-3,5 л соку. Якщо вийде більше – можна уварити ще або використовувати для інших цілей.
У підготовлені банки помістити по парасольці кропу і заповнити до плічок їх наколотими у плодоніжки помідорами.
Залити киплячим томатним соком, накрити кришкою.
Ставимо на стерилізацію – у великій каструлі нагріти воду (не більше 1/3) з ганчіркою внизу, потім помістити туди банки, долити гарячою водою по плечики. Поставити на невелике нагрівання на 15 хвилин банки 1 л і 25 хвилин – 3 л (з моменту закипання води в каструлі). Закатати і все – готово!
2. Помідори в томатній пасті по-американськи
Для цієї заготовки треба брати невеликі, щільні, стиглі плоди, можна вершки. Томати-чері для цієї мети не дуже підходять – у них дуже тонка шкірка і вони будуть лопатися під час консервації.
Для рецепта можна взяти готову пасту з магазину, але там точно будуть присутні консерванти, краще зробіть самі – це нескладно.
Томатна паста власного приготування
потрібно:
- 3 кг дуже стиглих помідорів, можна пом’ятих;
- 2 великі цибулини;
- 1 головка часнику;
- 150 г цукру;
- 100 мл оцту;
- Сіль за смаком (близько 1 ст.л.);
- Чорний мелений перець – 1 ч.л..
Як зробити:
Томати помити, порізати у велику емальовану миску, туди ж відправити порізані кільцями цибулини і часник часточками.
Влити половину склянки води і поставити на вогонь. Закрити кришкою до закипання.
Вогонь зменшити і варити 10-15 хвилин, поки томати, цибулю і часник не размягчатся.
Протерти масу ще гарячою через сито або пропустити через соковижималку.
Додати сіль, цукор, перець і уварювати, поки об’єм не збільшиться в 5 разів. В результаті вийде трохи більше 0,5 л густої пасти.
Влити оцет і можна використовувати для консервації або ж закатати в банки.
Приготування томатів:
- 3 кг невеликих щільних помідорів.
- 100 готової томатної пасти.
- 2 кг великих стиглих помідорів для соку;
- 100 г солі;
- 50 г цукру;
- Маленький шматочок перчика чилі або іншого – не більш 1 см на 1 банку.
- 10 зерен запашного перцю на 1 банку.
процес:
Помідори помити, обсушити на повітрі (обов’язково!), Наколоти 2-3 рази зубочисткою. У підготовлені стерилізовані банки в 0,5-0,7 л (1 л максимум) закинути запашний перець, шматочок чилі або вогника, заповнити помідори по плечики.
Готуємо сік (можна взяти і готовий – 1,5 л): великі помідори нарізати, пробланшировать на невеликому вогні 5-7 хвилин до утворення соку, пропустити через соковижималку або сито.
До гарячого соку додати томатну пасту, сіль і цукор, розмішати до однорідності.
Довести на плиті до кипіння, варити 5 хвилин і заповнити банки з помідори.
Гарячі банки без кришок залишити в підігріту (трохи) духовку, включити на несильний нагрів і стерилізувати 25 хвилин, відразу закатати.
3. Пряні італійські томати в томатній пасті
Для цього рецепта помідори повинні бути розміром з горіх або сливу (можна і черрі), щільної консистенції. Виходить дуже смачно і ароматно, можна використовувати їх для приготування піци і пасти – такі томати відмінно ріжуться, так як вони стають пружними і соковитими.
Склад на 1 банки по 1 л або 4 по 0,5 л:
- 1,6-2 кг невеликих помідорів (на 1 банку в 1 л йде близько 0,8 кг).
- 100 г густої томатної пасти.
- 1 л води;
- 8 зубчиків часнику;
- 4 бутончики гвоздики;
- по 10 горошин чорного і запашного перцю;
- гілочка розмарину (або сушений 0,5 ч.л.);
- 50 г кристалічної солі (2 ст.л. з верхом);
- 25 г цукру;
- 8 лаврові листки;
- 50 мл оливкової олії;
- 1 ч.л. подрібненого свіжого або сушеного кропу.
готування:
Помідори промити, наколоти в 2-3 місцях. Наповнити ними банки.
До 1 л води додати всі спеції (крім часнику), сіль і цукор, довести до кипіння.
Додати томатну пасту і варити суміш 10 хвилин, періодично помішуючи.
Влити оливкове масло, додати роздавлений часник і розмішати.
Гарячим соусом залити помідори, намагаючись в кожну банку покласти лаврушку, перець і трохи зелені. Відразу закатати, щільно вкрити до повного охолодження.
4. Томати в томаті з гірчицею
Салатний варіант в томатної заливки, відлітає зі столу на «ура». Соус з гірчицею настільки смачний, що їм можна просто намазувати хліб, додавати в борщі, до м’яса, а помідори використовувати для приготування зимових салатів.
Що потрібно:
Стиглі невеликі помідори щільних сортів.
Для томатного соусу:
- 2 кг дуже стиглих великих соковитих помідорів.
- 3 великі цибулини.
- 1 ст.л. без верху порошку гірчиці.
- 50 г цукру.
- 30 г солі.
- 100 г рослинного масла.
- Половина пучка петрушки.
- 5-6 лаврових листка.
приготування:
Спочатку співаємо банки на 0,5-1 л. Обов’язково їх висушити в духовці.
Маленькі помідори помити і дати їм висохнути на повітрі.
Далі робимо соус: великі помідори ріжемо довільно, цибулю – дрібними кубиками і обсмажуємо на рослинному маслі кілька хвилин, потім додаємо 7 ст.л. гарячої води, все спеції, порошок гірчиці та варити 1 годину до загустіння. Постійно заважати. Можна все помістити в мультиварку на 45 хвилин, тоді ця процедура відпаде. Соус готовий – відокремлювати насіння і шкірку не треба (хоча можна – за бажанням).
Гарячою заливкою заповнити банки і поставити їх на 10 хвилин в нагріту духовку без кришок, потім закатати.
5. Помідори без шкірки в томатному соусі
Французький варіант консервації. Такі помідори частіше використовуються в приготуванні найрізноманітніших соусів і страв, так як виходять дуже ніжними.
Складові:
- 1 л води;
- 300 г томатної пасти;
- 3 кг щільних помідор середнього розміру;
- 0,5 склянки цукру;
- 2 ст.л. без верху солі.
приготування:
Підготувати банки в 1 л – помити і висушити.
Помідори промити і на кожній біля плодоніжки гострим ножем зробити хрестоподібний надріз.
На 5-7 хвилин залити їх окропом, потім відкинути на друшляк. Після охолодження акуратно стягнути шкірку. Розкласти по банках.
В 1 л води розвести пасту, додати сіль і цукор, кип’ятити 3-4 хвилини.
Залити соус в банки, відразу закатати і укутати на добу.
Leave a Reply