Томати в томаті без особливої ​​мороки – оригінально і дуже смачно



Консервувати томати в томаті (вибачте за тавтологію) придумали не ми – це традиційний американський спосіб, який вони, до речі, запозичили у мексиканців. В Америці так люблять такі Peeled Tomatoes, що додають їх до багатьох страв, навіть є кекси з консервованими помідорами.

Вони дійсно смачні дуже, плюс – мають подвійну користь, так містять набагато більше лікопену – найефективнішого протиракового речовини, яке при консервуванні не руйнується, а навпаки – концентрується в продукті.

Ми для вас зібрали самі різні рецепти помідор в томатній пасті і соку на зиму. Запасайтеся смачною корисністю, поки помідорний сезон в розпалі.

Зміст:

  1. Велика томатна заготівля
  2. Помідори в томатній пасті по-американськи
  3. Пряні італійські томати в томатній пасті
  4. Томати в томаті з гірчицею
  5. Помідори без шкірки в томатному соусі

1. Велика томатна заготівля

Томати в томаті без особливої ​​мороки - оригінально і дуже смачно

Цей рецепт припаде до душі тим, у кого велика кількість врожаю помідорів на городі і вже свіжих все наїлися, основні заготовки зроблені. Ось тоді і спробуйте зробити цей рецепт – розрахунок на 9 однолітровим або 3 трилітрові банки. Як показує практика, все-таки помідори в томатної заливки краще робити в банках невеликого обсягу.

Справа в тому, що найменший прокол з стерильністю – і така заготовка просто вибухає. Все треба мити дуже ретельно і строго дотримуватися співвідношення інгредієнтів.

Складові:

  • томатний сік – 3 л;
  • томатна паста чи готовий кетчуп – 0,5 л;
  • сіль – 6 ст.л. з невеликою гіркою;
  • цукор – 6 ст. л. з гіркою;
  • на кожну банку в 1 л: 1 суцвіття кропу, 1 бутончік гвоздики, 1 лавровий лист, 5-6 Горошків чорного і запашного перцю;
  • 9 зубків часнику;
  • помідорів – 9 кг, невеликого розміру, можна і не визріли.
  • + 5 кг стиглих помідорів на сік.

приготування:

Стиглі помідори порізати на частини, видалити пошкодження. У миску налити 50 г води, висипати 1 ст.л. солі і 1 ст.л. цукру, додати томати і на маленькому вогні довести до кипіння. Трохи поварити при помішуванні. Залишити на 30 хвилин.

Потім пропустити все через соковижималку або протерти через сито, щоб відокремити шкірку і насіння від соку.

Додати до нього решту солі, цукор, лаврушку, перець горошком, пропущений через давилку часник і поварити ще 8-10 хвилин. Має вийти 3-3,5 л соку. Якщо вийде більше – можна уварити ще або використовувати для інших цілей.

У підготовлені банки помістити по парасольці кропу і заповнити до плічок їх наколотими у плодоніжки помідорами.

Залити киплячим томатним соком, накрити кришкою.

Ставимо на стерилізацію – у великій каструлі нагріти воду (не більше 1/3) з ганчіркою внизу, потім помістити туди банки, долити гарячою водою по плечики. Поставити на невелике нагрівання на 15 хвилин банки 1 л і 25 хвилин – 3 л (з моменту закипання води в каструлі). Закатати і все – готово!

2. Помідори в томатній пасті по-американськи

Томати в томаті без особливої ​​мороки - оригінально і дуже смачно

Для цієї заготовки треба брати невеликі, щільні, стиглі плоди, можна вершки. Томати-чері для цієї мети не дуже підходять – у них дуже тонка шкірка і вони будуть лопатися під час консервації.

Для рецепта можна взяти готову пасту з магазину, але там точно будуть присутні консерванти, краще зробіть самі – це нескладно.

Томатна паста власного приготування

потрібно:

  • 3 кг дуже стиглих помідорів, можна пом’ятих;
  • 2 великі цибулини;
  • 1 головка часнику;
  • 150 г цукру;
  • 100 мл оцту;
  • Сіль за смаком (близько 1 ст.л.);
  • Чорний мелений перець – 1 ч.л..

Як зробити:

Томати помити, порізати у велику емальовану миску, туди ж відправити порізані кільцями цибулини і часник часточками.

Влити половину склянки води і поставити на вогонь. Закрити кришкою до закипання.

Вогонь зменшити і варити 10-15 хвилин, поки томати, цибулю і часник не размягчатся.

Протерти масу ще гарячою через сито або пропустити через соковижималку.

Додати сіль, цукор, перець і уварювати, поки об’єм не збільшиться в 5 разів. В результаті вийде трохи більше 0,5 л густої пасти.

Влити оцет і можна використовувати для консервації або ж закатати в банки.

Приготування томатів:



  • 3 кг невеликих щільних помідорів.
  • 100 готової томатної пасти.
  • 2 кг великих стиглих помідорів для соку;
  • 100 г солі;
  • 50 г цукру;
  • Маленький шматочок перчика чилі або іншого – не більш 1 см на 1 банку.
  • 10 зерен запашного перцю на 1 банку.

процес:

Помідори помити, обсушити на повітрі (обов’язково!), Наколоти 2-3 рази зубочисткою. У підготовлені стерилізовані банки в 0,5-0,7 л (1 л максимум) закинути запашний перець, шматочок чилі або вогника, заповнити помідори по плечики.

Готуємо сік (можна взяти і готовий – 1,5 л): великі помідори нарізати, пробланшировать на невеликому вогні 5-7 хвилин до утворення соку, пропустити через соковижималку або сито.

До гарячого соку додати томатну пасту, сіль і цукор, розмішати до однорідності.

Довести на плиті до кипіння, варити 5 хвилин і заповнити банки з помідори.

Гарячі банки без кришок залишити в підігріту (трохи) духовку, включити на несильний нагрів і стерилізувати 25 хвилин, відразу закатати.

3. Пряні італійські томати в томатній пасті

Томати в томаті без особливої ​​мороки - оригінально і дуже смачно

Для цього рецепта помідори повинні бути розміром з горіх або сливу (можна і черрі), щільної консистенції. Виходить дуже смачно і ароматно, можна використовувати їх для приготування піци і пасти – такі томати відмінно ріжуться, так як вони стають пружними і соковитими.

Склад на 1 банки по 1 л або 4 по 0,5 л:

  • 1,6-2 кг невеликих помідорів (на 1 банку в 1 л йде близько 0,8 кг).
  • 100 г густої томатної пасти.
  • 1 л води;
  • 8 зубчиків часнику;
  • 4 бутончики гвоздики;
  • по 10 горошин чорного і запашного перцю;
  • гілочка розмарину (або сушений 0,5 ч.л.);
  • 50 г кристалічної солі (2 ст.л. з верхом);
  • 25 г цукру;
  • 8 лаврові листки;
  • 50 мл оливкової олії;
  • 1 ч.л. подрібненого свіжого або сушеного кропу.

готування:

Помідори промити, наколоти в 2-3 місцях. Наповнити ними банки.

До 1 л води додати всі спеції (крім часнику), сіль і цукор, довести до кипіння.

Додати томатну пасту і варити суміш 10 хвилин, періодично помішуючи.

Влити оливкове масло, додати роздавлений часник і розмішати.

Гарячим соусом залити помідори, намагаючись в кожну банку покласти лаврушку, перець і трохи зелені. Відразу закатати, щільно вкрити до повного охолодження.

4. Томати в томаті з гірчицею

Томати в томаті без особливої ​​мороки - оригінально і дуже смачно


Салатний варіант в томатної заливки, відлітає зі столу на «ура». Соус з гірчицею настільки смачний, що їм можна просто намазувати хліб, додавати в борщі, до м’яса, а помідори використовувати для приготування зимових салатів.

Що потрібно:

Стиглі невеликі помідори щільних сортів.

Для томатного соусу:

  • 2 кг дуже стиглих великих соковитих помідорів.
  • 3 великі цибулини.
  • 1 ст.л. без верху порошку гірчиці.
  • 50 г цукру.
  • 30 г солі.
  • 100 г рослинного масла.
  • Половина пучка петрушки.
  • 5-6 лаврових листка.

приготування:

Спочатку співаємо банки на 0,5-1 л. Обов’язково їх висушити в духовці.

Маленькі помідори помити і дати їм висохнути на повітрі.

Далі робимо соус: великі помідори ріжемо довільно, цибулю – дрібними кубиками і обсмажуємо на рослинному маслі кілька хвилин, потім додаємо 7 ст.л. гарячої води, все спеції, порошок гірчиці та варити 1 годину до загустіння. Постійно заважати. Можна все помістити в мультиварку на 45 хвилин, тоді ця процедура відпаде. Соус готовий – відокремлювати насіння і шкірку не треба (хоча можна – за бажанням).

Гарячою заливкою заповнити банки і поставити їх на 10 хвилин в нагріту духовку без кришок, потім закатати.

5. Помідори без шкірки в томатному соусі

Томати в томаті без особливої ​​мороки - оригінально і дуже смачно

Французький варіант консервації. Такі помідори частіше використовуються в приготуванні найрізноманітніших соусів і страв, так як виходять дуже ніжними.

Складові:

  • 1 л води;
  • 300 г томатної пасти;
  • 3 кг щільних помідор середнього розміру;
  • 0,5 склянки цукру;
  • 2 ст.л. без верху солі.

приготування:

Підготувати банки в 1 л – помити і висушити.

Помідори промити і на кожній біля плодоніжки гострим ножем зробити хрестоподібний надріз.

На 5-7 хвилин залити їх окропом, потім відкинути на друшляк. Після охолодження акуратно стягнути шкірку. Розкласти по банках.

В 1 л води розвести пасту, додати сіль і цукор, кип’ятити 3-4 хвилини.

Залити соус в банки, відразу закатати і укутати на добу.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*