Вітаю, дорогі друзі! Сьогодні я хочу поділитися з вами своїми улюбленими рецептами приготування варення. Полуничне варення – улюблені ласощі дорослих і дітей. Ця солодка і ароматна заготовка на зиму вабить не тільки своїм чудовим смаком, але і приємним видом.
Варення з полуниці з цілими ягодами приготувати може кожен, оскільки в цій справі немає особливих секретів, потрібно тільки все зробити строго по одному з наших рецептів.
зміст:
- Класичний рецепт полуничного варення з цілими ягодами
- Полуничне варення 5 хвилинка
- Густе полуничне варення з желатином
- Чим корисно варення з полуниці
Класичний рецепт полуничного варення з цілими ягодами
За цим рецептом виходить дуже смачне напівпрозоре і соковите варення, яке можна подавати не тільки до млинців, оладок, але і різним десертів.
Весь секрет такої заготовки полягає в витримці ягід в солодкому сиропі з певними інтервалами. Це трудомісткий процес, який вимагає чимало часу, проте, результат перевершить всі ваші очікування.
Деякі рекомендації з приготування:
- Для домашнього полуничного варення підійде злегка недозрілі полуниця або суниця. Ягоди повинні бути щільними і не переспілі, інакше, ви ризикуєте отримати джем замість варення.
- Промиту полуницю розкладають на паперовому рушнику, обсушують, потім видаляють листя і хвостики.
- У процесі варіння ягід, необхідно періодично знімати піну.
- Кип’ятіння ягід здійснюється в декілька заходів по 5-7 хвилин.
Скільки варення виходить з 1 кг полуниці?
З 1 кг ягід середнього розміру вийде заготовка ємністю на один літр.
Чисті плоди без хвостиків і листя укладаємо в глибоку каструлю шарами, пересипаємо кожен шар цукром.
Скільки цукру для варення потрібно?
На 1 кг г полуниці потрібно 750 г цукру. Радимо також на кожен кілограм ягід додати по половині пропущеного через м’ясорубку лимона. Так варення буде ще смачніше, духмяний і з насиченим кольором.
Ягоди повинні пустити сік, тому перемішуємо їх і залишаємо на ніч. Нагодована цукром полуниця в процесі варіння не буде розварюються. Зауважте це дуже важливо, якщо ви хочете отримати полуничне варення з цільними ягодами.
На наступний день ставимо варення на плиту, злегка помішуючи. Після того, як цукор повністю розчиниться, збільшуємо вогонь на максимум і доводимо варення до кипіння. Потім додаємо свіжовичавлений сік одного лимона і варимо на слабкому вогні ще 9 хвилин.
По закінченню цього часу отставляем каструлю і беремо одну чайну ложечку варення на пробу, викладаємо на блюдце. Якщо воно не буде стікати після охолодження, значить варення готове. Рідке варення потрібно проварити ще 5 хвилин і знову протестувати.
Готову заготовку розливаємо по банках не відразу, інакше все ягоди спливуть на поверхню. Відставляємо, варення на 20 хвилин, можна і більше.
У цей час можна зайнятися стерилізацією банок. Обдаємо тару окропом або прожарюємо в духовці протягом 5 хвилин. Розливаємо варення по теплих ємностей і закриваємо щільно кришками. Домашнє полуничне варення з цільними ягодами готове.
До речі його можна приготувати і в мультиварці. Для цього необхідно вибрати опцію «Гасіння» і проварити один годину.
Полуничне варення 5 хвилинка
Як зробити полуничне варення з цілісних ягід без варіння? Це питання цікавить багатьох господинь. Без термообробки ягоди зберігають всі корисні властивості. І в цьому головна особливість такого рецепта.
Це цікавий і дуже зручний рецепт, для приготування якого не потрібно багато часу, всього 5 хвилин.
Необхідні інгредієнти:
- Полуниця свіжа або заморожена – 1 кг.
- Цукор – 1 кг.
- Сік лимона – 30 мл.
Засипаємо полуницю цукром у великій каструлі, акуратно перемішуємо і відставляємо на 12 годин, поки ягоди не пустять сік.
По закінченню цього часу ставимо ягоди на слабкий вогонь, періодично помішувати. Як тільки варення закипить, проварюємо його 5 хвилин і знімаємо всю пінку, яка буде збиратися в процесі варіння.
Додаємо до нього лимонний сік, варимо ще 3 хвилини, даємо повністю охолонути. Потім виливаємо в стерилізовані банки, накриваємо кришками і ставимо в холодильник на зберігання.
Щоб отримати густе полуничне варення за таким рецептом, його потрібно проварити в декілька заходів по 5 хвилин.
Густе полуничне варення з желатином
Це відмінна ароматна заготовка на зиму, яку можна намазувати на оладки, млинці або хліб. Також її можна використовувати в якості начинки до пирогів і навіть вареників або прикраси для десертів.
Отже, для того, щоб приготувати густе варення з полуниці, нам буде потрібно:
- Свіжі ягоди – 5 кг.
- Цукор – 4 кг.
- Желатин – 20 г.
Промиваємо полуницю, видаляємо хвостики і листя. Для густого варення найкраще підійдуть переспілі ягоди без гнилі. Укладаємо їх в глибоку каструлю, пересипаємо цукром і відставляємо на 9 годину.
Потім приступаємо до варіння ягід, яка буде відбуватися в три етапи. Проварюємо полуницю 10 хвилин, знімаємо з вогню, розминаємо її, даємо охолонути.
Після охолодження, проварюємо ще 5 хвилин і додаємо попередньо розмочений желатин і лимонний сік.
Тільки після повного охолодження ароматне і вітамінне варення загусне і буде готове до вживання.
Якщо ви бажаєте отримати густе варення з цілісними ягодами, то їх не потрібно розминати, а процес приготування зводиться до мінімуму – однієї варінні протягом 5 хвилин.
Чим корисно варення з полуниці
Полуничне варення – дійсно цінний, низькокалорійний і дуже корисний продукт. Калорійність варення з ягід полуниці становить 280 ккал на 100 г продукту.
Полуниця – справжнє джерело вітамінів і мінералів, які необхідні організму. Полуничне варення – це відмінний потогінний і сечогінний засіб. Його вживають при недокрів’ї, погіршенні зору, атеросклерозі, гіпертонії, порушенні роботи травної системи.
Ця ягода є відмінним детоксикантом і сприяє виведенню з організму шкідливих речовин, очищенню суглобів від накопичених солей. Щоденне вживання цієї ягоди в їжу попереджає поява артриту та подагри.
Безумовно, після уварювання, полуниця втрачає безліч поживних речовин. Мінерали, бета-каротин, фолієва кислота, клітковина, а також, органічні кислоти – життєво важливі компоненти, які зберігаються в цьому продукті навіть після термообробки.
За вітамінним складом полуничне варення п’ятихвилинка перевершує будь-які інші заготовки з цієї ягоди.
Leave a Reply