3 Пісних рецепта смачного плову – з гарбузом, грибами, овочами і сухофруктами



Для тих, хто традиційно дотримується Великого посту або тільки збирається долучитися до цього способу утримання і духовного очищення, ми пропонуємо рецепти трьох пісних страв з рису.

Ми рекомендуємо приготувати не просто пісний плов з грибами і овочами, а додати в нього боби, сухофрукти і зовсім незвичайну гарбуз. Ці рецепти урізноманітнюють ваше пісне меню, піднімуть настрій і забезпечать ваш організм достатньою кількістю калорій і вітамінів.

Плов з сухофруктами, запечений в гарбузі

Зовнішній вигляд цієї страви перед подачею на стіл, викликає відчуття свята, незважаючи на аскетичний пісний раціон. Гарбуз, яка виконує роль горщика для запікання, надає фруктовому плову неймовірно апетитний колір і аромат. Для приготування цієї смакоти знадобиться:

  • гарбуз (3 кг)
  • півтори склянки рису
  • шафран, барбарис, солодка паприка, тертий імбир, сушений томат (по щіпці)
  • сіль і цукор за смаком
  • трохи рослинного масла
  • по півсклянки кураги, чорносливу та родзинок
  • одне кисле яблуко
  • половинка невеликого лимона
3 Пісних рецепта смачного плову - з гарбузом, грибами, овочами і сухофруктами

З гарбуза зрізаємо верхівку, яка буде використовуватися в якості кришки. Гарбузове нутро очищаємо від насіння і волокон, а по внутрішній поверхні м’якоті робимо гострим ножем неглибокі часті насічки. Обшпарюємо «горщик» зсередини окропом і накриваємо його зрізаною верхівкою.

Займемося підготовкою начинки. Рис і сухофрукти окремо замочуємо на півгодини в холодній воді, після чого залишки зливаємо. Очищене і нарізане тонкими часточками яблуко трохи скроплюємо лимонним соком і з’єднуємо з набряклими сухофруктами. змішуємо спеції.

Перед викладанням начинки внутрішні стінки гарбуза злегка натираємо сіллю і спеціями. Рис і фруктову суміш будемо викладати шарами, тому їх слід розділити приблизно в трьох рівних пропорціях.

Спочатку укладаємо шар рису, присаливаем і додаємо спеції. Поверх нього розміщуємо сухофрукти і шматочки яблука. Чергуючи шари таким чином, щоб верхнім виявився рис. Поверхня скроплюємо маслом, наливаємо гарячу воду і щільно накриваємо горловину харчовою фольгою.

Гарбуз зовні змащуємо рослинним маслом і поміщаємо в ємність для випікання, в яку наливаємо трохи води. У процесі приготування періодично додаємо воду для того щоб дно гарбуза не підгоріло.

Відправляємо гарбузовий горщик в духовку (+ 180oC) години на півтора. За півгодини до готовності фольгу замінюємо гарбузової кришечкою. Перед подачею до столу внутрішній вміст перемішуємо разом з м’якоттю гарбуза, акуратно отскребая її ложкою від стінок.



Пісний рецепт плову з грибами і квасолею

Ступінь складності приготування цієї страви практично нульова. Швидко, поживно і просто пальчики оближеш! Набір продуктів такий:

  • рис (1,5 склянки)
  • гриби (200 гр)
  • консервована червона квасоля, зелений горошок (по 150 гр)
  • свіжоморожена спаржева квасоля (200 гр)
  • цибуля ріпчаста, морква по 1 шт
  • суміш перців, паприка, шафран (по щіпці), лавровий лист 2 шт.
  • сіль за смаком
  • барбарис 1 ч.л.
  • часник (2 зубки)
  • 1/3 склянки рослинного масла
3 Пісних рецепта смачного плову - з гарбузом, грибами, овочами і сухофруктами

Рис замочуємо на півгодини, потім промиваємо його під проточною водою. Обсмажуємо нарізані гриби з цибулею. Окремо пасеруємо нашатковану соломкою моркву і спаржеву квасоля, додавши до неї подрібнений часник.

Якщо ви використовуєте НЕ консервовані овочі, а готову заморожену суміш, їх так само слід злегка пригасити з морквою і часником.

У сотейник наливаємо трохи олії, викладаємо рис, гриби і інші овочі. Перемішуємо, додаючи сіль і спеції. Заливаємо гарячою водою так щоб вона покривала поверхню рису приблизно на дюйм. Доводимо до кипіння на повільному вогні, потім прикриваємо кришкою і Томім ще 10-15 хвилин.

Готовий бобово-грибний плов подають з соєвим, журавлинним або гранатовим соусом. Дуже смачно!

Плов з гарбузом та овочами

Плов з овочами можна готувати з різними інгредієнтами, використовуючи для цього готові заморожені овочеві суміші. Його смакові і поживні якості від цього тільки виграють. У нашому випадку рецептура така:

  • півтори склянки рису
  • цибулина, болгарський перець, морква (по 1 шт.)
  • часточка гарбуза (200 гр)
  • банка консервованої кукурудзи
  • помідори черрі (7 шт.)
  • 1/3 склянки оливкової олії
  • сіль морська (за смаком)
  • перець, паприка солодка, шафран, розмарин (по щіпці)
  • пара зубків часнику
3 Пісних рецепта смачного плову - з гарбузом, грибами, овочами і сухофруктами

Рис перед приготуванням традиційно замочуємо, промиваємо і підсушують. Гарбуз очищаємо від шкірки і нарізаємо невеликими кубиками.

Овочі обсмажуємо в такій послідовності. На розігрітій сковорідці з маслом обсмажуємо цибульку, потім додаємо нарізану моркву і болгарський перець.

Злегка обсмажуємо і додаємо до них в компанію гарбуз і часточки томатів черрі. Пассируем під кришкою хвилин 5 на слабкому вогні. За пару хвилин до готовності додаємо до овочів роздавлений часник, кукурудзу, спеції і сіль.

З’єднуємо в казанку рис овочевою заправкою, заливаємо окропом і тушкуємо до готовності. Приблизно так само, як в попередньому рецепті.

Як бачите, пісні страви, рецептами яких ми з вами поділилися, досить прості і дуже корисні. Постите смачно і з задоволенням. Приємного вам апетиту!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*