Вітаю, дорогі друзі!
Хаменерій – це багаторічна рослина сімейства кіпрейний. За всю історію свого існування цього багаторічників було присвоєно кілька назв, одна з найпоширеніших – це іван-чай.
зміст:
- Гарне слово про Кіпрі
- Склад і цілющі властивості
- Про користь чаю з зніту
- Приготування корисного напою
- Ще одна унікальна властивість зніту
У народі вважають, що ця рослина має цілу низку унікальних властивостей. Ми вам розповімо, які корисні властивості і протипоказання зніту для чоловіків – адже не дарма його називають «чоловічий травою», а також, про деякі інші його якостях, які багатьом людям врятували життя.
Гарне слово про Кіпрі
Це чудодійний напій з ароматним смаком і красивим кольором володіє оздоровчим ефектом. Настій іван-чаю вживали ще за часів Київської Русі, як ефективні ліки від багатьох хвороб. Напій з зніту був найулюбленішим напоєм воїнів в похідних умовах.
Його стали вживати англійські моряки, які вперше відвідали батьківщину зростання цієї диво-трави – Копор’є. Саме в цих місцях були виявлені зарості іван-чаю. Завдяки цілющим властивостям, високим смаковим якостям і великому попиту, тоді даний продукт був на вагу золота.
Сьогодні, мало хто з жителів Росії згадує про це споконвічно російською смачне напої. Де росте кипрей? Родина зростання цього багатолітника – тільки Росія (частково – територія Китаю на Далекому Сході).
Його можна зустріти на полях і луках, де недалеко є вода. Особливо красиво виглядає рослина влітку в період цвітіння, випускаючи численними пурпурові квіти. На фото можна побачити, як виглядає це декоративна рослина.
Склад і цілющі властивості
За своїм хімічним складом і корисними властивостями, ця цілюща трава багато в чому перевершує такий продукт, як морська капуста.
- До складу наземної частини іван-чаю входить вітамін С, у великій кількості, яке в три рази перевищує його вміст в цитрусових. Крім того, кипрей багатий каротиноїдами, фітостероли, флавоноїди, а також макро- і мікроелементами. Листя і пелюстки рослини багаті залізом, магнієм, цинком, калієм, натрієм, нікелем і іншими корисними компонентами.
- Коренева система іван-чаю – справжнє джерело вітамінів і солей фосфору, кобальту і кальцію. У ній відсутні дубильні речовини, полісахариди і легкозасвоювані білки.
Про користь чаю з зніту
У приготуванні чаю з зніту використовується технологія приготування зеленого і чорного чаю. В якості сировини використовуються листя і пелюстки квітів іван-чаю. Спочатку здійснюється ферментація сировини протягом доби.
Високоякісний продукт з ароматних смаком і красивим кольором можна отримати тільки в умовах правильно проведених маніпуляцій – бродіння і створення необхідного температурного режиму. В результаті чай може придбати зелений, жовтий або чорне забарвлення. Іван-чай чорного кольору вважається найціннішим продуктом, якому просто немає конкурентів на чайному ринку.
Володіючи приємним смаком і ароматом, ця рослина успішно використовують, як в сучасній, так і народній медицині. Цілющий напій тонізує організм, бадьорить і дарує життєву енергію і силу. Він володіє оздоровчим ефектом для всього організму.
Це кращий засіб, за допомогою якого можна втамувати спрагу в літню спеку. Його склад багато в чому відрізняється від чорного чаю і напоїв, що містять кофеїн. Тому він користується великим попитом серед здорових і активних людей.
До складу іван-чаю не входить кофеїн та інші шкідливі речовини. Ця трава покращує формулу крові, підвищуючи гемоглобін і відновлюючи її кислотний і лужний баланс.
Велика довіра цей напій заслужив у чоловіків, завдяки своїм унікальним корисним властивостям в лікуванні простатиту і аденоми простати.
Крім того, кипрей допомагає вилікувати багато жіночі захворювання, такі, як цистит, молочницю та інші хвороби сечостатевої системи. Відгуки про це чудодійний напій тільки позитивні.
Приготування корисного напою
Правильне приготування чаю дозволяє максимально зберегти його цілющі властивості.
Існує два способи, як можна приготувати такий напій:
1. Дві чайні ложки сухої сировини засипають в ємність, потім заливають п’ятсот мілілітрів окропу, закривають і настоюють протягом п’ятнадцяти хвилин. Після чого, напій потрібно добре перемішати.
Вживати іван-чай рекомендується відразу після приготування. Завдяки вмісту ефірних масел, такий напій зберігає свій первозданний смак і цілющі властивості протягом трьох днів. Пити смачний напій можна, як в теплом, так і охолодженому вигляді. Його можна підігрівати, але ні в якому разі не доводити до кипіння, інакше він втратить всі корисні властивості.
Для більшої користі, іван-чай вживають разом з сухофруктами, які можуть замінити цукор.
Приготувати напій зі свіжої сировини можна, використовуючи листя і пелюстки. Їх поміщають в металевий посуд шаром на п’ять-шість сантиметрів, потім заливають теплою водою, і ставлять на невеликий вогонь. Підігріту масу потрібно відставити для настоювання на десять хвилин.
Можна зробити заварку з сухого листя і квіток. На двісті п’ятдесят мілілітрів окропу потрібно дві чайних ложки сухої сировини.
Систематичне вживання іван-чаю сприяє зміцненню імунітету і підвищенню тонусу організму:
- Прискорює процес засвоєння корисних компонентів з споживаних в їжу продуктів харчування.
- Має сечогінну дію.
- Стабілізує артеріальний тиск.
- Має заспокійливу властивість в стресових ситуаціях, усуває нервозний.
- Показаний при головних болях, нормалізує сон.
- Налагоджує роботу шлунково-кишкового тракту. Це протизапальну обволікаючу і захисний засіб.
- Болезаспокійливий, протиалергічну і противірусну дію.
- Покращує роботу щитовидної залози.
- Покращує стан шкіри і сприяє її омолодженню.
- Підвищує потенцію у чоловіків.
У профілактичних цілях, регулярне вживання іван-чаю показано при залізодефіцитної анемії, цирозі печінки, гастриті, безплідді жінок і чоловіків, різних дерматитах, захворюваннях легенів, нирок і селезінки.
Ще одна унікальна властивість зніту
Мало хто зараз знає, що коріння зніту – їстівні, причому їх можна їсти у вареному, печеному і навіть сирому вигляді. За часів війни і голоду багато російські люди рятувалися саме кипреем, який і взимку можна знайти по сухостою. Коріння викопували, мили і пекли в вогнищах – вони мають солодкуватий смак, а з сухого листя і стебел варили вітамінний напій.
Leave a Reply