Три рецепта шашлику з різними маринадами



Ну ось і прийшла довгоочікувана весна. Тепле повітря і свіжа зелень дерев ваблять жителів мегаполісів за місто вдихнути на повні груди свіже повітря, побігати по траві і прийняти сонячні ванни.

Пікнік на природі в сонячну погоду – мрія багатьох. Ну а який пікнік без традиційного багаття і ароматних шашликів.

У кожній родині є свої фірмові рецепти шашлику: хтось віддає перевагу гостру баранину, хтось ніжну свинину. Але завжди цікаво спробувати щось новеньке, використовувати незвичайні інгредієнти для маринаду.

Традиційний шашлик готується з будь-якого м’яса, включаючи курку або індичку. Рецепт простий: нарізане на кубики м’ясо попередньо занурюють в маринад, який являє собою суміш оцту, солі і перцю, а потім підсмажують на шампурах на відкритому вогні.

Маринування покращує структуру м’яса і тоді воно легше засвоюється. Але присмак оцту не всім подобається, його легко можна замінити іншими продуктами. Тому в рецептах маринаду часто можна зустріти сік або вино. Апельсиновий сік в маринаді додає м’ясу солодкість, сік грейпфрута надає тонкий смаковий відтінок. Червоне або біле сухе вино робить м’ясо ніжніше і ароматні. Вибір за вами.

Пропонуємо вашій увазі три рецепта шашлику на мангалі від справжніх цінителів цієї страви:

Вірменський шашлик

Маринад на 1 кг свинини:

  • цибуля – 3 шт;
  • запашний перець -5 горошин;
  • лавровий лист – 2 шт;
  • оцет – за смаком);
  • сіль і перець – 1 щіпка;
  • грейпфрутовий сік – 1 літр;
  • цукор – 1 столова ложка;
  • помідори черрі, болгарський перець.

Сметанний соус:

  • сметана – 200 грам;
  • суміш спецій;
  • тайський соус чилі;
  • сіль – 1 щіпка.

1. М’ясо розділити на шматочки і злегка відбити. Чи не солити!

2. У каструлю вилити грейпфрутовий сік і 1-1,5 столових ложки уксуса.Добавіть туди ж цибулину, порізану на чотири частини, запашний, перець, лавровий лист і цукор. Не забудьте посолити і поперчити!

3. Цей маринад потрібно розігріти до 70 градусів, але не доводити до кипіння. Зняти з вогню і відразу ж покласти туди підготовлене м’ясо. Накрити кришкою і залишити маринуватися на 10-12 годин.



4. М’ясо нанизати на шампури, чергуючи з помідорами, нарізаним болгарським перцем і цибулею.

Соус до готових шашликів:

Покладіть сметану в миску, додайте дрібку солі і близько однієї чайної ложки спецій за смаком, тайський соус або солодкий соус чилі. Все перемішати.

У соус вмочають м’ясо або вірменський лаваш. Якщо такого немає, то з житнім хлібом теж буде смачно!

Адигейський шашлик з розмарином

Три рецепта шашлику з різними маринадами

На маринад для 2 кг. м’яса молодого баранчика потрібно:

  • 3-4 зубчики часнику;
  • 2 гілочки розмарину;
  • 100 мл оливкової олії;
  • 200 мл. виноградного соку;
  • 50 мл. червоного сухого вина.

До м’яса – 1 великий кабачок, сіль, грубо помелену різнокольоровий перець.

1. Часник почистити і дрібно натерти. Розмарин вимити і нарізати соломкою. Все змішайте з маслом, залити соком і вином.

2. Промийте м’ясо, висушіть, наріжте кубиками, покладіть в маринад і дайте постояти під кришкою близько 2 годин.

3. Вимийте кабачки, розріжте уздовж навпіл і наріжте великими шматками. На шампури нанизати поперемінно з м’ясом.

4. Смажити на вогні приблизно 8-10 хвилин і періодично поливаючи потроху м’ясо маринадом. В кінці обережно посипати свіжомеленим перцем.

Шашлик по-черкеських

Три рецепта шашлику з різними маринадами
  • 900 грам баранячої ноги;
  • 3 великі цибулини;
  • помідори;
  • цибуля;
  • лимон.

На маринад:

  • сіль;
  • мелений перець;
  • 1 середня цибулина;
  • петрушка;
  • Зелена цибуля;
  • 1-2 лимона.

1. М’ясо нарізають, як зазвичай.

2. Цибулину нарізають тонкими півкільцями, зелень петрушки і цибулі дрібно січуть гострим ножем. Все це потрібно скласти в миску, посолити і поперчити. Злегка придушити руками, щоб вийшов сік і вичавити сік лимона.

3. Тепер в маринад викласти нарізане м’ясо і перемішати. Залишити на 2 години в холодному місці під кришкою.

4. Після цього м’ясо нанизують на шампури, чергуючи з крупно нарізаними помідорами, цибулею і лимоном.

Три рецепта шашлику з різними маринадами

Юлія Бєлова

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*