Що можна приготувати з курячих шлуночків швидко і смачно



Курячі шлуночки або пупки, як їх називають в народі, це цінний субпродукт, з яким можна готувати велику кількість страв – практично ті ж, що і з м’ясом. Їх можна гасити, варити, смажити, робити фарш. Цей субпродукт має безліч корисних властивостей: до 22% цінного тваринного білка, 7-8% зольних речовин, до 10% дуже потрібної для здоров’я клітковини, а ще, повний набір вітамінів і підвищений вміст фолієвої кислоти (важливо для вагітних і дітей).

Деякі важливі моменти

Що можна приготувати з курячих шлуночків швидко і смачно

Найчастіше питання у господинь, особливо, початківців – як готувати курячі шлунки, щоб були м’які. І дійсно, в приготуванні цього субпродукту є деякі тонкощі, тому що недоварені пупки дуже жорсткі. Для того, щоб вони стали ніжним і їх легко можна було пожувати – час готування має бути не менше 1 години, а оптимально – 1 годину і 20 хвилин.

Ще один дуже важливий факт, який повинна знати кожна господиня – максимальний час придатності охолоджених курячих пупков – 48 годин. Після цього в них починаються незворотні зміни, які призводять до утворення небезпечних для здоров’я токсинів.

При підготовці шлуночків до варіння, їх обов’язково потрібно правильно очистити. Зсередини вони покриті жовтою плівкою – кутикулою. Її обов’язково треба видаляти – вона неїстівна і буде надавати страві гіркоту.

Але викидати кутикули не варто – це потужний народний засіб від діареї. Кутикули треба промити, висушити на повітрі, потім потовкти в порошок і зберігати в темному місці. 1 чайної ложки цього кошти досить, щоб зупинити навіть кривавий пронос.

Ось відмінні рецепти страв з курячих шлуночків. До речі, можна приготувати всі ці страви не тільки з курячих шлуночків, але і з сердечок – взяти їх навпіл, або в будь-якій пропорції.

1. Бульйон з пупков з манними галушками

Що можна приготувати з курячих шлуночків швидко і смачно

Смачний, ароматний і ситний суп, який сподобається і дорослим, і дітям.

Складові:

  • 0,5 кг курячих шлуночків;
  • 1 морквина;
  • 1 невелика цибулина;
  • 1 корінь петрушки;
  • четвертинка кореня селери;
  • 2,5 л води;
  • зелень петрушки;
  • спеції для курки – 1 ч.л .;
  • сіль перець;
  • 2 яйця;
  • 5 ст.л. з невеликою гіркою манної крупи.

приготування:

  1. Шлуночки очистити, промити, порізати навпіл.
  2. Помістити в холодну воду, додати очищені коріння і на невеликому вогні варити звичайний бульйон – протягом 1 години. Піну зібрати, в кінці додати спеції для курки (або улюблену приправу), свіжу зелень, щіпку меленого перцю.
  3. До яйцям додати манку, посолити, змішати тісто. Залишити його на 5 хвилин, нехай манка забере зайву вологу.
  4. Потім чайну ложку вмочати в киплячий бульйон, формувати галушки і опускати з ложкою в каструлю.
  5. Варити суп треба ще кілька хвилин, потім залишити під кришкою, щоб галушки доготувати. можна подавати.

2. Розсольник з курячими шлуночками і рисом

Що можна приготувати з курячих шлуночків швидко і смачно

Такий суп виходить особливо ароматним.

Складові:

  • 0,4 кг шлуночків;
  • 2 л води;
  • 1 морквина;
  • Коріння для супу;
  • 4 картоплини;
  • 0,5 склянки рису;
  • 1 ч.л. спецій хмелі-сунелі;
  • 2-3 маринованих огірка.

приготування:



  1. З очищених, порізаних шлуночків і коріння зварити бульйон – протягом години на маленькому вогні.
  2. Почистити картоплю, порізати кубиками, закинути в бульйон.
  3. Через 10 хвилин туди ж додати промитий рис і порізані кубиками огірки.
  4. Варити до готовності рису. В кінці посолити, додати спеції і свіжу зелень.
  5. Подавати зі сметаною.

3. Курячі шлуночки в сметанному соусі

Що можна приготувати з курячих шлуночків швидко і смачно


Потрошки в вершковому соусі відмінно поєднуються з будь-яким гарніром – пюре, відварною рисом, гречкою, макаронами, кашами.

Інгредієнти на 4 порції:

  • 0,7 кг курячих пупков;
  • 1 цибулина;
  • 0,5 л сметани або жирних вершків;
  • Сіль, перець, спеції.

приготування:

  1. Шлуночки помити і порізати на кілька частин.
  2. Залити 1 л води, додати спеції і під кришкою варити до готовності. Вода майже вся википить, залишиться тільки на соус.
  3. Влити сметану, посолити, додати спеції для курки, згасити ще 10-15 хвилин і смачний соус готовий.

4. Желудочки, тушковані з капустою по-італійськи

Що можна приготувати з курячих шлуночків швидко і смачно

Оригінальна страва, дуже ароматне і неймовірно смачне.

Складові:

  • 1 кг курячих пупков;
  • 1 кг молодої капусти (можна пекінську взяти);
  • 1 цибулини;
  • 5 зубків часнику;
  • рослинна олія;
  • сіль;
  • 2 ч.л. сухих італійських трав.

приготування:

  1. Шлуночки почистити, промити, порізати на частини, обсушити і посмажити на рослинному маслі до рум’яності, постійно помішуючи. Зробити це можна у великій сковороді, в казанку або каструлі з товстим дном.
  2. Додати подрібнену цибулю, часник, на маленькому вогні під кришкою тушкувати все до прозорості лука.
  3. За цей час нашаткувати капусту, її посолити, пом’яти руками.
  4. Помістити поверх шлуночків, влити склянку води, всипати трави, накрити і тушкувати близько 45 хвилин при дуже невеликому нагріванні.
  5. В процес, коли капуста осяде, кілька разів перемішати, щоб не пригоріло.
  6. Страва готова, коли вся рідина випарується.

Подавати його прийнято з коржами, кнедлі або великими макаронами (каннелоні). Другий варіант такої капусти – буде ще смачніше і ароматні, якщо замість італійських трав взяти 2 ч.л. сухого шафрану.

5. Салат з курячими пупками

Що можна приготувати з курячих шлуночків швидко і смачно

Відмінна закуска навіть для святкового столу, особливо, якщо буде горілочка.

Складові:

  • 1 кг шлуночків, ніж побільше за розміром;
  • 3-4 цибулин;
  • 100 мл оцту;
  • 5-6 лаврових листочка;
  • 1 ст.л. солі;
  • по 10 горошин запашного і чорного перцю.

приготування:

  1. Шлуночки промити і цілими відварити до готовності у воді
  2. Приготувати маринад: на 300 мл води взяти 1 ст.л. солі, лаврушку і перець, довести до кипіння. Коли охолоне – додати оцет.
  3. Воду, в якій шлуночки варилися, злити, додати порізаний півкільцями цибулю, залити маринадом, накрити кришкою і відправити в холодильник на добу.
  4. На стіл подавати з цибулею, за бажанням присипати свіжою зеленню. Пупки можна порізати.

Варіація цього салату теж дуже смачна: зварити в мундирах 4-5 картоплин, остудити, очистити, нарізати півкільцями і додати до шлуночків з цибулею, обережно перемішати. Такий салат популярний в польській та угорській кухні.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*