Для тих, хто традиційно дотримується Великого посту або тільки збирається долучитися до цього способу утримання і духовного очищення, ми пропонуємо рецепти трьох пісних страв з рису.
Ми рекомендуємо приготувати не просто пісний плов з грибами і овочами, а додати в нього боби, сухофрукти і зовсім незвичайну гарбуз. Ці рецепти урізноманітнюють ваше пісне меню, піднімуть настрій і забезпечать ваш організм достатньою кількістю калорій і вітамінів.
Плов з сухофруктами, запечений в гарбузі
Зовнішній вигляд цієї страви перед подачею на стіл, викликає відчуття свята, незважаючи на аскетичний пісний раціон. Гарбуз, яка виконує роль горщика для запікання, надає фруктовому плову неймовірно апетитний колір і аромат. Для приготування цієї смакоти знадобиться:
- гарбуз (3 кг)
- півтори склянки рису
- шафран, барбарис, солодка паприка, тертий імбир, сушений томат (по щіпці)
- сіль і цукор за смаком
- трохи рослинного масла
- по півсклянки кураги, чорносливу та родзинок
- одне кисле яблуко
- половинка невеликого лимона
З гарбуза зрізаємо верхівку, яка буде використовуватися в якості кришки. Гарбузове нутро очищаємо від насіння і волокон, а по внутрішній поверхні м’якоті робимо гострим ножем неглибокі часті насічки. Обшпарюємо «горщик» зсередини окропом і накриваємо його зрізаною верхівкою.
Займемося підготовкою начинки. Рис і сухофрукти окремо замочуємо на півгодини в холодній воді, після чого залишки зливаємо. Очищене і нарізане тонкими часточками яблуко трохи скроплюємо лимонним соком і з’єднуємо з набряклими сухофруктами. змішуємо спеції.
Перед викладанням начинки внутрішні стінки гарбуза злегка натираємо сіллю і спеціями. Рис і фруктову суміш будемо викладати шарами, тому їх слід розділити приблизно в трьох рівних пропорціях.
Спочатку укладаємо шар рису, присаливаем і додаємо спеції. Поверх нього розміщуємо сухофрукти і шматочки яблука. Чергуючи шари таким чином, щоб верхнім виявився рис. Поверхня скроплюємо маслом, наливаємо гарячу воду і щільно накриваємо горловину харчовою фольгою.
Гарбуз зовні змащуємо рослинним маслом і поміщаємо в ємність для випікання, в яку наливаємо трохи води. У процесі приготування періодично додаємо воду для того щоб дно гарбуза не підгоріло.
Відправляємо гарбузовий горщик в духовку (+ 180oC) години на півтора. За півгодини до готовності фольгу замінюємо гарбузової кришечкою. Перед подачею до столу внутрішній вміст перемішуємо разом з м’якоттю гарбуза, акуратно отскребая її ложкою від стінок.
Пісний рецепт плову з грибами і квасолею
Ступінь складності приготування цієї страви практично нульова. Швидко, поживно і просто пальчики оближеш! Набір продуктів такий:
- рис (1,5 склянки)
- гриби (200 гр)
- консервована червона квасоля, зелений горошок (по 150 гр)
- свіжоморожена спаржева квасоля (200 гр)
- цибуля ріпчаста, морква по 1 шт
- суміш перців, паприка, шафран (по щіпці), лавровий лист 2 шт.
- сіль за смаком
- барбарис 1 ч.л.
- часник (2 зубки)
- 1/3 склянки рослинного масла
Рис замочуємо на півгодини, потім промиваємо його під проточною водою. Обсмажуємо нарізані гриби з цибулею. Окремо пасеруємо нашатковану соломкою моркву і спаржеву квасоля, додавши до неї подрібнений часник.
Якщо ви використовуєте НЕ консервовані овочі, а готову заморожену суміш, їх так само слід злегка пригасити з морквою і часником.
У сотейник наливаємо трохи олії, викладаємо рис, гриби і інші овочі. Перемішуємо, додаючи сіль і спеції. Заливаємо гарячою водою так щоб вона покривала поверхню рису приблизно на дюйм. Доводимо до кипіння на повільному вогні, потім прикриваємо кришкою і Томім ще 10-15 хвилин.
Готовий бобово-грибний плов подають з соєвим, журавлинним або гранатовим соусом. Дуже смачно!
Плов з гарбузом та овочами
Плов з овочами можна готувати з різними інгредієнтами, використовуючи для цього готові заморожені овочеві суміші. Його смакові і поживні якості від цього тільки виграють. У нашому випадку рецептура така:
- півтори склянки рису
- цибулина, болгарський перець, морква (по 1 шт.)
- часточка гарбуза (200 гр)
- банка консервованої кукурудзи
- помідори черрі (7 шт.)
- 1/3 склянки оливкової олії
- сіль морська (за смаком)
- перець, паприка солодка, шафран, розмарин (по щіпці)
- пара зубків часнику
Рис перед приготуванням традиційно замочуємо, промиваємо і підсушують. Гарбуз очищаємо від шкірки і нарізаємо невеликими кубиками.
Овочі обсмажуємо в такій послідовності. На розігрітій сковорідці з маслом обсмажуємо цибульку, потім додаємо нарізану моркву і болгарський перець.
Злегка обсмажуємо і додаємо до них в компанію гарбуз і часточки томатів черрі. Пассируем під кришкою хвилин 5 на слабкому вогні. За пару хвилин до готовності додаємо до овочів роздавлений часник, кукурудзу, спеції і сіль.
З’єднуємо в казанку рис овочевою заправкою, заливаємо окропом і тушкуємо до готовності. Приблизно так само, як в попередньому рецепті.
Як бачите, пісні страви, рецептами яких ми з вами поділилися, досить прості і дуже корисні. Постите смачно і з задоволенням. Приємного вам апетиту!
Leave a Reply