Курячі шлуночки або пупки, як їх називають в народі, це цінний субпродукт, з яким можна готувати велику кількість страв – практично ті ж, що і з м’ясом. Їх можна гасити, варити, смажити, робити фарш. Цей субпродукт має безліч корисних властивостей: до 22% цінного тваринного білка, 7-8% зольних речовин, до 10% дуже потрібної для здоров’я клітковини, а ще, повний набір вітамінів і підвищений вміст фолієвої кислоти (важливо для вагітних і дітей).
Деякі важливі моменти
Найчастіше питання у господинь, особливо, початківців – як готувати курячі шлунки, щоб були м’які. І дійсно, в приготуванні цього субпродукту є деякі тонкощі, тому що недоварені пупки дуже жорсткі. Для того, щоб вони стали ніжним і їх легко можна було пожувати – час готування має бути не менше 1 години, а оптимально – 1 годину і 20 хвилин.
Ще один дуже важливий факт, який повинна знати кожна господиня – максимальний час придатності охолоджених курячих пупков – 48 годин. Після цього в них починаються незворотні зміни, які призводять до утворення небезпечних для здоров’я токсинів.
При підготовці шлуночків до варіння, їх обов’язково потрібно правильно очистити. Зсередини вони покриті жовтою плівкою – кутикулою. Її обов’язково треба видаляти – вона неїстівна і буде надавати страві гіркоту.
Але викидати кутикули не варто – це потужний народний засіб від діареї. Кутикули треба промити, висушити на повітрі, потім потовкти в порошок і зберігати в темному місці. 1 чайної ложки цього кошти досить, щоб зупинити навіть кривавий пронос.
Ось відмінні рецепти страв з курячих шлуночків. До речі, можна приготувати всі ці страви не тільки з курячих шлуночків, але і з сердечок – взяти їх навпіл, або в будь-якій пропорції.
1. Бульйон з пупков з манними галушками
Смачний, ароматний і ситний суп, який сподобається і дорослим, і дітям.
Складові:
- 0,5 кг курячих шлуночків;
- 1 морквина;
- 1 невелика цибулина;
- 1 корінь петрушки;
- четвертинка кореня селери;
- 2,5 л води;
- зелень петрушки;
- спеції для курки – 1 ч.л .;
- сіль перець;
- 2 яйця;
- 5 ст.л. з невеликою гіркою манної крупи.
приготування:
- Шлуночки очистити, промити, порізати навпіл.
- Помістити в холодну воду, додати очищені коріння і на невеликому вогні варити звичайний бульйон – протягом 1 години. Піну зібрати, в кінці додати спеції для курки (або улюблену приправу), свіжу зелень, щіпку меленого перцю.
- До яйцям додати манку, посолити, змішати тісто. Залишити його на 5 хвилин, нехай манка забере зайву вологу.
- Потім чайну ложку вмочати в киплячий бульйон, формувати галушки і опускати з ложкою в каструлю.
- Варити суп треба ще кілька хвилин, потім залишити під кришкою, щоб галушки доготувати. можна подавати.
2. Розсольник з курячими шлуночками і рисом
Такий суп виходить особливо ароматним.
Складові:
- 0,4 кг шлуночків;
- 2 л води;
- 1 морквина;
- Коріння для супу;
- 4 картоплини;
- 0,5 склянки рису;
- 1 ч.л. спецій хмелі-сунелі;
- 2-3 маринованих огірка.
приготування:
- З очищених, порізаних шлуночків і коріння зварити бульйон – протягом години на маленькому вогні.
- Почистити картоплю, порізати кубиками, закинути в бульйон.
- Через 10 хвилин туди ж додати промитий рис і порізані кубиками огірки.
- Варити до готовності рису. В кінці посолити, додати спеції і свіжу зелень.
- Подавати зі сметаною.
3. Курячі шлуночки в сметанному соусі
Потрошки в вершковому соусі відмінно поєднуються з будь-яким гарніром – пюре, відварною рисом, гречкою, макаронами, кашами.
Інгредієнти на 4 порції:
- 0,7 кг курячих пупков;
- 1 цибулина;
- 0,5 л сметани або жирних вершків;
- Сіль, перець, спеції.
приготування:
- Шлуночки помити і порізати на кілька частин.
- Залити 1 л води, додати спеції і під кришкою варити до готовності. Вода майже вся википить, залишиться тільки на соус.
- Влити сметану, посолити, додати спеції для курки, згасити ще 10-15 хвилин і смачний соус готовий.
4. Желудочки, тушковані з капустою по-італійськи
Оригінальна страва, дуже ароматне і неймовірно смачне.
Складові:
- 1 кг курячих пупков;
- 1 кг молодої капусти (можна пекінську взяти);
- 1 цибулини;
- 5 зубків часнику;
- рослинна олія;
- сіль;
- 2 ч.л. сухих італійських трав.
приготування:
- Шлуночки почистити, промити, порізати на частини, обсушити і посмажити на рослинному маслі до рум’яності, постійно помішуючи. Зробити це можна у великій сковороді, в казанку або каструлі з товстим дном.
- Додати подрібнену цибулю, часник, на маленькому вогні під кришкою тушкувати все до прозорості лука.
- За цей час нашаткувати капусту, її посолити, пом’яти руками.
- Помістити поверх шлуночків, влити склянку води, всипати трави, накрити і тушкувати близько 45 хвилин при дуже невеликому нагріванні.
- В процес, коли капуста осяде, кілька разів перемішати, щоб не пригоріло.
- Страва готова, коли вся рідина випарується.
Подавати його прийнято з коржами, кнедлі або великими макаронами (каннелоні). Другий варіант такої капусти – буде ще смачніше і ароматні, якщо замість італійських трав взяти 2 ч.л. сухого шафрану.
5. Салат з курячими пупками
Відмінна закуска навіть для святкового столу, особливо, якщо буде горілочка.
Складові:
- 1 кг шлуночків, ніж побільше за розміром;
- 3-4 цибулин;
- 100 мл оцту;
- 5-6 лаврових листочка;
- 1 ст.л. солі;
- по 10 горошин запашного і чорного перцю.
приготування:
- Шлуночки промити і цілими відварити до готовності у воді
- Приготувати маринад: на 300 мл води взяти 1 ст.л. солі, лаврушку і перець, довести до кипіння. Коли охолоне – додати оцет.
- Воду, в якій шлуночки варилися, злити, додати порізаний півкільцями цибулю, залити маринадом, накрити кришкою і відправити в холодильник на добу.
- На стіл подавати з цибулею, за бажанням присипати свіжою зеленню. Пупки можна порізати.
Варіація цього салату теж дуже смачна: зварити в мундирах 4-5 картоплин, остудити, очистити, нарізати півкільцями і додати до шлуночків з цибулею, обережно перемішати. Такий салат популярний в польській та угорській кухні.
Leave a Reply