Отже, давайте розглянемо всі популярні рецепти, як приготувати тонкі і смачні млинці без молока.
1. Млинці з нічого
Не варто дивуватися такій назві – оскільки млинчики буквально на воді і муці не тільки без молока, а й без яєць часто використовуються в ролі тонкої, прісної оболонки для самих різних начинок (особливо вегетаріанцями і тими, у кого з якої-небудь причини на молоко виявляється алергія).
Складові:
- вода тепла, кип’ячена – 500 мл;
- борошно – 2 склянки;
- цукор – 2 чайні ложки;
- сіль – 1 кавова ложечка;
- сода – 1 кавова ложечка;
- олія соняшникова – 50 мл.
Як готувати:
- Наливаємо в каструльку теплу воду (приблизно 30 °) – в холодній борошно буде погано розмішуватися і утворювати грудки.
- Всипаємо приблизно половину борошна, ретельно вимішуємо (краще віночком).
- У дуже рідке тісто продовжуємо досипати борошно невеликими порціями, постійно помішуючи – поки не отримаємо консистенцію дуже рідкої сметани.
- Додаємо цукор, сіль, соду (остання потрібна, щоб млинці вийшли з дірочками), знову добре розмішуємо.
- Як випливає розігріваємо на вогні сковороду (краще чавунну).
- Наливаємо в неї зовсім небагато масла (буквально кавову ложку), і, похитуючи сковорідкою, добиваємося, щоб воно розтеклося по розпеченому дну найтоншої плівкою.
- Беремо невеликий ополоник і зачерпує стільки тесту, щоб воно розтеклося по сковорідці рівним тонким шаром.
- Після розтікання ставимо сковорідку на плиту і на середньому вогні печемо млинець з одного боку.
- Готовність визначаємо так – краю у млинчика повинні підрум’янитися, а на верхньому шарі не залишитися рідкого тесту (зазвичай це займає приблизно 1-1,5 хвилини).
- Широкою плоскою лопаткою акуратно піддягаємо млинець і перевертаємо його.
- Допікаємо другу сторону (це станеться приблизно вдвічі швидше), знімаємо млинець на заздалегідь приготоване широке плоске блюдо.
- Повторюємо процедуру з пункту 6.
Так ми отримаємо близько 25-30 тоненьких млинчиків. Чекаємо, поки вони трохи охолонуть і або загортаємо в них начинку, або їмо з медом, варенням або сиропом.
Смачного!
2. Млинці на воді з яйцями
Цей рецепт ближче до класичного варіанту, а присутність яєць дозволяє отримати млинці не блідого, а красивого жовтуватого кольору.
Складові:
- вода тепла, кип’ячена – 500 мл;
- борошно – 2 склянки;
- яйця курячі – 3 шт .;
- цукор – 2 ч. ложки;
- сіль – 1 кавова ложечка;
- сода – 1 кавова ложечка;
- олія соняшникова – 75 мл;
- масло вершкове – 75 г.
Як готувати:
- Як і в попередньому рецепті, наливаємо в каструльку теплу воду (приблизно 30 °) – в холодній борошно буде погано розмішуватися і утворювати грудки, а сода може не повністю розчинитися.
- Всипаємо приблизно половину борошна, розбиваємо туди ж яйця, ретельно вимішуємо.
- У рідкуватий тісто продовжуємо потроху досипати борошно, постійно помішуючи – поки не отримаємо таку ступінь густоти, при якій тісто стікає з ложки як рідкий мед.
- Додаємо цукор, сіль, соду (останню необхідно добре розмішати, щоб млинці вийшли з дірочками), приблизно третина соняшникової олії, знову добре вимішуємо.
- Гарненько розігріваємо сковорідку з товстим дном (краще чавунну).
- Наливаємо в неї приблизно з кавову ложечку масла і рівномірно розподіляємо його по денця.
- Ополоником зачерпує стільки тесту, щоб воно утворило на дні досить тонку, рівну заготовку.
- Печемо млинець на середньому вогні близько 1,5 хвилин з одного боку.
- Готовність визначаємо так само, як і в першому рецепті – краю у млинчика повинні підрум’янитися, а на верхньому шарі не залишитися рідкого тесту.
- Піддягаємо і перевертаємо млинець на іншу сторону і печемо до тих пір, поки не підрум’яниться нижня сторона.
- Викладаємо млинець на широке блюдо, зверху кладемо платівку вершкового масла (трохи, відрізаємо від великого шматка ножем).
- Повторюємо процедуру з усіма подальшими млинцями.
Накриваємо глибокої мискою і даємо млинців трохи охолонути і «пропарити». Подаємо до столу зі сметаною або варенням.
Як бачите, спекти такі млинці зовсім нескладно, а виходять вони дуже смачні!
3. Млинці на кефірі
Використання кефіру замість молока не тільки корисніше, але і дозволяє отримати виключно пишні млинці, які буквально тануть у роті! Хочете, щоб тісто не так вже й розпушити? Тоді замініть теплу воду майже окропом, а кефір беріть нежирний, 1% -ний.
Складові:
- вода гаряча, кип’ячена (90 ° С) – 200 мл;
- кефір нежирний – 300 мл;
- борошно – 1,5 склянки;
- яйця курячі – 3 шт .;
- цукор – 2 ч. ложки;
- сіль – 2-3 щіпки;
- сода – ½ ч. ложки;
- олія соняшникова – 75 мл;
- масло вершкове – 75 гр.
Як готувати:
- Наливаємо в каструльку гарячу воду, кефір, відправляємо туди ж яйця і половину борошна.
- ретельно вимішуємо.
- Поступово досипати муку, домагаючись утворення тесту середньої густини.
- Сипем цукор, сіль і соду, вливаємо трохи соняшникової олії, знову перемішуємо до отримання абсолютно однорідної, трохи булькаючої маси.
- На розпеченій сковорідці печемо млинці так само, як і в попередніх рецептах (масла після кожного млинця підливаємо зовсім чуть-чуть).
- Складаємо млинці на блюдо (не забуваючи про шматочки вершкового масла поверх кожного) і даємо трохи охолонути.
- Подаємо до столу зі сметаною, розтопленим маслом або ягідним варенням.
4. Млинці на пиві
Дуже оригінальний рецепт млинців на пиві для тих, хто не боїться подібних експериментів.
Складові:
- вода тепла, кип’ячена – 1 стакан;
- пиво – 1 склянка;
- борошно – 1,5 склянки;
- яйця курячі – 2-3 шт .;
- сіль – 2-3 щіпки;
- сода – 1 кавова ложечка;
- олія соняшникова – 50 мл.
Як готувати:
Процес приготування тіста і смаження млинців такий же, як і в попередніх рецептах. Смачного!
Leave a Reply