Ну ось і прийшла довгоочікувана весна. Тепле повітря і свіжа зелень дерев ваблять жителів мегаполісів за місто вдихнути на повні груди свіже повітря, побігати по траві і прийняти сонячні ванни.
Пікнік на природі в сонячну погоду – мрія багатьох. Ну а який пікнік без традиційного багаття і ароматних шашликів.
У кожній родині є свої фірмові рецепти шашлику: хтось віддає перевагу гостру баранину, хтось ніжну свинину. Але завжди цікаво спробувати щось новеньке, використовувати незвичайні інгредієнти для маринаду.
Традиційний шашлик готується з будь-якого м’яса, включаючи курку або індичку. Рецепт простий: нарізане на кубики м’ясо попередньо занурюють в маринад, який являє собою суміш оцту, солі і перцю, а потім підсмажують на шампурах на відкритому вогні.
Маринування покращує структуру м’яса і тоді воно легше засвоюється. Але присмак оцту не всім подобається, його легко можна замінити іншими продуктами. Тому в рецептах маринаду часто можна зустріти сік або вино. Апельсиновий сік в маринаді додає м’ясу солодкість, сік грейпфрута надає тонкий смаковий відтінок. Червоне або біле сухе вино робить м’ясо ніжніше і ароматні. Вибір за вами.
Пропонуємо вашій увазі три рецепта шашлику на мангалі від справжніх цінителів цієї страви:
Вірменський шашлик
Маринад на 1 кг свинини:
- цибуля – 3 шт;
- запашний перець -5 горошин;
- лавровий лист – 2 шт;
- оцет – за смаком);
- сіль і перець – 1 щіпка;
- грейпфрутовий сік – 1 літр;
- цукор – 1 столова ложка;
- помідори черрі, болгарський перець.
Сметанний соус:
- сметана – 200 грам;
- суміш спецій;
- тайський соус чилі;
- сіль – 1 щіпка.
1. М’ясо розділити на шматочки і злегка відбити. Чи не солити!
2. У каструлю вилити грейпфрутовий сік і 1-1,5 столових ложки уксуса.Добавіть туди ж цибулину, порізану на чотири частини, запашний, перець, лавровий лист і цукор. Не забудьте посолити і поперчити!
3. Цей маринад потрібно розігріти до 70 градусів, але не доводити до кипіння. Зняти з вогню і відразу ж покласти туди підготовлене м’ясо. Накрити кришкою і залишити маринуватися на 10-12 годин.
4. М’ясо нанизати на шампури, чергуючи з помідорами, нарізаним болгарським перцем і цибулею.
Соус до готових шашликів:
Покладіть сметану в миску, додайте дрібку солі і близько однієї чайної ложки спецій за смаком, тайський соус або солодкий соус чилі. Все перемішати.
У соус вмочають м’ясо або вірменський лаваш. Якщо такого немає, то з житнім хлібом теж буде смачно!
Адигейський шашлик з розмарином
На маринад для 2 кг. м’яса молодого баранчика потрібно:
- 3-4 зубчики часнику;
- 2 гілочки розмарину;
- 100 мл оливкової олії;
- 200 мл. виноградного соку;
- 50 мл. червоного сухого вина.
До м’яса – 1 великий кабачок, сіль, грубо помелену різнокольоровий перець.
1. Часник почистити і дрібно натерти. Розмарин вимити і нарізати соломкою. Все змішайте з маслом, залити соком і вином.
2. Промийте м’ясо, висушіть, наріжте кубиками, покладіть в маринад і дайте постояти під кришкою близько 2 годин.
3. Вимийте кабачки, розріжте уздовж навпіл і наріжте великими шматками. На шампури нанизати поперемінно з м’ясом.
4. Смажити на вогні приблизно 8-10 хвилин і періодично поливаючи потроху м’ясо маринадом. В кінці обережно посипати свіжомеленим перцем.
Шашлик по-черкеських
- 900 грам баранячої ноги;
- 3 великі цибулини;
- помідори;
- цибуля;
- лимон.
На маринад:
- сіль;
- мелений перець;
- 1 середня цибулина;
- петрушка;
- Зелена цибуля;
- 1-2 лимона.
1. М’ясо нарізають, як зазвичай.
2. Цибулину нарізають тонкими півкільцями, зелень петрушки і цибулі дрібно січуть гострим ножем. Все це потрібно скласти в миску, посолити і поперчити. Злегка придушити руками, щоб вийшов сік і вичавити сік лимона.
3. Тепер в маринад викласти нарізане м’ясо і перемішати. Залишити на 2 години в холодному місці під кришкою.
4. Після цього м’ясо нанизують на шампури, чергуючи з крупно нарізаними помідорами, цибулею і лимоном.
Юлія Бєлова
Leave a Reply