Біляші – одні з незліченних різновидів пирогів з м’ясом – прийшли до нас із Середньої Азії. Однак сказати, який з народів є їх автором, точно не зможе ніхто (найбільш люту суперечку зазвичай ведеться між казахами, башкирами і татарами). Втім, зараз це не так вже й важливо.
Головне, що наші господині діляться дуже смачними домашніми рецептами біляшів з м’ясом. Причому їх можна і засмажити на сковорідці, і спекти в духовці, і приготувати, як годиться, з дріжджового тіста, і збагнути «на швидку руку» на кефірі, і навіть перемішати тісто з м’ясом (отримуючи швидше подобу м’ясних оладок, теж відносяться до біляші ).
Як же приготувати начинку до справжнім біляші? Які хитрощі застосувати, щоб фарш для біляшів з м’ясом вийшов неймовірно соковитим? Як куховарити традиційні татарські «перімячі»? І скільки смажити наші смачні пиріжки на сковорідці? Але, про все по порядку.
Біляші з дріжджового тіста на сковороді



Поки тісто «відпочиває», приступаємо до начинки. Картоплю ретельно відмиванням, зчищають шкірку і ріжемо на невеликі кубики. Додаємо їх до фаршу, туди ж відправляємо дрібно нарізану цибулю, солимо, перчимо і рівномірно перемішуємо.
Дістаємо наше тісто, розгортаємо до товщини приблизно в 0,5 см і робимо з нього кола відповідної за розміром чашкою або піалках.
Викладаємо в середину гуртків по столовій ложці начинки, після чого закочує вгору краю, роблячи «защіпки». Зверху обов’язково залишаємо невеликий отвір (щоб в процесі приготування фарш не розірвав тісто).
Промащуємо деко, укладаємо в нього заготовки так, щоб вони не торкалися одне одного, потім змащуємо зверху вже самі майбутні біляші і ставимо в розігріту духовку (оптимальна температура – 180 °, час випічки – 45 хв.).
Готово! Є краще «з пилу, з жару».
Біляші на кефірі на швидку руку
