Привіт, дорогі читачі і ті, хто регулярно стежить за випуском нових статей! Здавалося б, волоський горіх, як їх називають ботаніки, не є який-небудь екзотикою і продаються повсюдно. У багатьох ростуть на присадибних ділянках та щоосені стабільно дають урожай, але якби люди знали, що їх щоденне вживання здатне знизити ризик виникнення раку, діабету і захворювань серця і судин, вони б ставилися до них більш шанобливо. А ще чим корисні волоські горіхи?
Зміст:
- Склад і корисні властивості
- Рецепти приготування імуностимулюючих засобів
- Лікування волоськими горіхами
Склад і корисні властивості
До складу плодів входять білки, жири і вуглеводи, харчові волокна, вітаміни А, С, D, Е, Н, К, РР, групи В, мікроелементи – кальцій, залізо, йод, марганець, мідь, магній, натрій, фосфор, цинк , хлор, селен та інші, а також крохмаль, моно-і дисахариди, амінокислоти, стероїди, алкалоїди та ін.
Калорійність горіхів досить висока і становить 656 Ккал на 100 г, але їх вважають дієтичним продуктом і радять вживати особам з ожирінням. Справа в тому, що жири в їх складі є поліненасиченими. Вони не тільки не підвищують концентрацію холестерину в крові, але і знижують її.
Омега-3 і Омега-6 жирні кислоти виступають основною профілактикою серцево-судинних захворювань. Вони покращують кровообіг і знижують артеріальний тиск. Свою лепту в цю справу вносить L-аргінін, підвищуючи продукування окису азоту в організмі і попереджаючи утворення згустків крові. Серед інших корисних властивостей горіхів можна виділити:
- Очищення організму від шлаків і токсинів, нормалізацію перистальтики кишечника. З’їдаючи перед сном по 4-5 горіхів, можна назавжди позбутися від запорів.
- Виступаючи відмінним джерелом фосфору, калію і кальцію, вони підвищують міцність кісток. Цьому сприяють і білки, які виступають основним будівельним матеріалом для м’язів і кісткової тканини. У період схуднення і поста плоди волоського дерева цілком можуть замінити собою м’ясо.
- Велика кількість в складі антиоксидантів, відомих своєю здатністю протистояти окислювальним процесам в організмі, роблять горіхи надзвичайно корисними для відновлення і регенерації клітин, підвищення їх захисту шкідливому впливу ззовні. Зокрема, вітамін Е в формі гамма-токоферолу покращує роботу серця, аскорбінова кислота підвищує імунітет, каротин відповідає за омолодження, тому горіхи представляють особливий інтерес для жінок, в тому числі і вагітних.
- Магній і цинк у складі цих плодів наділяють організм енергією, тому вони ідеальні як перекушування, а останній ще бере участь і в сперматогенезе і функціонуванні простати, тому на них варто налягати чоловікам.
- Здатність покращувати роботу мозку, пам’ять, знімати напругу і протистояти стресу. А все завдяки комплексу біологічно-активних речовин і лецитину.
- Лікування та профілактику захворювань щитовидної залози. Не секрет, що йоду в цьому продукті стільки, що його зовнішню м’яку оболонку здавна використовували для фарбування тканин. Існує чимало рецептів приготування всіляких відварів і настоїв з шкаралупи, перегородок та інших частин, які допомагають заповнити дефіцит цього мікроелемента і усунути багато недуг.
Рецепти приготування імуностимулюючих засобів
Як видно, щоденне вживання в їжу горіхів покриває потребу в необхідних для організму вітаміни, мінеральні солі і інших поживних речовинах. Тепер у мене в сумочці завжди є парочка горішків для перекусу, і я стала помічати, що мені на все вистачає сил і часу.
Я відчуваю себе бадьорою і здоровою, чого і вам бажаю, а ще є у мене рецепт, який в нашій родині передається з покоління в покоління. І зараз я їм з вами поділюся:
- взяти в рівних частках очищені від шкаралупи горіхи, курагу, мед і лимони разом з шкіркою. Пропустити тверді інгредієнти через жерло м’ясорубки і змішати з продуктом бджільництва. Зберігати в холодильнику і вживати натщесерце по 1 ст. л, а дітям давати по 1 ч. або д. л.
Чим корисно варення з волоських горіхів, приготоване таким способом? Це потужне імуностимулюючу, протизапальну, кровоочисний, відхаркувальний, дезінфікуючий засіб. Його корисно приймати в період епідемій застуди та грипу, при гастриті і виразці, загущенности крові та інших захворюваннях.
А ось ще один рецепт, який передбачає приготування варення із зелених плодів разом із зовнішньою оболонкою:
- зелені плоди в кількості 100 г замочити в холодній воді на 48 годин, міняючи її тричі-чотири рази в день. Приготувати 500 мл гашеного вапна, заливши її холодною водою, наполігши 3-4 години і процідити через марлю. Перекласти горіхи в цю воду на добу. Після цього промити холодною чистою водою, проколоти виделкою або зубочисткою в декількох місцях і знову поставити в прохолодну воду на 2 доби.
Після закінчення визначеного терміну залити водою, поставити на піч і уварювати протягом 10 хвилин. Окремо зварити сироп з цукру і 2 склянок води. В цьому сиропі прокип’ятити горіхи з гвоздикою і соком одного лимона. Остудити і повторити процедуру ще двічі, на останній уварівая плоди до готовності. Закатати в банки.
Це варення показано при гіпотиреозі, хворобах печінки і серця, нервових розладах. Воно здатне вилікувати гастрит і виразку шлунка, вивести з організму глистів. Прискорить одужання після операції і важку хворобу, підвищить лібідо, очистить шкіру.
Лікування волоськими горіхами
Ось найбільш популярні рецепти:
- При головному болю і безсоння корисно з’їсти перед сном 3-4 горіха з ложкою меду.
- При анемії і гіпертонії добова доза горіхів повинна складати 100 г і є їх потрібно протягом 45 днів разом з медом в кількості 60 г.
- При захворюваннях жовчовивідних шляхів з’їдати 4 рази на день по 25 г горіхів, тобто приймати дрібно, як ліки.
- При цукровому діабеті приготувати відвар з перегородок: 40 г сировини залити ½ літра окропу і томити на повільному вогні 1 годину. Вживати по 1 ст. л. тричі на день до їди.
Додавайте горіхи в салати, випічку, молочні та інші коктейлі і намагайтеся купувати їх з рук в свіжому вигляді і підсушувати в духовці самостійно. Звичайно, вони повинні бути в шкаралупі, а ось від магазинних очищених плодів краще відмовитися, так як для збільшення терміну їх придатності застосовують не найкорисніші добавки. Ось такий смачний і цілющий продукт.
У моєму будинку присутній цілий ритуал, коли ми всією сім’єю сідаємо і колемо горіхи, їмо, обговорюємо домашні справи. Це так згуртовує, я вам скажу і за себе знаю, що запам’ятовуються такі посиденьки на все життя.
Ось і все про волоських горіхах. Підписуйтесь на оновлення мого блогу і не забувайте, що всі, що ви тут дізналися, може бути цікавим і вашим друзям, знайомим. Всього доброго, до нових зустрічей!
Leave a Reply