Ось і закінчує літо – сезон достатку овочів, і кожна господиня намагається зробити найрізноманітніші заготовки на зиму. Найбільшою популярністю в багатьох сім’ях користується засолювання з томатів. Цей універсальний продукт відмінно поєднується з м’ясними стравами і гарнірами. Сьогодні ми поділимося з вами інформацією про те, як приготувати солоні помідори в банках як бочкові різними способами.
1. Солоні помідори в банках холодним способом
Для приготування такої пікантної заготовки на зиму вам буде потрібно не так вже й багато інгредієнтів, зате закусочка вийде просто дивовижною. Отже, на трилітрову ємність потрібно:
- стиглі томати;
- вода;
- очищений і подрібнений корінь хрону – 50 г;
- перець чорний горошком – 5 шт .;
- часник – 3-4 зубчики;
- кріп – пару гілочок;
- листя смородини і вишні – по 5 шт .;
- листя хрону – 2 шт .;
- лавровий лист – 1 шт .;
- сіль.
приготування:
Для такої засолювання краще використовувати дебеленькі томати, тобто, ті плоди, які тільки починають достигати.
На дно стерилізованої банки укласти промиту зелень, очищені і розрізані навпіл зубчики часнику, перець, корінь хрону, лист хрону і лаврушка.
Тепер можна закладати попередньо промиті помідори, але не до самого верху. Потрібно залишити трохи місця для решти спецій і накрити все це справа листом хрону.
Залишилася справа за малим – приготувати розсіл і залити їм овочі. Для розсолу вам буде потрібно сіль і вода з розрахунку – на 5 літрів води 1 столова ложка солі.
Гарненько розмішати розсіл і залити їм томати, закрити під капронову кришку. Через добу в умовах кімнатної температури овочі почнуть бродити, тоді їх можна винести в прохолодне місце.
Така помідорна засолювання зберігатися досить довго – близько 3 місяців і з кожним днем настоювання її смак буде ставати більш насиченим і ароматним. Солоні помідори з цієї рецептурою не вибухають, тому ви їх можете закрити і під залізну кришку.
Але, якщо ви будете використовувати зелені помідори для засолювання за таким рецептом, що також виходить дуже смачно, краще використовувати капронові кришки.
2. Бочкові пряні помідори з гірчицею
Будь-яка засолювання томатів як бочкових володіє чудовим ароматом і смаком, але якщо додати до такої закуски гірчицю, її специфічний присмак стане ще оригинальней.
Необхідний склад продуктів для 3літровой ємності:
- стиглі помідори невеликого розміру;
- лаврушка – 4 листи;
- гірчиця в порошку – 1 столова ложка з верхом;
- сіль – 3 столових ложки з гіркою;
- кріп – 2-3 гілочки;
- часник – 3 зубки;
- корінь хрону – 20 г;
- чорний і запашний перець горошком – по 7 шт.
приготування:
Спочатку потрібно приготувати тару. Промити банку, а краще обдати окропом, просушити і укласти на її дно лавровий лист, перець, промитий кріп, очищений і подрібнений корінь хрону, часник.
Промити помідори, проколоти в області плодоніжки зубочисткою або сірником. Така маніпуляція необхідна, щоб захистити томати від розтріскування.
Заповнити банку помідорами до самого верху і злегка утрамбувати, струшуючи ємність.
Тепер залишилося приготувати розсіл. Для цього візьміть воду кімнатної температури – 1.5 л і додайте в неї сіль, гарненько розмішайте і залийте овочі.
Накрийте зверху ємність марлевою тканиною і наверх неї насипте гірчицю, щоб овочі не запліснявіли.
Перші три тижні томати слід тримати в умовах кімнатної температури. Після цього їх поміщають в холодильну камеру до моменту завершення засолювання. Весь процес соління помідорів з гірчицею становить 1 місяць.
3. Солоні консервовані помідори з аспірином
Це швидкі і смачні помідори, для приготування яких вам буде потрібно:
- стиглі томати з щільною шкіркою;
- запашний перець;
- терта морквина;
- часник;
- листя смородини і вишні;
- кріп петрушка;
- солодкий перець;
- пекучий перець.
Для маринаду:
- сіль велика – 2 столових ложки;
- цукор – 4 столових ложки;
- аспірин;
- оцет – 70 г.
Дана кількість інгредієнтів розраховане на три літри води.
приготування:
Промити і простерилізувати літрові баночки. Покласти в кожну ємність по 1/2 склянки тертої моркви, 3-4 горошини запашного перцю, 2-3 зубки часнику, пару кілець солодкого перцю, 1 колечко гіркого перцю, по 1 листу вишні і смородини. Укласти плотненько томати в банки.
Змішати всі інгредієнти для маринаду в одній каструльці, аспірин залишаємо на потім. Доводимо суміш до кипіння і відставляємо її остигати. Не слід заливати томати гарячим розсолом, від якого вони розтріскуються.
Маринад повинен бути температурою не вище 60-70 градусів. Залити овочі до верху ароматної рідиною, покласти в кожну банку по 1 таблетці аспірину і можна закочувати заготовку під залізну кришку.
Після охолодження такий продукт найкраще зберігати в підвалі або льосі.
Такі помідори можна їсти зараз, відразу після приготування, або відкривати взимку і подавати в якості закуски до м’ясних страв і гарнірів.
4. Засолка томатів у власному соку
Складові:
- солодкі м’ясисті томати – 1,5 кг;
- перезрілі помідори – 1 кг;
- сіль – 40-50 г;
- цукор – 25 г.
приготування:
Насамперед потрібно взятися за обробку томатів. Дебеленькі плоди перемити, наколоти в області плодоніжки і відставити убік.
Перезрілі томати обполоснути, порізати кільцями і скласти в каструльку. Поставити овочі на слабенький вогонь, довести до кипіння і варити протягом 5-7 хвилин, зняти з вогню.
Після того, як томати охолонуть, їх потрібно перетерти через сито або перемолоти блендером. Перший варіант краще, оскільки, таким чином, ви позбудетеся від шкірки.
Посолити, приправити перчиком і додати цукор в томатну масу.
У чисті літрові або дволітрові банки покласти по пару горошин чорного перцю, по 1 гілочці кропу, лаврове листя – 1 лист, часник – пару зубків і плотненько укласти сирі овочі до верху.
Залити помідори ароматною томатної сумішшю і закатати металевими кришками.
Це універсальна заготовка на зиму: ви одночасно отримуєте помірно засолені помідори і томатний сік, який можна використовувати для заправки різних страв.
Leave a Reply