Про користь і дієтичних якостях цвітної капусти сказано чимало, а приготовлені з неї страви гарні, як самі по собі, так і в якості гарніру. Сьогодні ми поділимося з вами секретами, за якими можна приготувати страви з цвітної капусти швидко і смачно, рецепти яких сміливо можна вважати здоровою і смачною їжею для всієї родини.
Зміст
- Запечена кольорова капуста під соусом
- Соус «а ля Бешамель»
- Соус «Сирний»
- Соус «Ароматна зелень»
- Цвітна капуста в клярі
- Супер-хрусткий кляр
- Пивний кляр
- кляр сметанний
Запечена кольорова капуста під соусом
Один з найпопулярніших і простих рецептів, які не забирають багато часу. Швидкий обід і легкий і вечерю, не обтяжений надлишком калорій. Цю страву можна приготувати, як порційно в горщиках, так і у великій формі для запікання.
Беремо вилок цвітної капусти, розбираємо на частини і варимо їх в підсоленій воді хвилин п’ять, не чекаючи повної готовності. Поки капуста вариться, візьмемося за приготування соусу для заливки. Ми пропонуємо три варіанти, а ви можете вибрати той, що більше припаде до смаку вам і вашим домашнім.
Ось сьогодні, наприклад, ви урочисто оголошуєте, – запіканка з цвітної капусти під соусом бешамель! Звучить? І нікому ж невтямки, що це звичайна підлива, в якій ваша воронезька бабуся любила гасити тюфтельки.
Отже, для приготування соусу нам знадобиться:
Варіант №1 «а ля Бешамель»
- 250 мл молока
- дрібка солі
- 1 ст.л. борошна
- суміш італійських трав (1ч.л.)
- 1 ст.л. масла вершкового
- сир і зелень за смаком для присипки
Припускаємо на сковороді олію, всипаємо борошно і трохи її обсмажуємо, помішуючи, щоб уникнути грудочок. Поступово вливаємо молоко, перемішуючи суміш віночком до однорідної консистенції. Приправляємо сіллю, спеціями і тушкуємо соус на слабкому вогні до загусання, хвилин 7-8.
Відварені суцвіття цвітної капусти викладаємо у форму, змащену маслом або по горщикам, заливаємо соусом і відправляємо в розігріту духовку на 20 хвилин. Готову страву подаємо під тертим сиром із зеленню.
Ще один відео-варіант приготування цвітної капусти під соусом "Бешамель":
Варіант соусу №2 «Сирний»
- молоко 200 мл
- 2 яйця
- сир твердий 100 гр
- тертий мускатний горіх (за смаком)
- сіль
- кріп для присипки
Натираємо сир на дрібній тертці, потім збиваємо яйця з молоком. З’єднуємо суміш з тертим сиром, сіллю і спеціями. Заливаємо капусту приготовленим соусом і запікаємо в духовці приблизно 25 хвилин. Кожну порцію, подаючи до столу, присипаємо подрібненим кропом.
Варіант соусу №3 «Ароматна зелень»
- 3 яйця
- вершки 150 мл
- дрібка солі
- часник (1 зубчик)
- 1 ч.л. запашних трав (італійська суміш)
- кріп (не шкодуйте)
- тертий сир для присипки (за смаком)
Збиваємо яйця з вершками, додаємо до них дрібно нарізаний кріп, потовчений часник, сіль і спеції. Викладаємо у форму відварену цвітну капусту і заливаємо її соусом. Перед відправкою в духовку щедро посипаємо тертим сиром. Час приготування 20 хвилин.
Цвітна капуста в клярі
Для приготування цієї страви ми так само попередньо відварюємо кольорову капусту, розібравши її на суцвіття. Для більш ніжного смаку професіонали радять варити її в молоці, розбавивши його водою в рівних пропорціях. Кип’ятимо підсолену суміш і опускаємо в неї капусту. Варимо не більше 5 хвилин, виймаємо шумівкою суцвіття і даємо їм охолонути.
А поки приготуємо кляр. Справа ця творча, тому у кожної господині на цей рахунок є свої перевірені рецепти. Ось і ми не будемо зациклюватися на одному, адже хтось любить хрустку скоринку, а кому-то за смаком соковита і м’яка оболонка.
Більш детально процес приготування дивіться в цьому відео:
Для супер-хрусткого клярі нам знадобляться:
- 1 яйце
- вода крижана 100 мл
- дрібка солі
- 1 ст.л. горілки
- 4 ст.л. борошна
Збиваємо яйце з третин частиною крижаної води і горілкою, додаємо поступово борошно і сіль. Потім вливаємо воду, що залишилася, постійно перемішуючи. Все, тісто для клярі готове, можна приступати до смаження цвітної капусти.
Ще один рецепт клярі, пивний:
- 2 яйця
- стакан світлого пива
- дрібка солі
- борошно 200 гр.
- масла рослинного 2 ст.л.
- щіпка каррі
Відокремлюємо жовтки від білків. Борошно висипаємо в миску, змішуємо зі спеціями, туди ж додаємо пиво і масло, гарненько перемішуємо. Збиваємо білки з сіллю до міцної піни, з’єднуємо їх з пивної основою. Все ретельно вимішуємо до отримання однорідної консистенції.
Кляр сметанний:
- 2 яйця
- півсклянки борошна
- 150 мл сметани
- сода і сіль по ½ ч.л.
- подрібнений кріп
- спеції за смаком
У сметану додаємо соду. Яйця збиваємо з сіллю, додаємо борошно, зелень і спеції, з’єднуємо суміш зі сметаною і гарненько все вимішуємо. Кляр готовий до вживання.
Для приготування цвітної капусти в клярі вибираємо один із запропонованих рецептів і приступаємо. На розігріту сковорідку ллємо олію. Виделкою наколюємо кожну «гілочку» капусти, маку в кляр і викладаємо на сковорідку. Обсмажуємо з усіх боків, і викладаємо красиво на блюдо.
Подаємо до столу з натхненням і смачним соусом.
Для тих, хто не на дієті пропонуємо простий і не вигадливий варіант: суміш майонезу з подрібненим кропом і часником. Для тих же, хто дбає про свою фігуру, покуштуйте пікантний соус з мацоні з додаванням нарізаної кінзи і часником. Пальчики оближеш!
Готуйте з задоволенням страви з цвітної капусти та діліться з нами своїми рецептами смачної і корисної їжі. Смачного!
Тетяна Соболєва
Leave a Reply